Tuuli_kuva1Yritysyhteistyöprojekteissa opiskelijat saavat yritykseltä kehittämistehtävän. RL-huolinnalle tehdyssä selvityksessä eri alojen opiskelijat etsivät uusia mahdollisuuksia jätehuoltoon. Kuvassa Janne Ruotsalainen, Klaus Österlund ja Mariia Zhaurova. Kuva: Tuuli Teittinen.

Korkeastikoulutettujen työttömyys kasvaa – Mamkissa ei silti pelätä

0

Korkeakoulutettuja työttömiä oli viime vuoden joulukuussa yli 5000 enemmän kuin vuonna 2013. Työttömistä yli 3000 oli alemman korkeakouluasteen käyneitä. Työttömyyttä voidaan kuitenkin oppilaitoskohtaisesti ehkäistä yritysyhteistyöllä.

Mikkelin Ammattikorkeakoulussa työelämään suhtaudutaan positiivisella asenteella.

– Tällä alalla työllistyminen on hyvin monimuotoista, joten ainakin projektitöitä tulee varmasti saamaan, jollei vakipaikkaa irtoa, uskoo yhteisöpedagogi-opiskelija Katariina Kovanen.

Monet opiskelijoista kertovat jo päässeensä tekemään sijaisuuksia oman alansa työpaikoilla. Erityisesti harjoittelujen kautta työllistyminen on helpompaa, uskoo opiskelijakunta Mamokin puheenjohtaja Riikka Peni.

Mamkilla on toiminta-ympäristöönsä nähden hyvä tilanne.

– Sitä kautta pääsee tutustumaan oman alansa yrityksiin ja heillekin voi jäädä opiskelija mieleen. Pitää todistaa, että pärjää työelämässä. Verkostoituminen on tärkeää.

”Alueelliset erot työllistymisessä ovat isoja”

Ammattiliitto Akavan ekonomisti Heikki Taulun mukaan korkeakoulutettujen työttömien määrä tulee todennäköisesti tänä vuonna jatkamaan kasvuaan. Eniten työttömyyttä on insinöörien ja tradenomien keskuudessa.

– Täytyy myös muistaa, että meillä on aloja, joilla ei käytännössä ole työttömyyttä ollenkaan, huomauttaa Taulu viitaten hoitoalan ammattilaisiin.

Vuonna 2014 Mikkelin Ammattikorkeakoulusta valmistuville tehdyssä kyselyssä 67,3 prosenttia ilmoitti työllistyvänsä joko uudessa, tai vanhassa työpaikassaan. Tulos on aavistuksen parempi kuin ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen keskiarvo, joka on 67,1 prosenttia.

– Työllistymisessä on suuria alakohtaisia ja alueellisia eroja. Viime vuonna meiltä valmistuneista parhaiten työllistyivät metsätalousinsinöörit, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja liiketalouden tradenomit. Näillä aloilla vastavalmistuneiden työllistymisprosentti oli myös valtakunnallista keskiarvoa parempi. On selvää, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on enemmän töitä tarjottavana, mutta Mamkilla on toimintaympäristöönsä nähden hyvä tilanne, kertoo Marjo Nykänen, Mikkelin ammattikorkeakoulun laatu- ja palvelujohtaja.

– Lisäksi on syytä muistaa, että OPALA:n kysely tehdään opiskelijoille kolme viikkoa ennen valmistumista, joten se ei välttämättä kerro koko totuutta. Monet ryhtyvät työnhakuun vasta opintokiireiden loputtua.

Työpaikasta ei nirsoilla

Tuuli_kuva2

Tietojenkäsittelyä opiskeleva Henri Kantanen uskoo, että työelämä vaatii enemmän koulutustaustaa kuin ennen. Kuva: Tuuli Teittinen.

Vallitsevan taloustilanteen myötä opiskelijat tietävät työpaikkoja olevan vähemmän kuin ennen. Työpaikan saamiseksi ollaan kuitenkin valmiita myös joustamaan. Esimerkiksi muiden alojen työt tai muuttaminen ammatin perässä eivät pelota.

– Mieleisen työn perässä voisin muuttaa vaikka Lappiin. Olen harkinnut myös ulkomaita. Ei pidä nirsoilla tarjolla olevista töistä, sillä kaikista töistä oppii jotain uutta, joka auttaa omassa ammatillisessa kasvussa, toteaa kulttuurituottaja-opiskelija Petra Sorsa.

– Mitään sellaista ammattiylpeyttä ei ole, ettenkö voisi tehdä myös muiden alojen hommia. Tietysti se voi myös turhauttaa jos ei saa työssään tarpeeksi haastetta, pohtii sosionomiksi opiskeleva Casimir Muhonen.

TKI-todistus työkaluksi työnhakuun

Vaikka oppilaitos ei voi parantaa työvoiman kokonaiskysyntää, se voi vahvistaa opiskelijoidensa työelämävalmiuksia. Mikkelin Ammattikorkeakoulussa opiskelijoiden osaamista tuetaan yrityksille tehtävissä kehitys- ja selvityshankkeissa. Yritysyhteistyö antaa opiskelijalle tärkeää oman alan työkokemusta.

– Monialaisia kehittämisprojekteja tehdään yhteistyössä eri laitosten ja kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Esimerkiksi tänä talvena Enstolle tehdyssä selvityksessä työskenteli sekä tekniikan että liiketalouden opiskelijoita, kertoo Mikkelin Ammattikorkeakoulun yritysasiamies Minna Pasila.

Projektin päätyttyä tulokset esitellään yritykselle, joka hyödyntää aineiston käytännön työssä. Ympäristöteknologiaa opiskelevan Oona Leppäsen mukaan projektityö on hyvä oppimiskokemus.

– Olin mukana projektissa, jossa kartoitettiin Etelä-Savolaisten yritysten ekotehokkuutta. Opin muun muassa tiedonhakua sekä erilaisten ihmisten kanssa työskentelyä.

Mikkelin Ammattikorkeakoulussa työllistymisen tueksi on otettu juuri käyttöön myös TKI-todistus, jonka opiskelija voi itse täyttää ja tulostaa. Todistus voi olla ratkaiseva tekijä työnhaussa, jos vastakkain on kaksi saman koulutuksen omaavaa hakijaa.

–          Todistus on nyt kokeilussa vuoden verran. Siihen opiskelija saa lisätä kaikki yrityksien kanssa tehdyt työelämäyhteistyö-projektinsa koulutuksen ajalta. Todistuksen täyttäminen ei ole pakollista, mutta totta kai se kannattaa, vinkkaa Mamokin edustajiston varapuheenjohtaja Nita Ahola.

Graafi_tuulin_juttuun

Valmistuvien Mamkilaisten tilanne työmarkkinoilla vuonna 2014. Tutkimukseen osallistui 965 opiskelijaa eri koulutusohjelmista. Kyselystä nähdään opiskelijan työllistymistilanne kolme viikkoa ennen valmistumista. Lähde: OPALA:n työllistymiskysely.

Taloustaantuma kurittaa korkeasti koulutettuja

Korkeakoulutettujen työttömien määrä on tällä hetkellä korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Työttömyyttä aiheuttaa pääasiassa vallitseva taloustilanne. Myös korkeakoulutettuja on entistä enemmän.

Korkeakoulutetuiksi lasketaan sekä ammattikorkeakoulun käyneet, että yliopiston käyneet. Alempaan korkeakouluasteeseen lasketaan ammattikorkeakoulututkinnot sekä alemmat yliopistotutkinnot. Ylempään korkeakouluasteeseen lasketaan ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot sekä valtiotieteiden maisterin, diplomi-insinöörin ja erikoislääkärin tutkinnot. (Lähde: Tilastokeskus.)

Kirjoittanut Tuuli Teittinen

Kirjoittaja on kulttuurituotannon opiskelija Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja avustaa REaD-lehdessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


5 × yksi =