H2514SN meet American students 11052015 182Amerikkalaiset ja suomalaiset sairaanhoitajaopiskelijat Savonlinnassa toukokuussa 2015.

Suomalaisilla ja amerikkalaisilla sairaanhoitajaopiskelijoilla synkkasi: talviturkin heitto tutuksi

Savonniemen kampuksella on käynyt jo muutamana keväänä amerikkalaisen Brigham Young Universityn sairaanhoitajaopiskelijoita. Vierailulla opiskelijat ovat tutustuneet suomalaiseen terveydenhoitojärjestelmään ja avoterveydenhuoltoon.

Savonlinnassa amerikkalaiset opiskelijat ovat harjoitelleet mm. neuvolassa, kouluterveydenhoidossa ja vanhusten avopalveluissa. Vierailuihin on kuulunut myös opintokäynti Savonlinnan keskussairaalaan. Vierailut Suomessa ovat kestäneet kaksi viikkoa, ja terveysalan yhteysopettajana on toiminut hoitotyön lehtori Sirkka Erämaa.

Syksyllä 2014 amerikkalaiset opettajat Leslie Miles ja Curtis Newman tiedustelivat Mamkin englannin opettajalta Sari Parkkiselta, josko opiskelijoille löytyisi mahdollisuus tehdä jo etukäteen enemmän yhteistyötä – ennen keväälle 2015 suunniteltua Suomen vierailua.

Yhteistyötä englannin kurssin aikana

Aloimme valmistella jo alkuvuodesta sairaanhoitajaryhmän English for Health Care -kurssilla. Suomeen tulevia amerikkalaisia opiskelijoita oli yhteensä 10. Suomalaisia opiskelijoita oli mukana yhteensä 34.

Tammikuussa kirjoitimme sähköpostia puolin ja toisin. Helmikuun aikana suomalaiset opiskelijat tekivät videoita ryhmien yhteiselle YouTube-tilille. Videoilla kerrottiin Mamkista, Savonniemen kampuksesta ja Suomesta.

Osa suomalaisten opiskelijoiden tekemistä videoista laitettiin opiskelijoiden suostumuksella myös terveysalan laitoksen nettisivulle näkyville:
Talviturkin heitto -video saavutti suurimman suosion. Amerikkalaiset halusivat heti tullessaan tietää, kuka oli se tyyppi joka hyppäsi kylmään järveen?

Vihdoin keskusteluyhteys!

Maaliskuussa 2015 oli aika ottaa Skype-yhteys ja jutella ennalta sovituista teemoista terveysalaan liittyen. Tämä jännitti kovasti etukäteen! Lainasimme kirjaston iPadit ja opiskelijat käyttivät myös omia älypuhelimiaan. Tarkoitus oli saada aikaan 11 Skype-yhteyttä Atlantin yli.

Iltapäivällä testailimme Skype-yhteyksiä keskenämme, kunnes klo 16.15 oli showtime! Brigham Young Universityn sairaanhoitajaopiskelijat Utahissa olivat nousseet aikaisin ja tulleet koululle klo 7.15 aamulla. Ensin soitti Leslie-ope meille ja pikkuhiljaa opiskelijatkin saivat yhteydet toimimaan. Näytölle ilmestyi amerikkalaisen ja suomalaisen opiskelijan kuva ja ääni! – Hi! How are you? -Fine! Amazing, I can speak with you…. – Can you tell me about…

Lämmin kiitos teknisestä avusta Mamkin kirjastolle ja atk-tuelle!

Toukokuun tapaaminen

Toukokuussa 2015 tapasimme amerikkalaiset opiskelijat. Ohjelmassa oli amerikkalaisten opiskelijoiden tekemä esittelyvideo, kielipelejä ja nyyttärit. Osa opiskelijoista oli kirjoittanut sähköpostia kevään aikana vapaaehtoisesti paljonkin ja uusia Facebook-kaveruuksia oli syntynyt.

Herkkupöydästä löytyi ainakin amerikkalaisia suklaakeksejä, suomalaisia karjalanpiirakoita, munavoita, oman pellon rukiista leivottua ruisleipää, graavilohta, leipäjuustoa ja itse poimituista lakoista tehtyä hilloa, suklaata, lakritsaa ja korvapuusteja.

H2514SN meet American students 11052015 054

Suomalaisia ja amerikkalaisia makuja nyyttikesteillä.

 

Opiskelijat esittelivät toisilleen myös tuomisensa, lisäksi oli mahdollisuus myös osallistua omalla vapaa-ajalla Linnanneitokierros-kävelytapahtumaan.

Motivaatiot kohtasivat

Tässä projektissa opiskelijoiden motivaatiot kohtasivat: suomalaiset opiskelijat saivat käyttää ja kehittää englannin kielen taitojaan ”oikeasti” ja kuulla amerikkalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä.

Amerikkalaiset opiskelijat saivat tietoa Suomesta ja suomalaisesta sairaanhoitojärjestelmästä jo etukäteen. Ensi kevään tapaamista uusien opiskelijaryhmien kanssa valmistellaan jo.

 

Mamkin opiskelijoiden kokemuksia vaihdosta blogissa

Mamkin opiskelijoiden blogikirjoitukset kokemuksistaan Mamk Haloo! -blogissa Itä-Savossa:

http://www.ita-savo.fi/mielipide/blogit/skype-yhteys-usahan-284706
http://www.ita-savo.fi/mielipide/blogit/suomalaiset-ja-amerikkalaiset-sairaanhoitajaopiskelijat-tapasivat-290324

Brigham Young University College of Nursing verkossa

Tutustu kotisivuihin: http://nursing.byu.edu/
Amerikkalaiset opiskelijat voivat valita opinnoissaan kurssin Public and Global Health Module: http://nursing.byu.edu/global/

 

Kirjoittanut Sari Parkkinen ja Sirkka Erämaa

Sari Parkkinen työskentelee kielten lehtorina Kielipalveluissa ja Sirkka Erämaa hoitotyön lehtorina terveysalan laitoksella Savonniemen kampuksella.

Avainsanat: