Marita Mattila kannustaa kaikkia mamkilaisia pohtimaan työnsä merkitystä myös maaseudun asukkaiden ja elinkeinojen näkökulmasta. Kuva: Maria Miettinen.Marita Mattila lumipallon teossa. Kuva: Maria Miettinen.

Maaseudun ammattilaisille osaamista Mamkista

0

Maaseudun kehittämisen koulutustuotteista ja kehittämispalveluista vastaa projektipäällikkö Marita Mattila.

Mikkelin ammattikorkeakoulun strategiauudistuksessa maaseutu sai entistä vahvemman roolin. Mamkin aluekehitystehtävä kattaa entistä paremmin myös maaseudun tarpeet. Esimerkiksi yrittäjyyden edistämiseksi tullaan kehittämään uusia työtapoja.

Maaseutu otetaan huomioon kaikilla Mamkin painoaloilla

Mikkelin ammattikorkeakoulu on profiloinut maaseutuosaamistaan kaikilla tutkimus- ja kehitys- ja innovaatiotoiminnan painoaloilla.

Kestävän hyvinvoinnin painoalalla maaseudulle on saatu valtakunnallista huomiota Luontohoiva hanke- ja koulutuskokonaisuudella. Sähköisten hyvinvointipalvelujen kehittäminen on vahvaa sosiaali- ja terveysalalla, mikä koskettaa erityisesti maaseudun ja syrjäseutujen asukkaita. Matkailun kehittäminen tulee saamaan uusia luonto- ja ruokakulttuurisisältöjä, joiden merkitys maaseudun matkailuyrittäjille on huomattava. Maaseudun nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja aktiivinen kansalaisuus näkyy Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian työssä.

Maaseudun tarpeisiin Mikkelin ammattikorkeakoulusta löytyy osaamista myös elintarvike- ja ympäristöturvallisuuteen, uusiutuviin energialähteisiin, biomateriaaleihin, paikkatiedon hyödyntämiseen ja käyttäjälähtöiseen kehittämiseen.

Painopisteet maaseudun kehittämistyölle on määritelty

Painopisteet maaseudunkehittämistyölle seuraavan kolmen vuoden aikana ovat

Marita Mattila kannustaa kaikkia mamkilaisia pohtimaan työnsä merkitystä myös maaseudun asukkaiden ja elinkeinojen näkökulmasta. Kuvat: Maria Miettinen.

Marita kannustaa kaikkia mamkilaisia pohtimaan työnsä merkitystä myös maaseudun asukkaiden ja elinkeinojen näkökulmasta. Kuva: Maria Miettinen.

  • Digitaalisuus maaseudun palveluissa
  • Luonto, ravinto ja matkailu
  • Bioenergia ja ympäristöturvallisuus
  • Nuoret ja maaseutu

Näissä teemoissa voimme olla toteuttamassa Etelä-Savon maakuntaohjelman tavoitteita sekä Etelä-Savon maaseudun kehittämisohjelmaa käynnistyneellä uudella EU:n rahoituskaudella.

Älykäs maaseutu -hanke vastaa maaseudun ammattilaisten koulutustarpeeseen

Älykäs maaseutu -hankkeessa suunnitellaan Mikkelin ammattikorkeakoululle ja Etelä-Savon ammattiopistolle opintojaksoja ja täydennyskoulutustuotteita. Opinnot suunnitellaan niin, että ne parantavat maaseudulla työskentelevien ammattilaisten osaamista.

Älykäs maaseutu -hanke on mukana suunnittelemassa mm. sosiaalipedagogista eläinavusteista opintojaksoa ja uusia kansainvälisiä Farm educator -erikoistumisopintoja. Kevään aikana hankkeessa kootaan myös yhteen kaikki maaseudun ammattilaisille ja asukkaille soveltuvat avoimen ammattikorkeakoulun ja täydennyskoulutuksen koulutukset yhteen oppaaseen. Tietoa koulutuksista välitetään maaseudun asukkaille.

Sähköiset palvelut ovat tärkeitä maaseudun asukkaille

Mamkin tavoitteena on kehittää sähköisten palveluja ja oppimisympäristöjä niin, että ne vastaavat maaseudun ammattilaisten tarpeisiin. Suunnitteilla on myös oppilaitosten yhdessä toteuttamia innovaatioiskuja yrittäjille. Työpajoissa yrittäjät voivat prehtyä erilaisten sähköisten välineiden ja palveluiden käyttöön tai vaikkapa Green Care toimintaan.

Kuka on Marita Mattila?

Työ: Mamkissa projektipäällikkönä vuodesta 2007. Myös kunnallisia, maakunnallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä liittyen maaseudun kehittämiseen.
Koulutus: maatalous- metsätieteiden maisteri
Koti: Mäntyharjussa Halmeniemellä. Perheeseen kuuluu aviopuoliso ja kolme aikuista lasta
Muuta: Osa-aikainen maaseutuyrittäjä, viljelyssä kuminaa ja kuivuriheinää, joka markkinoidaan hevostiloille.

 

 

Kirjoittanut Marita Mattila

Kirjoittaja työskentelee maaseudun kehittämisestä vastaavana projektipäällikkönä Mikkelin ammattikorkeakoulussa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


− neljä = 1