mikkeli

Kestävän hyvinvoinnin ja kasvun Mikkeli

0

Mikkelin kaupunki laatii parhaillaan tavoitteita vuosille 2014 – 2017. Lähtökohtana on rakentaa kestävällä tavalla kasvavaa ja kehittyvää kaupunkia. Kestävyys tarkoittaa taloudellista kantokykyä, mutta myös sosiaalisen ja ympäristön näkökulman huomioimista. Kasvua tarvitaan, jotta kaupunki selviytyy velvoitteistaan, mutta kasvun täytyy tapahtua ympäristöarvoja ja inhimillisyyttä kunnioittaen.

Menestymisen avain on hyvinvoinnissa. Lähestymme asiaa niin kuntalaisten, yritysten kuin ympäristönkin kannalta. Strategiatyössä tartumme juuri tässä ajassa oleviin, akuutteihin asioihin – kuten nuorten osattomuuteen – mutta myös asioihin, jotka vaikuttavat Mikkelin menestymiseen pitkällä aikajänteellä. Osa näistä on ongelmia: asioita, joita meidän tulee ratkoa kasvattaaksemme mikkeliläisten hyvinvointia. Osa on taas selvästi asioita, joissa Mikkeli on hyvä jo nyt. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että huonoista asioista pitää päästä eroon ja hyviä vahvistaa.

Kuntalaisen hyvinvoinnissa tärkeitä teemoja ovat lasten ja nuorten osallisuus, päihteet ja sairastavuus. Yritysten hyvinvointiin vaikuttavat osaava työvoima, kärkialueiden kautta syntyvä kasvu ja digitaalisuus. Ympäristön hyvinvointi on luonnon hyödyntämistä kaupungin vetovoiman lähteenä, rakennetun ympäristön houkuttelevuutta ja ekologisuutta kaikessa kaupungin toiminnassa.

Tapa, jolla kaupungin strategiaa tehdään, on uudenlainen. Tavoitteenamme on luoda kilpailukykyä Mikkeliin sekä strategialla että sen laadinnalla. Käymme jatkuvaa vuoropuhelua kuntalaisten ja yhteisöjen kanssa Mikkelin tavoitteista ja niiden toteutumisesta. Joiltakin osin käännämme näkökulmaa nurinpäin – esimerkiksi torin porinapajoissa valtuutettu kysyy ja kuntalainen vastaa. Viemme keskustelua ja strategialuonnoksia verkkoon kaikkien nähtäville. Visualisoimme kaupungin tavoitteet, ja kuvaamme, missä asioissa olemme päässeet eteenpäin ja missä riittää vielä tehtävää.

Kaupunki ei ole kuin yritys, jolta kuntalainen tilaa palveluita. Kaupunki on ”me kaikki”. Myös strategia ja kaupungin tavoitteet kuuluvat meille kaikille.

Kirjoittanut Soile Kuitunen

Kirjoittaja on Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja

Avainsanat:


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


viisi + = 12