Kuva: Kalevi Niemi.Syksyistä satoa Puumalassa. Kuva: Kalevi Niemi.

Metsää, vettä ja ruokaa

1

Etelä-Savon maakunta on uudistamassa strategiaansa. Elinvoimaa haetaan keskittymällä kolmeen vahvuuteen: metsä, vesi ja ruoka. Valinnat ovat perusteltuja. Maakunta on metsäinen, vesistöinen ja alkutuotannon osuus on tulon muodostuksesta merkittävä.

Kärjet sopivat hyvin yhteen ammattikorkeakoulun strategian kanssa. Niin pitääkin olla. Ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämistyön vahvuusaloja ovat kestävä hyvinvointi, digitaalinen talous sekä metsä-, ympäristö ja energia. Näiden alojen tutkintokoulutus ja tutkimustoiminta tuottavat maakunnan kärkialoille ammattilaisia ja innovaatioita.

Biotalouden suurten odotusten ja mahdollisuuksien keskiössä on mikrokiteinen selluloosa.

Biotalouden uusien suurinvestointien odotetaan lisäävän puun kysyntää myös Etelä-Savossa. Kantorahatulon lisäksi tarvitsemme kuitenkin myös tuotekehitykseen perustuvaa korkean jalostusasteen tuotantoa. Vain tätä kautta saamme uusia työpaikkoja. Tavoitteen saavuttaminen puolestaan edellyttää lisää panostusta alan tutkimus- ja kehitystyöhön.

Ammattikorkeakoulussa on käynnissä useita metsään, puukuituun ja puun jalostusasteen nostamiseen tähtääviä tutkimushankkeita. Kehitämme esimerkiksi uusia digitaalisia metsätiedon sovelluksia ja palveluita. Testaamme biohiilen käyttökelpoisuutta sitomaan metsäojien valumia vesistöihin. Tutkimme luontoystävällisiä vaihtoehtoja puun kyllästämiselle.

Puukuidun uusia käyttömahdollisuuksia testataan Kuitulaboratoriossa Savonlinnassa. Edellytykset kehittää puun pidemmän jalostusasteen käyttöä parantuvat entisestään, kun reilun vuoden päästä valmistuva Kuitulaboratorion laajennus on käyttövalmiina. Biotalouden suurten odotusten ja mahdollisuuksien keskiössä on mikrokiteinen selluloosa, johon Savonlinnassa tullaan erikoistumaan. Kuitulaboratorion tutkimustoiminta on jo synnyttänyt alueelle myös uutta teollista laitetuotantoa. Uudet, yritysten kanssa yhteistyössä kehitetyt innovaatiot mahdollistavat esimerkiksi veden ja kemikaalien määrän vähentämisen teollisuusprosesseissa.

Ammattikorkeakoulun ympäristöalan tutkimuksessa painottuvat digitaalisen ympäristötiedon monitoroinnin teknologiat ja digitaalinen ympäristötiedon tallentaminen. Tutkimus kohdistuu myös rakennettuun ympäristöön, esimerkiksi sisäilman laadun valvontaan.

Etelä-Savon luonnonvarat eivät ole vain teollisen tuotannon raaka-ainetta. Tämä on myös maakuntastrategian valmistelussa tiedostettu. Kiinnostus varsinkin luonnon erilaisia hyvinvointivaikutuksia kohtaan on nopeassa kasvussa, mikä lisää luontomatkailun ja uusien green care -hyvinvointipalvelujen kasvupotentiaalia.

Metsä, vesi ja ruoka ovatkin kohtalonyhteydessä toistensa kanssa. Puhdas lähiruoka ei yksin tyydytä turistia, mikäli läheisen rannan vesi on humuksen ruskeaa tai vastapäinen saari on hakattu paljaaksi kilpipetäjistä.

Kirjoittanut Kalevi Niemi

kehitysjohtaja

Avainsanat:


Keskustelu
1

  1. Suvi Sikstus 29/09/2016 12:13

    Uusimmassa REaDissä 2/2016 kantavana teemana on vesi ja puhdas ympäristö.
    Lehden jutut ovat vapaasti jaettavissa eteenpäin.
    Antoisia lukuhetkiä!
    Terveisin REaDin toimitus

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


3 + = kaksitoista