Honkonen_pienettyReijo Honkonen pakinoi REaD-lehdessä. Kuva: Manu Eloaho / Darcmedia.

Reijo Honkosen pakina: Luova show

0

Viime aikoina on julkaistu rankinglistoja siitä, millä todennäköisyydellä robotit tulevat tekemään jatkossa duuneja, joita ihmiset tällä hetkellä tekevät.

Liikennepoliisit on jo korvattu peltipoliiseilla. Saksalaiset rockmuusikot ovat saaneet tehdä tilaa galvanoidusta pellistä valmistetuille roboteille (Rammstein) ja niin edelleen. Norjalaiset ovat korvanneet jopa urheilijoita roboteilla. Hiihtäjinä mainetta niittäneet Anne-Britt ja Björn ovat itse asiassa robotteja, vaikka ne astmapiippua muodon vuoksi vetelevätkin.

Mutta kaikki ammatit eivät ole vaarassa. Vaikeimmin korvattavia ammatti-ihmisiä ovat tutkijoiden mukaan he, jotka joutuvat käyttämään työssään luovuutta ja sosiaalisia taitoja. Hilpeillä siipimiehillä riittää siis jatkossakin kysyntää, samoin silmänkääntäjillä ja verkostomarkkinoijilla.

Ääneksi voi valita soulahtavan Barry White -hyrinän tai pirteän Arja Koriseva -hirnahtelun.

Sen sijaan opettajan työ on uhattuna, sillä siitä puuttuu aivan liian usein luova show. Markkinoilla on jo Power Point -automaatteja, joista voi tulostaa kolmella eurolla (myös Pietarin metroon käyvät poletit kelpaavat) kaikki ammattikorkeakoulututkintoihin tarvittavat Power Point -luentomateriaalit. Pakettiin sisältyy diojen sisäluku, joka tapahtuu samalla nopeudella kuin Ylen Selkouutisten lukeminen. Ääneksi voi valita soulahtavan Barry White -hyrinän tai pirteän Arja Koriseva -hirnahtelun.

Yleisessä tiedossa on myös se, että lopullisena tavoitteena on kehittää itseohjautuvaa imuria ja ruohonleikkuria muistuttava robotti, jonka voi tilata netistä kotiopettajakseen. Se kulkee työnimellä Opettaja 6.0 Deluxe. Kun Opettaja 6.0 Deluxe -robottiin lataa sopivan ohjelman, se alkaa luennoida asiakkaan valitsemasta aiheesta ja leikkaa samalla ruohon tai imuroi kämpän. Kauppaan sisältyy 4 kpl suulakkeita. Törmätessään seinään tai muuhun esteeseen, robottiopettaja vaihtaa itseään vahingoittamatta suuntaa samalla tavalla kuin eläväkin opettaja tekee.

Toden tuntua voi lisätä tilaamalla lisävarusteita. Suosituimpia niistä ovat opiskelijaominaisuudet. Robotti osallistuu asiakkaan puolesta tentteihin ja ryhmätöihin. Se kertoo ryhmätyöskentelyn aikana hauskoja kaskuja ruotsalaisista ja kohottaa täten ryhmähenkeä. Myös laulaa se osaa. Lisäksi se pystyy tuottamaan kymmensivuisen raportin lähdeluetteloineen alle kolmessa minuutissa.

Opettajat ovat robottihankkeista tyrmissään. He ovat hakeutuneet kursseille, joilla suositut viihdetaiteilijat opettavat heille koukuttavia lavatemppuja. Danny opettaa, miten kuristajakäärmettä pidetään olkapäällä niin, ettei se kurista hengiltä. Ville Valo opettaa tupakoimaan lavalla. Aira Samulin näyttää, miten stepataan.

Myös savukoneiden ja pyrotekniikan kysyntä on kasvussa. Näyttää siltä, että tulevaisuudessa opettajan työkalupakkiin kuuluu rekka-autolastillinen tekniikkaa. Vähemmällä ei kilpailukykyinen luova show synny.

Kirjoittanut Reijo Honkonen

Kirjoittaja työskentelee liiketalouden lehtorina Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja pakinoi REaD-lehden Liitupölyä -palstalla.

Avainsanat:


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


9 × kolme =