Mikkelin kaupunginorkesteri ja beatboxaaja Felix Zenger esiintyivät Mäntyharjussa yläkoululaisille 9.10.2014. Kuva Jaakko Pitkänen.Mikkelin kaupunginorkesteri ja beatboxaaja Felix Zenger esiintyivät Mäntyharjussa yläkoululaisille 9.10.2014. Kuva Jaakko Pitkänen.

Mamk vie konsertteja kouluihin ja kotisohville

Vanha sanonta ”ruokahalu kasvaa syödessä” on perusoletuksena hankkeessa Striimattu orkesteri kiertää. Kun kiinnostava konsertti tarjoillaan kuulijan mobiililaitteelle tai tietokoneelle, saattaa se hyvinkin antaa sysäyksen tulla kuulemaan oikeaa, elävää konserttitilannetta.

Mikkelin kaupunginorkesteri on viime vuosien aikana konsertoinut lähialueella ahkerasti eri laitoksissa ja kouluissa. Vaikka elävä konserttitilanne onkin aina orkesterille mieluisin, aiheuttavat matkustaminen ja siihen käytetty aika lisäkustannuksia. Pitkät välimatkat lähikunnista Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaeliin aiheuttavat niin ikään kustannuksia yleisölle.

Vaihtoehtona näille haasteille syntyi Mikkelin ammattikorkeakoulun, Mikkelin kaupunginorkesterin sekä Mäntyharjun ja Kangasniemen kuntien kulttuuritoimien yhteinen hanke Striimattu orkesteri kiertää.

Yksinkertaisuudessaan hanke tuo konsertin suorana kuulijan kotiin. Pelkkään kotikäyttöön ei kuitenkaan olla rajoituttu, vaan esimerkiksi Pääsiäiskonsertti Mikkelin tuomikirkosta striimattiin eli lähetettiin suorana netin välityksellä Kangasniemi saliin ja Mäntyharjun lukion saliin aidon ”konserttitunnelman” aikaansaamiseksi.

Mikkelin Rahulan kyläkoululla seurataan Felix Zengerin sooloa suorana nettistriiminä. Kuva Katariina Vilén.

Mikkelin Rahulan kyläkoululla seurataan Felix Zengerin sooloa suorana nettistriiminä. Kuva Katariina Vilén.

Mozartista beatboxaukseen

Pääsiäiskonsertin tunnelmista mentiin täysin toisenlaisiin tunnelmiin lokakuussa alueen nuorille suunnatussa konsertissa. Jo konsertin tapahtumapaikka oli erikoinen, Mäntyharjun Askel-kenkätehtaan entinen pohjustamo, eli kengänpohjien kiinnitykseen käytetty sali. Paikanpäällä konserttia olivat kuuntelemassa Mäntyharjun yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaat.

Tila on karu teollisuushalli, joka kuitenkin toimi pienillä muutoksilla konserttipaikkana hyvin. Varsinkin sitten, kun omia soolojaan harjoitusten aikana laulanut talitintti saatiin viimein kiinni ja pihalle.

Konsertin ohjelmisto oli suunniteltu nuorta kuulijakuntaa huomioiden, ja pelkästään aikajänne teosten välillä oli vaikuttava: Mozartista beatboxaukseen! Konserttia pystyi seuraamaan reaaliajassa osoitteessa www.e-concerthouse.com, ja mahdollisuudesta tiedotettiin etukäteen kaikkia lähialueen kouluja. Konsertti on kuultavissa samaisessa osoitteessa edelleen.

”Kyllä tää aina matikantunnin voittaa”

Konserttimusiikin tutuksi tekeminen ja musiikin luokse pääsemisen helpottaminen ovat hankkeen keskeisiä tavoitteita. Lokakuun konsertissa Mäntyharjussa palautetta tuli konsertin jälkeen rasavillin oloiselta kasiluokkalaiselta. ”Kyllä tää aina matikantunnin voittaa” nuorimies tokaisi lähtiessään konsertista.

Lähialueen kyläkoulusta tuli palautetta myös kuvan kera. Konsertin ohjelmistossa ollut Einojuhani Rautavaaran Pelimannit-teos oli ollut Felix Zengerin beatboxauksen ohella eniten Rahulan alakoululaisten mieleen.
Orkesterillekin konsertin netissä leviäminen ja kuunneltavuus ympäri maailmaa on erilainen juttu.

– Tieto laajemmasta levityksestä on sähköistävä tekijä. Uskon myös, että striimaaminen herättää yleisössä kiinnostusta tulla kuulemaan orkesteria myös paikan päälle, sellisti Yrjö Pulkkinen Mikkelin kaupunginorkesterista arvioi.

Striimauksen teknisestä puolesta vastaavat Mamkin tytäryhtiö Dark Median Manu Eloaho ja Timo Vainikka. Tässä meneillään suoran lähetyksen monikameraohjaus Mäntyharjussa. Kuva Jaakko Pitkänen.

Striimauksen teknisestä puolesta vastaavat Mamkin tytäryhtiö Dark Median Manu Eloaho ja Timo Vainikka. Tässä meneillään suoran lähetyksen monikameraohjaus Mäntyharjussa. Kuva Jaakko Pitkänen.

Hyvät kokemukset innostavat lisäkonsertteihin

Kahden striimatun konsertin jälkeen niin orkesterilla kuin yleisölläkin on ollut halu vielä runsaampaan konserttitarjontaan.

– Alkuperäisen suunnitelman kolmen konsertin sijaan tullaan ennen helmikuun loppua kuulemaan kaikkiaan viisi striimattua konserttia, intendentti Nikke Isomöttönen Mikkelin kaupunginorkesterista lupaa.

Mikkelin kaupunginorkesteri on oman apurahansa turvin hankkinut myös omaa striimauskalustoa, joten hankkeen alkuun sysäämä toiminta jää elämään hankkeen loputtuakin.

Loppuvuodesta 2013 alkanut ja helmikuun loppuun 2015 kestävää Striimattu orkesteri kiertää -hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kirjoittanut Jaakko Pitkänen

Kirjoittaja on Striimattu orkesteri kiertää -hankkeen projektipäällikkö ja lehtori Mikkelin ammattikorkeakoulun kulttuuri-, nuoriso- ja sosiaalialan laitoksella.

Avainsanat: