Amsterdamin merimuseon katto. Kuva: Kalevi NiemiAmsterdamin merimuseon aulan katto. Kuva: Kalevi Niemi.

Hyvästi kallis paperi

1

Valtiontalouden tarkastusvirasto kiinnitti tuoreessa raportissaan (VTV 11/2014) huomiota paperimuotoisen arkistoinnin kustannuksiin. Vaikka Suomessa on tuotettu asiakirjoja sähköisesti jo neljännesvuosisadan ajan, tapahtuu viranomaisaineistojen tallentaminen edelleen pääosin vanhaan tapaan eli digitaalinenkin sisältö tulostetaan paperille, mapitetaan ja siirretään arkistoon.

Viranomaisten tuottamat aineistomäärät ovat valtavia, sillä yhdessä vuodessa arkistomappeja syntyy yli 5 000 hyllykilometriä. Paperiarkistojen kasvavien tilavuokrien lisäksi kaksinkertainen työ ja kustannus aiheutuu siitä, että samoja aineistoja joudutaan myöhemmin joka tapauksessa digitalisoimaan. VTV patistaakin eri hallinnonaloja toimenpiteisiin, joilla syntysähköinen aineisto myös arkistoidaan sähköisesti.Paakirjoitusnosto_Read

Kokonaisvastuuta järkevästä sähköisen arkistoinnin ja asiahallinnon kehittämisestä ei kanna tällä hetkellä kukaan. Näin on, vaikka luotettavan ja käyttäjäystävällisen sähköisen tietopalvelun tarve kasvaa koko ajan. Kyse ei ole vain arkistolaitoksen, muistiorganisaatioiden tai julkishallinnon asiasta. Yhtä hyvin yritykset, järjestöt kuin yksityiset kansalaiset tarvitsevat varmoja ja edullisia tapoja tallentaa sähköisessä muodossa syntyneitä tekstejä, kuvia ja ääntä siten, että sisällöt ovat myöhemmin helposti käytettävissä.

Avoin julkinen tieto eli avoin data tarkoittaa juuri sitä, että kansalaiset ja yritykset voivat käyttää, muokata ja jakaa julkishallinnon kerryttämää digitaalista tietoa omiin tarkoituksiinsa. Avoin data rakentuu sille ajatukselle, että jo olemassa oleva, mutta vielä jalostamaton informaatio on otollinen maaperä kehittää uusia palveluita ja innovaatioita.

Mikkelin ammattikorkeakoulu profiloituu korkeakoulukentässä digitaalisen tiedonhallinnan osaajaksi. Alan soveltavaa tutkimusta onkin ammattikorkeakoulussa tehty jo toista vuosikymmentä. Sen rinnalla on kehitetty sähköisen arkistoinnin erikoiskoulutusta ja palveluliiketoimintaa.

paakirjoitus3Digitaalinen tiedonhallinta on tunnistettu myös Etelä-Savon maakuntaohjelmassa yhdeksi alueellamme jo olemassa olevaan vahvaan osaamiseen perustuvaksi innovaatiokärjeksi, jolta seuraavassa vaiheessa voidaan odottaa myös kaupallisia sovelluksia.

Mikkelin ammattikorkeakoulu ottaa digitiellä seuraavan askeleen vuonna 2015 perustamalla digitaalisen tiedonhallinnan tutkimuskeskuksen. Yksikkö tulee keskittymään erityisesti sähköisen säilyttämisen teknologioiden ja menetelmien tutkimukseen, digitaalisen tiedon älykkääseen hallintaan ja käyttöön sekä tutkimustoiminnan kansainvälistämiseen yhdessä DigitalMikkeli-klusterin muiden toimijoiden kanssa.

Kirjoittanut Kalevi Niemi

vararehtori, kehitysjohtaja

Avainsanat:


Keskustelu
1

  1. yllapito 18/11/2014 10:41

    Syksyn 2014 REaD-lehden aiheet keskittyvät digitaalisen tiedon hallintaan.

    Lehdestä voit lukea esimerkiksi uudesta innovaatiosta esteettömien tilojen suunnitteluun, sähköisen arkistoinnin kehittämisestä, Mikkelin kaupunginorkesterin konserttien striimaamisesta ja tänä vuonna 10-juhlaansa viettävästä Mamkin tytäryhtiöstä Disecistä, joka tarjoaa palveluita terveydenhuollon alalle kuvantamiseen. Disecistä löytyvät muun muassa mikkeläisten röntgenkuvat.

    Sähköisiä lukuhetkiä!

    Toivottaa REaD-lehden toimitus

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


kuusi × 4 =