digi

Digitaalisuudesta uutta bisnestä Mikkeliin

0

Digitaalisen tiedon järjestämisessä ja jalostamisessa nähdään suuri potentiaali uudelle liiketoiminnalle.

Moni tuskailee omien digikuviensa määrän kanssa. Oman tietokoneen kovalevylle tallentuu yhä enemmän järjestelemättömiä kuvia. Kysymyksiä herää kuvia etsiessä: missähän kuvassa se Jani-serkku on? Oltiinkos me silloin Katriinan rippijuhlissa vai missä?

Ilmiö on yleismaailmallinen, sillä joka paikka pursuaa dataa, jota ei haluta hävittää. Tutkimuslaitos IDC:n mukaan maailman digitaalisen datan määrä kasvaa vuosittain 41 %.

Ja lisää dataa tulee, kun organisaatiot avaavat yhä enemmän dataansa myös muiden käytettäväksi. Julkista avointa dataa ovat esimerkiksi tänä vuonna avatut Suomen kartat. Avoimen datan tarjoamisessa Suomessa ollaan kuitenkin vielä lapsenkengissä: Suomessa julkisia, avoimia datalähteitä oli viime vuoden lopussa 49; Iso-Britanniassa 8 600 ja Yhdysvalloissa 4 600. Tutkimuslaitos McKinsey arvioi EU:n julkisen datan käyttöarvoksi 500 miljardia euroa vuodessa. Euroopan Komission arvio on tätä pienempi, mutta silti huomattava.

serverit

Data Valley Saimaan rannalle

Datasta jalostettujen tietojen käytöllä voitaisiin sekä tehostaa julkista sektoria ja synnyttää uutta liiketoimintaa. Mikkelin ammattikorkeakoulu on jo aloittanut työn: sen omistama Disec Oy arkistoi lääketieteellistä kuvatietoa kaupallisesti. MAMKissa kehitetään digitaalisen arkistoinnin menetelmiä ja kehittämistyössä hyödynnetään avoimia ohjelmistojen lähdekoodeja. Teollisuuden datan jatkojalostamista kehitetään yhdessä Fraunhofer Austria Researchin kanssa.

Mikkelissä on potentiaalia oikeaksi tietämystalouden solmupisteeksi, Data Valleyksi. Kaupungissa toimii jo 25 organisaation Digitalmikkeli -yhteistyöverkosto. Pursialan Kansalliskirjaston Digitointi- ja konservointikeskuksessa syntyy bittiversioita kansallisomaisuudestamme. Mikpoliin on suunniteltu 1000 Teratavun tietoarkistoa ja sähköisen asioinnin ja arkistoinnin tutkimusta sekä ylempää amk-tutkintoa. Helsingin yliopisto on perustanut Mikkeliin osittain sijoittuvan Digitaalisten aineistojen tutkimuksen professuurin yhdessä Mikkelin yliopistokeskuksen ja MAMKin kanssa. Arkistolaitoksen uusi keskusarkisto on päätetty sijoittaa Mikkeliin.

Mikkeliin on myös helppo houkutella digitaalisuuden osaajia. Ihmisten kokoinen kaupunki, jossa työmatkat eivät stressaa ja luontoon pääsee helposti hiljentymään, on houkutteleva korkeakoulutetulle työntekijälle.

MAMKissa hallitaan digitaalisen arkistoinnin prosessit ja tietojen semanttinen käsittelytapa. Siinä voisi olla pohja vaikkapa uudelle kaksoistutkinnolle, jossa ulkomaalainen korkeakoulu keskittyisi analyysimenetelmien opettamiseen ja MAMK vahvuusalueisiinsa. Kun pakettiin lisättäisiin vielä yrittäjäkasvatusta ja tarjottaisiin korkeatasoisia ja luonnonläheisiä asuntoja ja liiketiloja, voisi norppien vesistön äärellä kukoistaa Data Valley.

Lähde: Big data: The next frontier of innovation, competition and productivity. McKinsey Global Institute , 2011 , 156 ss. http://www.mckinsey.com/insights/business_technology/big_data_the_next_frontier_for_innovation

Arkistolaitoksen uusi keskusarkisto on päätetty sijoittaa Mikkeliin .”

Kirjoittanut Markku J. Rossi

Kirjoittaja työskentelee tutkimusjohtajana Mikkelin ammattikorkeakoulun Sähköinen arkistointi ja digipalvelut -painoalalla.

Avainsanat:


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


3 − yksi =