Miksi capoeira houkuttaa, mutta kuntosali ei?
Uudet kaupunkilajit houkuttelevat nuoria liikkumaan.
Helsingissä avattiin viime kesänä uudenlainen kevyenliikenteenväylä, Baana. Se on monimuotoinen kaupunkitila, jonka varrelle on rakennettu lukuisia harrastuspaikkoja. Siellä voi pyöräilyn lomassa pysähtyä spontaanisti pelaamaan koripalloa, pingistä tai vaikka petankkia.
Lisäksi taiteilija Janne Siltanen teki skeittareille oman taideteoksen, jonka kohtalo herätti syksyllä paljon keskustelua. Rullalautailu on jo Suomessakin varsin vanha ja tuttu laji, mutta skeittareita ei vieläkään hyväksytä kaupunkikuvaan mukisematta. Tilanne on samanlainen monen muun lajitulokkaan kohdalla.
Uusissa liikuntalajeissa on kuitenkin paljon positiivisia mahdollisuuksia. Ne elävöittävät julkisia tiloja, rikkovat vanhoja liikuntaan liittyviä kaavoja ja luovat ympärilleen uutta kaupunkikulttuuria. Vaihtoehtolajit myös innostavat liikkumaan. Yhteisöön kuuluu monia sellaisia nuoria, joita ei jalkapallokentälle tai uimahallille saisi – puhumattakaan kuntosalista.
Uudet lajit tuovat mahdollisuuksia myös vähemmistöihin kuuluville nuorille, koska harrastuskulttuuri on vasta muovautumassa. Jo lajien alkuperäiseen ideologiaan saattaa sisältyä avoimuutta ja erilaisuutta korostavia piirteitä, mikä tekee yhteisöön liittymisen helpommaksi.
MAMK tutkii uusien lajien harrastajia
Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kesällä 2012 käynnistämä hanke ”Liikunnan monimuotoiset tilat ja tavat: vaihtoehtolajit nuorten liikunnallisina vuorovaikutus- ja merkitysmaailmoina” (LIMU) tutkii edellä mainittuja ilmiöitä.
Tutkimuksessa hankitaan tietoa uusien lajien yhteisöistä ja harrastajista. Minkälaisia tiloja lajien harrastajat tarvitsevat? Entä minkälaisia ristiriitoja tilankäyttöön liittyy? Mikä on vähemmistöihin kuuluvien nuorten asema harrastajien yhteisöissä? Minkälaisia mahdollisuuksia lajit tarjoavat heille?
Samalla kerätään tietoa uusien lajiyhteisöjen toiminnasta ja harrastuksen alueellisista eroista. Vuoden 2013 alussa julkaistiin esite , jossa on perustietoa uusista lajeista.
LIMU-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan kysely skeittauksen, longboardingin, bleidauksen, scoottauksen, roller derbyn, parkourin, freerunningin, sirkuksen, slackliningin, boulderoinnin, capoeiran ja katutanssin harrastajille. Jos lajit eivät kuulosta tutuilta, lyhyt lajikuvaukset löytyvät oheisesta faktaboksista. Tulevina vuosina tutkimustyötä jatketaan harrastajien teemahaastatteluilla ja lajien dokumentoinnilla harrastuspaikoilla.
Mikkelin ammattikorkeakoulussa tutkimusta toteuttaa nuorisoalan osaamiskeskittymä Juvenia. Hankkeen vastuullisena johtajana toimii Päivi Harinen Itä-Suomen yliopistosta, ja MAMKissa hanketta johtaa Juvenian tutkimusjohtaja Jussi Ronkainen. Tutkijoina hankkeessa työskentelevät Veli Liikanen MAMKista ja Anni Rannikko Itä-Suomen yliopistosta. Lisäksi tutkimustyöhön osallistuu kehittämispäällikkö Hanna Kuninkaanniemi MAMKista.
Faktaboksi
- Bleidaus on temppurullaluistelua, jossa keskitytään temppujen tekemiseen inline-rullaluistimilla.
- Boulderointi on kalliokiipeilyä ilman köysiä. Boulderoijien turvavälineenä toimivat patja ja harrastuskaverit.
- Capoeira on brasilialainen taistelu- ja tanssilaji.
- Katutanssit eli mm. breakdance, hiphop, house, locking ja popping.
- Longboardingia kutsutaan myös mäkirullalautailuksi. Longboard-laudat ovat tavallisia rullalautoja suurempia, tukevampia ja pidempiä, ja lajin ytimessä eivät ole temput vaan laudalla kruisailu.
- Parkour on laji, jossa kirjaimellisesti hypitään seinille. Parkouraajat liikkuvat kaupunkiympäristössä akrobaattisesti ja näkevät kaiteet ja muurit mahdollisuuksina, ei rajoitteina liikkeelle.
- Scoottaus eli temppupotkulautailu on potkulautailua temppuja tehden.
- Skeittaus eli rullalautailu.
- Roller derby on aikuisille naisille suunnattu joukkuerullaluistelulaji. Roller derby on kontaktilaji, jossa kaksi joukkuetta luistelee yhteistä rataa ympäri yrittäen estää vastajoukkueen pelaajaa ohittamasta itsenään.
- Sirkus on vanha taidelaji, johon kuuluu muun muassa akrobatiaa ja jongleerausta.
- Slackline on tasapainoliina, joka pingotetaan trapetsityylisesti ja jonka päällä tasapainoillaan ja tehdään temppuja.