Viljo_paakuva_2_DSCF3534_pieniKuva: Viljo Kuuluvainen.

Luonto säväyttää suomalaisessa hyvinvointimatkailussa

Hyvinvointimatkailu on globaalisti vauhdikkaasti kasvava matkailun sektori. Suomi haluaa profiloitua maailmalla luontolähtöisen hyvinvointimatkailun kärkimaana. Etelä-Savo pyrkii saamaan oman siivun tästä kasvavasta matkailijasegmentistä. Mamkin vetämässä LUOTUO-hankkeessa tehdään töitä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Mikkelissä sijaitseva Kyyhkylän Kartano on tunnistanut hyvinvointimatkailun potentiaalin ja on mukana LUOTUO – Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutusten tuotteistaminen -hankkeessa.

– Meidän jo olemassa olevat puitteet tarjoavat hienot mahdollisuudet hyvinvointimatkailun kehittämiseen. Hyvinvointimatkailu kasvaa trendinomaisesti ja tavoitteemme on saavuttaa kasvua tässä asiakasryhmässä. Kansainvälisistä hyvinvointimatkailijoista tärkein kohderyhmämme on saksankieliseltä alueelta tulevat ikääntyvät pariskunnat, Kyyhkylän Kartanon liiketoiminnan päällikkö Elina Pettinen valottaa.

Puhdas luonto rentouttaa

Suomalainen hyvinvointimatkailu ammentaa voimansa pitkälti luonnon hyvinvointivaikutuksista. Käytännön tasolla se tarkoittaa esimerkiksi kevyttä luonnossa liikkumista, mielialaharjoituksia luonnossa, mökkilomailua, saunomista ja lähiruoasta nauttimista.

viljo_paakuva_DSCF3534

Kuva: Viljo Kuuluvainen.

Vahvan selkänojan tälle luo kasvava tutkimustieto luonnon monipuolisista fyysisistä, sosiaalisista ja henkisistä hyvinvointivaikutuksista. Hyvinvointivaikutuksia voidaan hyödyntää esimerkiksi palveluiden markkinoinnissa.

– Kyyhkylän Kartanossa ympäröivä luonto ja historiallinen kartanomiljöö ovat valttejamme. Lisäksi Saimaa ja sen rantamaisemat sekä luonnon rauha ovat elementtejä, joita haluamme tuoda korostetusti esille. Myös turvallisuus on asia, jonka merkitys tulee entisestään korostumaan kansainvälisiä matkailijoita ajatellen.

– Rantasaunailta on meillä suosittu hyvinvointipalvelu. Kokonaisuudessa yhdistyy uiminen Saimaassa, turvehoito jaloille sekä ruoaksi tuoreita paistettuja muikkuja. Liikunnalliseksi ohjelmaksi voi valita melontaa tai vaihtoehtoisesti lähteä risteilylle Kartanon satamasta MS Kuutilla, Pettinen esittelee.

Sijoitus omaan itseen

Hyvinvointimatkailun kasvu voidaan nähdä osana laajempaa kehitystä, jonka myötä suuri osa ihmisistä haluaa sijoittaa omaan hyvinvointiinsa. Se ilmenee muilla aloilla esimerkiksi liikuntapalveluiden ja henkilökohtaisen valmennuksen kysynnän kasvuna sekä terveelliseen ruokaan ja muihin terveystuotteisiin panostamisena. Tämä näkyy myös matkailijoiden valinnoissa.

– Asiakas voi meillä koota omannäköisensä hyvinvointikokonaisuuden laajasta palveluvalikoimasta. Siihen voi kuulua esimerkiksi lumikenkäilyä luontopolullamme, hemmotteluhoitoja, allasterapiaa, herkullista luonnollista ruokaa ja nauttimista monipuolisista saunoistamme, sanoo Pettinen.

Etelä-Savossa ovat puitteet kohdillaan

Etelä-Savon alueella luontolähtöiselle hyvinvointimatkailulle on mitä mainioimmat puitteet puhtaiden vesistöjen ja metsien keskellä. Visit Finlandin markkinatutkimusten mukaan luontoon perustuvalla hyvinvointimatkailulla on kysyntää maailmalla, ja se on keino erottautua muista.

Yhteistyötä tekemällä ja määrätietoisella palveluiden kehittämisellä Etelä-Savolla, osana laajempaa Järvi-Suomea, on mahdollisuudet profiloitua hyvinvointimatkailukohteena. Se vaatii kuitenkin vielä nykyistä laajempia laadukkaiden hyvinvointipalveluiden verkostoja. Kehitys siihen suuntaan on hyvässä vauhdissa.

 

LUOTUO – Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutusten tuotteistaminen

Toteutetaan ajalla 23.2.2015-31.12.2016. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Tavoitteena on kehittää luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvia uusia palveluaihioita kansainvälisille markkinoille yhdessä matkailuyritysten kanssa, koota tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja lisätä niihin liittyvää osaamista alueella.

Kumppaneina rahoitusosuudella mukana ovat Miksei Oy, Kyyhkylän Kartano Oy, Sahanlahti Resort Oy, Anttolanhovi, Naaranlahden Matkailutila, Spahotel Casino, Tynkkylän Lomaniemi ja Kuntoon Luonnossa.

Verkkosivut: www.mamk.fi/luotuo
Blogi: https://tkiblogi.wordpress.com/category/luotuo/

 

Kirjoittanut Viljo Kuuluvainen

Viljo Kuuluvainen (KTM, LitM) työskentelee Mikkelin ammattikorkeakoulussa LUOTUO-hankkeen projektipäällikkönä.