Kesä haalarihommissa
Suoritin kesän aikana opintoihini kuuluvia työharjoitteluja. Harjoittelupaikkani oli toukokuun alusta kesäkuun loppuun Mikkelin vedenpuhdistamolla sijaitseva OPEN-hankkeen vedenpuhdistuksen pilottilaitos.
Pilottilaitos on hankittu Mamkille Oulusta Taskilan vedenpuhdistamolta. Oulussa laitos oli PAC Solutions Oy:n tutkimuskäytössä. Laitos mahdollistaa erilaisten vedenpuhdistusmenetelmien testauksen pienessä, noin 15 kuutiometrin mittakaavassa.
OPEN-hankkeeseen…
Kuulin ensimmäistä kertaa OPEN-hankkeesta ammatillisen kasvun oppitunnille joulukuussa 2012. OPEN-hankkeen projektipäällikkö kertoi tuolloin Mamkin hankkeesta, jonka tavoitteena on reaaliaikainen ympäristödatan keruu ja siitä tiedottaminen suurelle yleisölle. Mielenkiintoni hanketta kohtaan heräsi välittömästi. Pommitin projektipäällikköä kevättalven aikana kyselyillä kesätyöpaikasta, ja ilokseni sain kuin sainkin kolmen kuukauden harjoittelujakson hankkeessa. Käsitin, että suorittaisin harjoitteluni lähinnä luonnonvesinäytteiden ja niiden analysoinnin parissa.
… ja haalareihin
Harjoitteluni alkoi toukokuun alussa. Heti ensimmäisenä päivänä ohjelmassa oli tutustumiskäynti vedenpuhdistamolle. En ollut varma, millä lailla puhdistamokäynti liittyisi harjoitteluuni, kunnes pilottilaitoksen esittelyn päätteeksi kuulin, että minulle oli juuri esitelty kesän työpisteeni. Shokki, joka paljastusta seurasi, oli melkoinen. Eihän minulla ollut teoriataustaa jätevesien käsittelystä! Olin myös odottanut tehtävieni liittyvän luonnonvesiin, ei niinkään yhdyskuntien jätevesien puhdistamiseen.
Alkujärkytyksen jälkeen ilmeni kuitenkin, että ensinnäkin jätevesien puhdistusprosessin tekninen pyörittäminen ei ole rakettitiedettä. Toiseksi havaitsin, että käytännön haalarihommat ovat erittäin hyvää vastapainoa opinnoille. Lisäksi pystyin kysymään laitoksen toiminnasta muun muassa Mamkin entiseltä opiskelijalta ja sittemmin vedenpuhdistuslaitokselle töihin siirtyneeltä Joonas Mämmelältä. Hän oli aiemmin vastannut pilottilaitoksen perustamisesta opinnäytetyönään.
Arkiseen aherrukseen…
Normaali työpäivä alkoi pilottilaitoshallin silmämääräisellä tarkastuksella ongelmien varalta. Onneksi en kovin useana aamuna havainnut lietteiden päätyneen altaiden yli lattialle. Kaikenlaista muuta pientä kommervenkkiä laitoksen kanssa kuitenkin oli. Esimerkiksi yhtenä perjantai-iltapäivänä laitoksesta paloivat sulakkeet, jolloin kaikki pysähtyi, pimeni ja hiljeni. Sähköjen kanssa oli muutakin työtä pitkin alkukesää, mutta pienen alkukankeuden jälkeen laitos lähti toimimaan lähes kiitettävällä toimintavarmuudella.
Koko harjoitteluaika ei mennyt pilottilaitoksella haalareissa. Suurin osa työajastani kului prosessin monitorointiin toimiston puolella. Lisäksi laitoksesta huolehtiminen vaati käytännössä erittäin paljon keskustelua eri tahojen kanssa. Esimerkiksi PAC Solutionsin kanssa olimme yhteydessä laitoksen toiminnasta ja vaikkapa pumppujen nopeuksista. Lisäksi PACSin kautta sain selville eri laitetoimittajien yhteystietoja, mistä oli hyötyä varaosia hankittaessa.
Mitä harjoittelusta vedenpuhdistamolla jäi käteen?
Alkujärkytyksen jälkeen minulle selvisi, että omatoimisesti pyöritettävät projektit voivat itse asiassa olla ihan hieno kokemus. Toki työmäärä saattaa kasvaa, kun on paljon yksin vastuussa toiminnasta. Mutta toisaalta aikataulut ovat helposti suunniteltavissa ja oman projektin eri osa-alueisiin pääsee hyvin käsiksi. Käytännön työt olivat mielestäni mukavaa vaihtelua pitkän teoriapainotteisen kevään jälkeen. Uskokaa vain, vesipumpun purkaminen voi olla yllättävänkin terapeuttista toimintaa! Lisäksi yhteyksien ylläpito muun muassa laitteiston aiempiin käyttäjiin ja varaosien maahantuojiin sekä eri asioiden organisointi olivat mielestäni hyvää oppia tulevaa varten.