nollasarja_nollasarjalaisiaNollasarjan osallistujat.

Nollasarjasta teolliseksi tuotteeksi

0

MAMKin opiskelija Jesse Talsi lanseerasi modernin keinutuolinsa Habitare-messuilla.

Nollasarja on Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen yhteinen oppimisympäristö. MAMKissa kehitetty Nollasarja antaa opiskelijoille mahdollisuuden kehittää ideoitaan yhdessä eri alojen ammattilaisten kanssa ja valmistaa piensarjoja suunnittelemastaan tuotteesta aina asiakkaille myyntiin asti. Käsitteenä nollasarja tarkoittaakin juuri ensimmäistä tuotantosarjaa ennen varsinaista sarjatuotantoa.

Jesse Talsi esittelee keinutuoliaan Habitare-messuilla.

Jesse Talsi esittelee keinutuoliaan Habitare-messuilla.

Vuonna 2012 projektiin osallistui 33 teollisen muotoilun opiskelijaa, joista jokainen on kehittänyt oman, ammattimaisesti suunnitellun tuotteen. Pisimmälle viedyistä ideoista valmistettiin prototyypit, jotka lanseerattiin Habitare-messuilla. Yksi messuilla esitellyistä huonekaluista on Jesse Talsin Nollasarjaan suunnittelema keinutuoli.

”Suunnitteluni lähtökohtana oli luoda moderni, nojatuolimainen keinutuoli. Sen tuli soveltua teolliseen valmistukseen ja hyödyntää valitut materiaalit ilman hukkapaloja. Lisäksi tuolin tuli olla räätälöitävissä massoille sekä logistisesti helppo tuote niin kuluttajille kuin valmistajillekin”, Talsi kertoo suunnitteluprosessista.

Keinutuolin sivuprofiili on hyvin graafinen ja mieleenpainuva.

”Sen materiaalina halusin hyödyntää harvemmin huonekaluissa näkyvässä roolissa olevaa vaneria. Vaneri on materiaalina suhteellisen edullinen ja kestävä, ja sopi tuolin materiaaliksi erinomaisesti. Lisäksi vaneri luo mielenkiintoisen raidallisen pinnan tuotteelle”, Talsi jatkaa.

Nollasarjan tavoitteena on kehittää opiskelijoiden tuotteistamisosaamista, saada tuoteideoiden oikeudet myytyä alalla toimiville yrityksille tai valmistaa piensarjoja asiakkaille myyntiin asti. Yrityselämän yhteistyökumppanina on ollut mukana puunjalostuskonserni Koskisen Oy, joka on tuonut projektiin materiaali- ja markkinaosaamistaan sekä sponsoroinut prototyyppien materiaaleja.

Nollasarjalaisten prototyypit ovat myös nähtävillä osoitteessa www.nollasarja.fi ja niiden yksittäiskappaleita voi kysyä suoraan suunnittelijoilta itseltään.

Kirjoittanut Tytti Vuorikari

Kirjoittaja on Mikkelin ammattikorkeakoulun teollisen muotoilun opiskelija.

Avainsanat:


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


neljä − = 3