Vesi tervetyttä edistävävä artikkelin pääkuva. Kuva: Emmi Pennanen.Vesi edistää terveyttä ja hyvinvointia. Kuva: Emmi Pennanen

Vesi on terveyttä edistävä liikunta- ja harjoitusympäristö

Vedellä on erityisominaisuuksia, jotka tekevät siitä terveyttä edistävän ja lempeän liikuntaympäristön. Vesiliikunta on tehokas harjoitusmuoto niin kuntoliikkujille, kilpaurheilijoille kuin sairaudesta tai vammasta toipuville kuntoutujille.

Vesiliikunnalla voidaan kehittää lihasvoimaa, nivelten liikkuvuutta, hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, tasapainoa ja koordinaatiota sekä kehon ja mielen rentoutumista. Vedessä liikkumisesta hyötyvät erityisesti henkilöt, joille liikkuminen muuten on hankalaa tai kivuliasta nivelvaivojen, tuki- ja liikuntaelinongelmien tai liikuntarajoitteisuuden vuoksi. Vesi kannattelee ja tukee liikkujaa sekä mahdollistaa liikunnan kuormittavuuden laaja-alaisen säätelyn.

Veden lämpötila vaikuttaa vesiliikkujan kehoon.

Vedellä on terveyttä ja toimintakykyä edistäviä ominaisuuksia

Veden noste keventää liikkujan kehonpainoa vedessä merkittävästi. Nosteen vaikutuksesta ihmisen kehonpaino kevenee veden syvyyden lisääntyessä. Lantion syvyisessä vedessä ihminen painaa noin kolmasosan todellisesta painostaan ja kaulan syvyisessä vedessä enää alle kymmenesosan. Noste vähentää liikkujan niveliin kohdistuvaa kuormitusta ja lieventää nivelvaivoista kärsivien nivelkipuja.

Veden paine tehostaa kehon aineenvaihduntaa, edistää painonhallintaa ja poistaa turvotuksena näkyvää ylimääräistä kudosnestettä kehosta. Paineen vaikutus tehostuu veden syvyyden lisääntyessä. Veden painetta voidaan hyödyntää esimerkiksi alaraajojen tuki- ja liikuntaelinvammojen kuntoutuksessa.

Veden lämpötila vaikuttaa vesiliikkujan kehoon. Kylmä vesi tehostaa kuona-aineiden poistumista lihaksistosta ja nopeuttaa kehon palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Lämmin vesi rentouttaa lihaksistoa ja laskee stressihormonien määrää veressä. Lääketieteellisessä kuntoutuksessa lämmin vesi lieventää neurologisten sairauksien aiheuttamaa lihasjäykkyyttä.

 

Kuvassa Jukka Hovilainen. Kuva: Emmi Pennanen.

Kuvassa Jukka Hovilainen. Kuva: Emmi Pennanen.

Mamk on kehittänyt Etelä-Savon vesiliikunta osaamista

Mamk hallinnoi vuosina 2011-2013 toteutettua Euroopan sosiaalirahaston ja Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoittamaa ”Vesi liikuttaa ja kuntouttaa, vesiliikunnan ja vesiterapian kehittäminen Etelä-Savossa” – hanketta. Hanke koulutti useita kymmeniä maakunnan alueen vesiliikuntatoimijoita innovatiivisilla vesiliikunta ideoilla sekä toi uusinta vesiliikuntavälineistöä alueen vesiliikkujien käyttöön.

Hankkeen tuloksena Etelä-Savon vesiliikuntapalvelut ovat monipuolistuneet, uusia palveluideoita on syntynyt ja alan eri toimijat tekevät yhteistyötä. Hyvänä esimerkkinä tästä kahden Mamkin fysioterapian opiskelijan opinnäytetyönä Tanhuvaaran Urheiluopistolla toteuttama vesiliikuntaseminaari ”Vesiliikunta urheilijoiden oheisharjoittelumuotona”.

Kirjoittanut Elina Päykkönen

Kirjoittaja työskentelee Mikkelin ammattikorkeakoulussa fysioterapian lehtorina Kuntoutus- ja terveysalan koulutusyksikössä.