Mobiilihoiva_talo

Langaton turvajärjestelmä korvaa naapuriapua

0

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella kotihoidon asiakkaat saavat yhä useammin turvaa mobiilitekniikasta. Mamkin projektista alkunsa saanut on turvajärjestelmä on käytössä, kolme ja puoli vuotta kokeiluprojektin päättymisen jälkeen.

Savupiipusta nouseva savu, tyhjä postilaatikko ja verhot pois ikkunan edestä ovat aiemmin viestittäneet, että naapurilla ei ole suurempaa hätää ja vointi on ennallaan. Esimerkiksi harvaan asutulla maaseudulla yksin asuvien elämisen merkit eivät kuitenkaan näy läheisille tai palvelukeskuksille.

Tarvitaan uudenlaiset ”savumerkit”, jotka kertovat yksin asuvien voinnista ja toimintakyvystä.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella yksin asuvat kotihoidon asiakkaat saavat halutessaan langattoman turvajärjestelmän kotiinsa.
Sairaanhoitopiirin tavoitteena on, että vuoden 2015 kevääseen mennessä 100 kotia on varustettu järjestelmällä.

Yksin asuvien turvajärjestelmä ilmoittaa tehdyt ja tekemättömät arkirutiinit

Mobiilihoiva

Pöydällä Mirella-keskusyksikkö. Ylhäällä katon rajassa langaton anturi, joka seuraa liikettä ja lämpötilaa. Kuva: Iscom Oy

Sähköiseen MIRELLA-etähoivasovellukseen on yksilöllisesti määritelty asukkaan arkirutiinit. Kotiin asennettujen tunnistimien avulla sovellus tunnistaa esimerkiksi huoneistossa liikkumisen, vuoteessa olemisen, oven avaamisen ja uunin ja mikron käytöstä.

Järjestelmä havaitsee poikkeamat asukkaan rutiineissa ja luokittelee ne kiireellisyyden mukaan.Tiedot järjestelmä välittää langattomasti eteenpäin terveydenhuollon ammattihenkilölle, joka tekee tarvittavat päätökset mahdollisista toimenpiteistä. Osa tapahtumatiedoista voidaan tarvittaessa välittää sopimuksen mukaan myös omaiselle päätöksentekoa varten. Välitetyt tiedot vastaanottaja voi lukea älypuhelimesta tai päätteellä verkosta.

Järjestelmä sai alkunsa Mamkissa

Kotona asuvien ikäihmisten turvallisuutta tukeva järjestelmä sai alkunsa Mikkelin ammattikorkeakoulun Mobiilihoiva turvallisen kotihoidon tukena -projektissa vuosina 2008–2010. Pilottiprojektia rahoitti Euroopan sosiaalirahasto ja se toteutettiin Etelä-Savon maakuntaliiton ja Pohjois-Savon liiton yhteishankkeena.

Pilottihankkeen aikana yksin asuvien ikäihmisten aktiivisuudesta kerättiin tietoa ovi-, vuode-, sähkölaite- ja lääkeannostelijatunnistimien avulla.

Tietojen perusteella kokeneet sairaanhoitajat tekivät päätöksiä tarvittavista toimenpiteistä ja kirjasivat päätöksentekoprosessin vaiheet ja sisällön muistiin. Muistiinpanot olivat päättelysääntöjen luomisen perustana ja pohjana ohjelmiston rakentamiselle.

Teknologiayrityksen avulla syntyi kokonainen tuoteperhe

Teknologiayritys IsCom Oy jatkoi työtä sinnikkäästi hankkeessa kerätyn päättelytiedon pohjalta ja kehitti MIRELLA-etähoivasovelluksen laitteineen.

Nyt kolme ja puoli vuotta kokeiluprojektista järjestelmä ja laitteisto ovat tuotannossa.

Kehittämistyö vaatii motivoituneita ja innovatiivisia ihmisiä, aikaa ja rahaa sekä yhteistyötä jopa valtioiden välillä. Uusia innovatiivisia projekteja valmistellaan myös tällä hetkellä. Yhteistyökumppaneita tarvitaan!

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä jo yli 20 kotia varustettu etähoivasovelluksella

 ”Mukavaa on todeta, että nyt on hyvää vauhtia toteutumassa se, mitä vuonna 2008 aloitettiin. Ensimmäinen koti varustettiin etähoivasovelluksella lokakuussa 2013. Tällä hetkellä sovellus on jo reilussa 20 kodissa, esimerkiksi Punkaharjulla, Kerimäellä ja Savonlinnassa. Tavoitteena on, että vuoden 2015 kevääseen mennessä sovellus löytyy sadasta kodista.

Etelähoivasovellus tekee arvokasta työtä seuraamalla asiakkaiden arkirutiineja ja hälyttämällä poikkeuksista. Kun poikkeamia syntyy, eli esimerkiksi ovi jää auki tai kahvia ei aamulla keitetäkään, tieto tulee välittömästi päivystäjällemme, jota kutsumme operaattoriksi. Päivystys on ympärivuorokautista ja tarvittaessa päivystäjä saa kotihoitajan lähetettyä paikalle heti, jos tilanne vaatii. Myös päivystäjä on terveydenhuollon ammattilainen.

Kun etähoivasovellus valvoo asiakkaita ympärivuorokautisesti, jää hoitohenkilökunnalle aikaa auttaa niitä asiakkaita, jotka tarvitsevat apua parhaillaan. Samalla kotona yksin asuvien asiakkaidemme turvallisuus paranee merkittävästi. ”

Antti Kaipainen, projektikoordinaattori, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Kirjoittanut Sirpa Luukkainen

Kirjoittaja työskentelee lehtorina Mikkelin ammattikorkeakoulun terveysalan laitoksella Savonlinnassa ja oli projektipäällikkönä Mobiilihoiva-hankkeessa 2008–2010.

Avainsanat:


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


yhdeksän − = 0