Mamk valtiovarainministeriön yhteistyökumppanina
Mikkelin ammattikorkeakoulu on ollut keväästä 2013 lähtien mukana toteuttamassa valtiovarainministeriön Kuntatieto-ohjelmaa.
Kansallisen Kuntatieto-ohjelman tavoitteena on saada kuntien toiminnasta syntyvät tiedot mahdollisimman laadukkaina, vertailukelpoisina ja nykyistä nopeammin valtion käyttöön.
Ohjelman tuloksia hyödynnetään ensisijaisesti kuntien valtionosuuspäätösten valmistelussa. Kunnan toiminnassa syntyvien tietojen standardointi hyödyttää tietysti myös kunnan oman toiminnan johtamista ja suunnittelua. Ohjelman tavoitteiden toteutuminen tukee siten koko julkisen hallinnon tietojenhallinnan tehostumista.
Mamk vastaa kuntien tehtäväluokituksesta
Mamk on ollut alusta saakka mukana Mikkelin kaupungin Lupaus 2016 -ohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on tehdä Mikkelistä Suomen ensimmäinen digitaalinen kaupunki vuoteen 2016 mennessä. Valtiovarainministeriö on tilannut Lupaus-ohjelmalta kuntien tehtävä- ja palveluluokituksen.
Mikkelin kaupunki ja Mamk ovat tehneet luokituksen yhteistyössä. Valtiovarainministeriö on tilannut kokonaisuuden Mikkelin kaupungilta, joka on puolestaan tilannut Mamkilta tehtäväluokituksen.
Kuntien tehtävien kartoitusta ja luokittelua
Tehtäväluokituksen määrittelyn pohjana on ollut julkisuudessa paljon esillä ollut raportti, jossa on todettu kunnilla olevan 535 lakisääteistä tehtävää. Mamkissa lainsäädännössä kunnille asetettuja tehtäviä on tarkennettu siten, että kaikki tehtävät voitu sijoittaa viiteen tehtäväluokkaan.
Mikkelin kaupunki on puolestaan lisännyt kartoitukseen mukaan kaupungin kuntalaiselle tarjoamat palvelut – eli sen minkä kuntalainen konkreettisesti saa esimerkiksi rakennuslupapäätöksellä. Yhteistyön tuloksena on syntynyt tehtävä- ja palveluluokitus.
Luokituksesta valtiovalta näkee miten lainsäädännössä asetetut tavoitteet toteutuvat kuntalaiselle tarjottavina konkreettisina palveluina. Toisaalta kaupunki näkee, miten palvelu vastaa lainsäädännön vaatimuksiin.
Työkalu on kehitetty, käyttöönottoon vielä matkaa
On kuitenkin hyvä muistaa, että luokitus on vasta alku. Luokitusta pitää pystyä hyödyntämään tietojärjestelmissä, ja tietojärjestelmät pitää saada toimimaan tehtyjen luokitusten mukaisesti. Vasta tämä mahdollistaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisen: kuntien toiminnassa syntyvien tietojen automaattisen keräämisen.
Haaste on suuri ja työmäärä on valtava. Mikkelissä tehty määrittelytyö on valmistunut maaliskuun alussa. Mamkin ja kaupungin tekemästä työstä suinkaan tule suoraan kansallista määrittelyä, vaan työ menee valtiovarainministeriön jatkovalmisteluun.
Mamkin näkökulmasta kysymys ehkä kuuluukin, miten vastaavaa yhteistyötä tehdään mahdollisesti jatkossa. Nyt tehdyn määrittelytyön rahallinen arvo ei ole suuri, mutta Mamk on päässyt valtiovarainministeriön yhteistyökumppaniksi, ja on osaltaan mukana kehittämässä julkisen hallinnon tietojenhallintaa. Siten ollaan aivan Mamkin strategian ytimessä. Luokitustyön tuloksia voidaan hyödyntää suoraan myös opetuksessa.