Uskalla sanoa ideoillesi kyllä!
Suomi on korkealaatuisen tekniikan ihmemaa, josta viedään ulkomaille suomalaista käytännönläheisyyttä henkiviä innovaatioita. Tässä jutussa kerron oman näkemykseni innovatiivisesta työprosessista.
Moni on varmasti miettinyt, että jokin voisi olla paremmin. Onhan se osa ihmisen luontoa – jatkuva miettiminen kuinka elämän voisi tehdä helpommaksi. Esimerkiksi töissä saatat huomata, kuinka hankalaksi jokin työkalu on suunniteltu. Parin päivän käytön jälkeen pystyt ehkä tuomaan esille parannusehdotuksia, kuinka työkalusta saataisiin tehokkaampi ja käyttäjäystävällisempi. Tämä on osa innovatiivista työprosessia.
Innovatiivisessa työprosessissa tulee kuitenkin aina iso MUTTA vastaan. Onko parannuksille kysyntää? Onko joku toinen tehnyt vastaavaan tuotteeseen kyseisiä parannuksia jo?
Idealla on kynnys ennen kuin se on innovaatio, idean on oltava ainutlaatuinen ja mullistava.
Monialaisella koulutuksella näkemyksiä ongelmanratkaisuun
Innovatiivista työprosessia nopeuttaa monialaisuus. On helpompi luoda uutta kun tietää mitä asioita voidaan yhdistellä. Jos olet tekniikan nero, ala vaikka etsimään netistä tietoa lukoista ja niiden perustoiminnasta. Rakenna robotti joka yhdistelee avain kombinaatioita nopealla tahdilla. Sinulla on todennäköisesti jo tässä vaiheessa sellainen tuote, jonka vaikka Abloy saattaisi ostaa pois kuljeskelemasta.
Itselläni on kokemusta puun työstämisestä, tietokoneohjelmoinnista, markkinoinnista ja muotoilusta. Ideani syntyvät usein monimuotoisissa luovissa prosesseissa, usein myös suihkussa, mutta niiden taustalla vaikuttavat kokemukset usealta eri alalta. On paljon helpompi lähestyä toisen alan ongelmia, jos on opiskellut jotakin muuta alaa. Ratkaisut syntyvät helpommin, kun asiaa katsoo toisen alan näkökulmasta.
Hulluus voi poikia uusia mahdollisuuksia
Kuulostaa hullulta, mutta sinun täytyy uskoa itseesi, vaikkei kukaan muu innostuisi ideoistasi. Luovuus saatatetaan nimittäin palkita.
Meillä oli taannoin opiskeluihin liittyen projekti, jossa luotiin kriisialueille edullista ja logistiikkaystävällistä WC:tä. Tuolloin en itse osallistunut projektiin kaiken muun hääräilyn vuoksi, mutta sivusta katsellessani pyörittelin päässäni erilaisia mahdollisuuksia. Pohdin asiaa etenkin tuotannon näkökulmasta. WC:tä pitäisi pystyä tuottamaan miljoonia ja sijoittamaan niitä mahdollisimman monta kappaletta yhteen kuljetuskonttiin.
Onnistuin mielestäni ratkaisemaan nämä ongelmat, mutta koska en varsinaisesti ollut mukana projektissa, en vienyt ideaani eteenpäin. Idea jäi kuitenkin hautumaan päähäni, ja sitten sähköpostiini tuli ilmoitus Mikkelin ammattikorkeakoulussa järjestettävästä LOISTO ideakilpailusta. Mietin kilpailun olevan oiva keino saada ideani eteenpäin.
Osallistuin ideallani kriisialueille sopivalla WC:stä ja myöhemmin sain tietää, että ideani oli palkittu. Minua odotti sekä Ipad että mahdollinen rahoitus projektin viemisessä eteenpäin oikeaksi tuotteeksi. Olin hämmästynyt tunnustuksesta, sillä lähdin mukaan kokeilumielessä aika erottuvalla idealla, enkä olisi etukäteen uskonut saavani palkintoa.
Kilpailuun osallistuminen kannatti, sillä kokemus oli kaiken kaikkiaan mukava. Oli myös hienoa saada palautetta omalle idealle oikealta raadilta. Palaute oli kattavaa, asiantuntevaa ja ajassa kiinni olevaa. Esimerkiksi omille ystävilleni en juuri valota ideoitani, sillä pehmeästi sanottuna he joko putoavat kärryiltä tai eivät jaksa kiinnostua oivalluksistani ollenkaan. LOISTO ideakilpailua suosittelen muillekin. Pärjäämiseen riittää hyvä idea, joka syntyy parhaiten silloin, kun uskaltaa astua oman laatikon ulkopuolelle. Parhaillaan kehittelemäni tuotteen jatkokehitysmahdollisuudet ovat mietinnässä. Ideoille kannattaa uskaltaa sanoa kyllä.
LOISTO on Keksintösäätiön rahoittama tapahtumasarja Mikkelin ammattikorkeakoulussa, jonka tarkoitus on auttaa opiskelijoita innovatiiviseen työskentelyyn ja ideointiin.
Ideoita voidaan arvioida, kehittää ja edistää Tuoteväylä-rahoituksella, joka on enintään 5000 € ideaa kohti.