dufva_aurinkovene

Opiskelijat rakensivat aurinkoenergialla toimivan veneen

0

Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen opiskelijat rakensivat täysin aurinkoenergialla toimivan kisaveneen. Kahdeksan kuukauden suunnittelu- ja rakennusvaiheen kruunasi mitalisija aurinkoveneiden opiskelijoiden MM-kisoissa.

dufva_suunnitteluaAikaa kahdeksan kuukautta ja haluna osallistua venetyypin MM-kilpailuihin. Siinä olivat lähtökohdat Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden tavoitteeseen rakentaa aurinkokäyttöinen kisavene.

Työn tuloksena syntyi kahdeksan metriä pitkä hiilikuiturunkoinen trimaraani, joka kuljettaa kahta henkilöä mukavaa matkanopeutta niin kauan kuin aurinko paistaa.

Nopeatempoinen hanke vaati tekijöiltä paitsi paineensietokykyä myös erikoisosaamista. Veneessä olevat viisi aurinkopaneelia olivat kisajärjestäjien puolelta määritelty, mutta muutoin sähköjärjestelmä ja komponentit suunniteltiin mikkeliläisten opiskelijoiden toimesta. Esimerkiksi veneen sähköjärjestelmä on pitkälti mikkeliläisopiskelijoiden taidonnäyte. Veneessä oleva sähkötekniikka edustaa monella tapaa käytettävissä olevan teknologian huippua.

Opiskelijoiden kädenjälki näkyy valmiissa veneessä myös muuten, sillä projektin tehtäviin kuului niin veneen rungon suunnittelu ja rakentaminen, MM-kilpailun sääntömääräysten mukaisten asennuksien tekeminen kuin sponsorien hankinta.

Monialaiseen hankkeeseen osallistui Mikkelin ja Kymenlaakson muotoilun, veneteknologian, sähkötekniikan ja materiaalitekniikan opiskelijoita ja henkilökuntaa. Hanketta johti noin kymmenhenkinen ydinjoukko, mutta kaikkiaan hankkeen onnistuminen vaati yli 30 henkilön panoksen.

Ainoa pohjoismainen MM-kisoissa

Veneprojektin huipennuksena toimi aurinkoveneiden MM-kilpailu Hollannin Leeuwardenissa, jonne Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakouluista osallistui kahdeksanhenkinen Midnight Sun -kisajoukkue. Kireä aikataulu ja osallistuminen ainoana pohjoismaisena venekuntana herätti myös järjestäjissä kiinnostusta suomalaisjoukkuetta kohtaan.

Kisareitti mutkitteli ja myötäili kuuluisaa Frieslandin talvista luistelureittiä, jossa matkaa veneelle kertyi hieman yli 200 kilometriä etappimuotoisessa kilpailussa. Paikoin kisaa johtanut suomalaisjoukkue kohtasi epäonnea matalan veden osuuksilla veneeseen tarttuneiden roskien muodossa, mikä tiputti Midnight Sunin lopulta kolmannelle sijalle. Näin kotiintuomisina olivat pronssimitalit.

Kisakokemus poiki heti ideoita uuden veneen rakentamiseksi. Myös tavoite jatkolle on selvä: palata kisaan ensi vuonna ja nousta korkeimmalle korokkeelle.

Dufva joukkue.

Dufva joukkue.

Kirjoittanut Kari Dufva

Kirjoittaja työskentelee tutkimuspäällikkönä Mikkelin ammattikorkeakoulun Energia- ja ympäristötekniikan laitoksella.

Avainsanat:


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


8 × neljä =