Lupausta lunastamassa
Mikkelin kaupunki haluaa olla Suomen ensimmäinen digitaalinen kaupunki vuoteen 2016 mennessä. Tavoitteeseen pyritään Lupaus 2016 -ohjelmalla. Mamkille kehitystyö mahdollistaa yhteistyöprojekteja, ja opiskelijoille harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja.
Digitaalisilla palveluilla on tarkoitus helpottaa kaupunkilaisten arkea. Verkkoympäristössä palvelut ovat saatavilla koko ajan, ajasta ja paikasta riippumatta.
– Sähköinen asiointi helpottaa kaikkia toimintoja, joissa kuntalainen anoo, varaa tai hakee kaupungilta jotakin. Mikkelissä voi nykyisin esimerkiksi hakea rakennuslupaa verkossa, eikä asiakkaan tarvitse olla tietyssä virastossa tiettyyn aikaan, ohjelmajohtaja Juha Ropponen Mikkelin kaupungin Lupaus 2016 -ohjelmasta sanoo.
Puhelinpalvelut ja fyysiset asiointipisteet säilyvät, vaikka verkkoon siirrytäänkin. Kuntalaisia myös koulutetaan tarvittaessa verkkopalvelujen käyttöön.
– Terveydenhoidossa digitaaliset palvelut mahdollistavat ennaltaehkäisyn painottamisen sairaanhoidon sijaan. Tulevaisuudessa asiakas voisi esimerkiksi kirjata verenpaineensa säännöllisesti verkkopalveluun. Ohjelma taas lähettäisi tarvittaessa kutsun jatkotutkimuksiin, Ropponen kuvailee verkkoajan mahdollisuuksia.
Kaupungin julkiset menot halutaan kuriin
Viime vuonna aloitetulla Lupaus-ohjelmalla ei tavoitella pelkästään palveluiden digitalisointia. Mikkelin kaupunki hakee omalta osaltaan muutosta koko julkista sektoria painavaan kehitykseen. Kuntien ja valtion menot ovat kasvaneet 3–7 prosentin vuosivauhtia koko 2000-luvun ajan. Ropposen mukaan ilman muutoksia ei tulevaisuudessa pärjätä.
– Mikkelin kaupungilla on tahtotila muuttua hallintokoneistosta tehokkaaksi, asiakkaiden tarpeita vastaavaksi palveluorganisaatioksi. Digitaaliset palvelut luovat pohjan tälle kehitykselle. Samalla ne tuovat mahdollisuuksia säästöihin, kun tietoa voidaan kerätä, käsitellä ja jakaa aiempaa sujuvammin.
Hyvänä esimerkkinä tietojen käsittelystä Ropponen mainitsee veroehdotuksen. Verottaja kerää ja käsittelee tiedot valmiiksi ja lähettää ne asiakkaalle. Kansalaisten ei tarvitse myllätä tietoja itse, riittää kun ehdotuksen tarkistaa ja tekee tarvittaessa muutokset. Vastaavaa tietojen käsittelyä ei kunnissa ole vielä kehitetty.
Kehitystyö poikii yhteystyökuvioita Mamkille
Lupaus 2016 ohjelman myötä Mikkelin kaupunki on päässyt pilottikaupungiksi myös valtiovarainmisteriön Kuntatieto-ohjelmaan. Mikkelin kaupunki ja Mamk rakensivat yhteistyössä ministeriölle kuntien tehtävä- ja palveluluokituksen, joka valmistui maaliskuun alussa.
– Olemme kiinnostuneita Mamkin asiantuntemuksesta, ja tulemme tekemään yhteistyötä jatkossakin. Opiskelijoille Lupausohjelma tulee poikimaan harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja jo ensi kesänä, Ropponen vihjaa.