paakirjoitus3

REaD kertoo soveltavan tutkimuksen teemoja ja tuloksia

0

Näytölläsi on Mikkelin ammattikorkeakoulun (MAMK) REaD-verkkolehden ensimmäinen numero. Lehden nimi viittaa ammattikorkeakoulun kolmeen perustehtävään: tutkimukseen, opetukseen ja alueelliseen kehittämiseen. Verkkolehtemme avulla haluamme esitellä soveltavan tutkimuksemme teemoja ja tuloksia myös ammattikorkeakoulun ulkopuolisille sidosryhmille.

MAMKin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta rakentuu kolmen painoalan varaan. Painoalat ovat kestävä hyvinvointi; materiaalit ja ympäristöturvallisuus sekä sähköinen arkistointi ja digitaaliset palvelut.

REaDin haastattelussa komissaari Olli Rehn painottaa, ettei innovaatioita synny, ellei uskalleta ottaa riskejä.  Tästä seuraa joskus epäonnistuneita, myttyyn menneitä hankkeitakin. Rehn tekee myös toisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kannalta keskeisen huomion, kun hän toteaa kehittämistyön vaativan kärsivällisyyttä. Tuloksia ei kannata odottaa käden käänteessä. Kolmanneksi hän muistuttaa EU:n pyrkivän luomaan kasvua tutkimus- ja innovaatiotoiminnan rahoituksella. Soveltavan tutkimuksen tulee siis synnyttää käytännössä hyödynnettävää kilpailuetua.

MAMK erottautuu muista ammattikorkeakouluista erityisesti digitaalisen tiedon hallintaan liittyvällä osaamisella. Taustalla on jo vuosia harjoitettu, kärsivällinen tutkimus- ja kehitystyö. Sähköiseen arkistoinnin ja asioinnin ylempi ammattikorkeakoulututkinto on maassamme ainutlaatuinen. Digitaalisen tiedon hallinta, jota on yhdistetty ennakkoluulottomasti esimerkiksi terveydenhuollon tai ympäristövalvonnan tarpeisiin, on myös synnyttänyt alueelle uutta yritys- ja palvelutoimintaa.

Digitaalisten palveluiden kehittäminen on kuitenkin vasta alussa.  Mikkelillä ja koko maakunnalla on erinomaiset lähtökohdat ottaa osansa tästä kasvusta.

Kirjoittanut Kalevi Niemi

vararehtori, kehitysjohtaja

Avainsanat:


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


3 + kahdeksan =