Maaseudun ammattilaisille osaamista Mamkista
Maaseudun kehittämisen koulutustuotteista ja kehittämispalveluista vastaa projektipäällikkö Marita Mattila.
Mikkelin ammattikorkeakoulun strategiauudistuksessa maaseutu sai entistä vahvemman roolin. Mamkin aluekehitystehtävä kattaa entistä paremmin myös maaseudun tarpeet. Esimerkiksi yrittäjyyden edistämiseksi tullaan kehittämään uusia työtapoja.
Maaseutu otetaan huomioon kaikilla Mamkin painoaloilla
Mikkelin ammattikorkeakoulu on profiloinut maaseutuosaamistaan kaikilla tutkimus- ja kehitys- ja innovaatiotoiminnan painoaloilla.
Kestävän hyvinvoinnin painoalalla maaseudulle on saatu valtakunnallista huomiota Luontohoiva hanke- ja koulutuskokonaisuudella. Sähköisten hyvinvointipalvelujen kehittäminen on vahvaa sosiaali- ja terveysalalla, mikä koskettaa erityisesti maaseudun ja syrjäseutujen asukkaita. Matkailun kehittäminen tulee saamaan uusia luonto- ja ruokakulttuurisisältöjä, joiden merkitys maaseudun matkailuyrittäjille on huomattava. Maaseudun nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja aktiivinen kansalaisuus näkyy Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian työssä.
Maaseudun tarpeisiin Mikkelin ammattikorkeakoulusta löytyy osaamista myös elintarvike- ja ympäristöturvallisuuteen, uusiutuviin energialähteisiin, biomateriaaleihin, paikkatiedon hyödyntämiseen ja käyttäjälähtöiseen kehittämiseen.
Painopisteet maaseudun kehittämistyölle on määritelty
Painopisteet maaseudunkehittämistyölle seuraavan kolmen vuoden aikana ovat
- Digitaalisuus maaseudun palveluissa
- Luonto, ravinto ja matkailu
- Bioenergia ja ympäristöturvallisuus
- Nuoret ja maaseutu
Näissä teemoissa voimme olla toteuttamassa Etelä-Savon maakuntaohjelman tavoitteita sekä Etelä-Savon maaseudun kehittämisohjelmaa käynnistyneellä uudella EU:n rahoituskaudella.
Älykäs maaseutu -hanke vastaa maaseudun ammattilaisten koulutustarpeeseen
Älykäs maaseutu -hankkeessa suunnitellaan Mikkelin ammattikorkeakoululle ja Etelä-Savon ammattiopistolle opintojaksoja ja täydennyskoulutustuotteita. Opinnot suunnitellaan niin, että ne parantavat maaseudulla työskentelevien ammattilaisten osaamista.
Älykäs maaseutu -hanke on mukana suunnittelemassa mm. sosiaalipedagogista eläinavusteista opintojaksoa ja uusia kansainvälisiä Farm educator -erikoistumisopintoja. Kevään aikana hankkeessa kootaan myös yhteen kaikki maaseudun ammattilaisille ja asukkaille soveltuvat avoimen ammattikorkeakoulun ja täydennyskoulutuksen koulutukset yhteen oppaaseen. Tietoa koulutuksista välitetään maaseudun asukkaille.
Sähköiset palvelut ovat tärkeitä maaseudun asukkaille
Mamkin tavoitteena on kehittää sähköisten palveluja ja oppimisympäristöjä niin, että ne vastaavat maaseudun ammattilaisten tarpeisiin. Suunnitteilla on myös oppilaitosten yhdessä toteuttamia innovaatioiskuja yrittäjille. Työpajoissa yrittäjät voivat prehtyä erilaisten sähköisten välineiden ja palveluiden käyttöön tai vaikkapa Green Care toimintaan.
Kuka on Marita Mattila?
Työ: Mamkissa projektipäällikkönä vuodesta 2007. Myös kunnallisia, maakunnallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä liittyen maaseudun kehittämiseen.
Koulutus: maatalous- metsätieteiden maisteri
Koti: Mäntyharjussa Halmeniemellä. Perheeseen kuuluu aviopuoliso ja kolme aikuista lasta
Muuta: Osa-aikainen maaseutuyrittäjä, viljelyssä kuminaa ja kuivuriheinää, joka markkinoidaan hevostiloille.