Mikkeliläisten röntgenkuvat löytyvät Disecin arkistosta
Mamkin tytäryhtiö Disec on Suomen suurin sekä yksityiselle että julkisen sektorin terveydenhuollolle kuvantamisen palveluja tarjoava yritys. Kuvantamisella tarkoitetaan kaikkia lääketieteellisin laittein otettuja kuvia, kuten röntgen-, magneetti- ja ultraäänikuvia. Tänä vuonna 10 vuotta täyttänyt Disec sai alkunsa hankkeesta.
Kaikki lähti liikkeelle vuonna 2004 Mamkin ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirin yhteisestä, EU:n rahoittamasta kehittämishankkeesta. Tuolloin Mamkissa alettiin kehittää kuvantamisen palveluja, ja Etelä-Savon sairaanhoitopiiri siirtyi digitaaliseen aikaan.
– Ennen sähköistä arkistointia kuvien tallentaminen vei ihan fyysisesti valtavasti tilaa. Kuvia läheteltiin postissa ympäri Suomen, ja niitä piti tarkastella aina tietyissä paikoissa valotauluja vasten. Tämä kaikki oli aikaa vievää, Disecin toimitusjohtaja Aki Lassila kertoo.
Tällä hetkellä Disecin arkistoissa on yli 100 miljoonaa kuvaa. Kuvasarjoja yksittäisestä kohteesta, eli tutkimuksia, on arkistossa melkein viisi miljoonaa. Diseciä isompi toimija alalla on ainoastaan HUS Röntgen, mutta se ei myy palveluja ulkopuolisille.
Hangosta Utsjoelle ja Vaasasta Ilomantsiin
Disecin periaatteena on tarjota palvelut toimivasti koko Suomeen. Lääkärit ja radiologit voivat tarkastella kuvia missä tahansa, jopa kotikoneella verkkoyhteyden kautta, mikä nopeuttaa lausuntojen antamista. Myös luottamus on toiminnan kulmakiviä.
– Viimeisen seitsemän vuoden ajan Järjestelmämme käyttövarmuus on ollut yli 99,87 prosenttia. Luku sisältää sekä järjestelmän päivityksestä tulleet katkokset että käyttöhäiriöt, Lassila toteaa ylpeänä.
Isoimmat asiakkaat ovat valtakunnallisesti toimiva Terveystalo ja Etelä-Savon sairaanhoitopiiri. Yrityksen arkistosta löytyvät muun muassa kaikkien mikkeliläisten keskussairaalalla otetut röntgenkuvat, sekä suurin osa (yli 80 % vuotuisista) suomalaisista mammografiaseulontojen kuvista.
Uusia aluevaltauksia osteoporoosin tutkinnasta
Osteoporoosin yhä tarkempi ja laajempi kartoittaminen tarkoittanee Disecille tulevaisuudessa uusia aluevaltauksia. Kajaanissa testataan parhaillaan prosessia, jossa analysoidaan luun tiheys tietokoneohjelman avulla aiempia käytössä olevia tekniikoita edullisemmin. Analyysistä selviää kuinka vahvaa tai haurasta luu on. Kuvausohjelmisto on kehitetty Ruotsissa, jossa se on jo käytössä.
– Kajaanista tulevat osteoporoosikuvat arkistoidaan jo meillä. Väestön ikääntyessä ja tutkimusten kehittyessä osteoporoosikuvia tulee Suomessakin tallennettavaksi tuhansittain. Disecin on mahdollista tarjota näillekin kuville arkistointipalvelu, Lassila sanoo.
Tulevaisuuden muista suunnitelmista Lassila mainitsee sähköisen arkistoinnin kehittämisen yhteistyössä Mamkin kanssa. Saattaapa hänet itsensä nähdä joskus myös ammattikorkeakoululla opettamassa. Disecin tulevaisuuden hän näkee turvallisena.
– Tällä alalla investoinnit tietojärjestelmiin ovat aika kovia. Sairaanhoitopiirit ja esimerkiksi pienemmät hammashoidon yksiköt huomaavat pikkuhiljaa, että arkistointipalvelut on mahdollista ja kannattavaa ostaa ulkoa. Me levitämme sanomaa, että voimme tehdä tämän puolestanne.
Kuka on Disecin toimitusjohtaja Aki Lassila?
Työ: Aloitti Disecin toimitusjohtajana maaliskuussa 2014, edeltäjänsä Raimo Kuikan jäätyä eläkkeelle. Työskennellyt aiemmin mm. Kansalliskirjastossa kehittämässä finna.fi -palvelua, joka tarjoaa kirjastojen, museoiden ja arkistojen arteet verkossa. Väitöskirjan hiomista vaille kauppatieteiden tohtori, kiinnostuksenaan tietojärjestelmätieteet.
Juuret: Paljasjalkainen stadilainen, vaimo kotoisin Mikkelistä. Asuu perheineen Espoossa mutta suunnittelee muuttoa Mikkeliin.
Harrastukset: Aikoo aloittaa uudestaan frisbeegolfin pelaamisen, koska Mikkelissä on niin hieno rata.
Muuta: On sanojensa mukaan kultaisen keskitien mies: ”Haaveilen rauhallisesta ja tasapainoisesta työn ja perhe-elämän yhdistämisestä.”