paakirjoitus2

Ei kukko käskien laula

1

Euroopan Unioni vannoo innovaatioiden nimiin. Vanhan mantereen pärjääminen globaalissa kilpailussa edellyttää sitä, että osaamisen ja tiedon pohjalta kyetään luomaan uusia käytäntöön sovellettavia innovaatioita. Fiksummat ratkaisut tuovat kilpailuetua ja sen myötä työtä ja toimeentuloa.

Ammattikorkeakoulussa innovaatiotoiminnan edistämistä voidaan pitää yhtenä keskeisenä aluekehittämisen välineenä. OKM:n kanssa solmitun tulossopimuksen mukaisesti ammattikorkeakoulut tukevat alueidensa elinvoimaisuutta panostaen erityisesti kysyntä- ja käyttäjälähtöiseen innovaatiotoimintaan sekä osallistuvat hyvinvointipalvelujen kehittämiseen. Avainasemassa aluekehityksen näkökulmasta on myös korkeakoulujen hyvä yhteistyö muiden innovaatiojärjestelmän toimijoiden kanssa, minkä osalta Etelä-Savossakin riittää vielä työsarkaa.

Mikkelin ammattikorkeakoulussa on aloittanut toimintansa yritysasiamies, joka samalla toimii innovaatiovastaavana. Henkilökunnan ja opiskelijoiden tekemistä keksintöilmoituksista maksetaan kannustuspalkkio, ja lupaavimpia keksintöjä viedään eteenpäin Tuoteväylä-rahoituksella.

Parhaimmillaan pitkäjänteinen kehittämistyö tuottaa ruokailun älylinjaston tapaisia onnistumisia. Mamkin patentoima älykäs itsepalvelulinjastohan on tänä syksynä saanut myös kansainvälistä tunnustusta, kun se palkittiin Italian Milanossa keittiöalan messuilla. SMART Label -tunnustuksen perusteena oli onnistunut älykäs ja toiminnallinen innovaatio.

Innovoinnin kantasana on novare (lat.) eli ”keksiä uutta, luoda, muuttaa”. Innovointiin ei voi pakottaa, mutta uuden etsimiselle suotuisaa kulttuuria ja toimintamalleja voidaan edistää. Mitä enemmän esimerkiksi yritysten toimeksiantoja ammattikorkeakoulussa pystytään opinnollistamaan, sen parempi. Innovaatiotoiminnassa avainasemassa on niin tieteenalarajojen ylittäminen korkeakoulun sisällä kuin ennakkoluuloton yhteistyö muiden organisaatioiden ja työelämän kanssa. Harhapolkuja ei pidä pelätä silloin, kun etsitään uusia ratkaisuja.

On lupa ajatella toisin.

Kirjoittanut Kalevi Niemi

vararehtori, kehitysjohtaja

Keskustelu
1

  1. yllapito 12/11/2013 10:08

    Hei!

    Toinen numero REaD verkkolehdestä on ilmestynyt. Tällä kertaa lehti keskittyy innovaatioihin. Kerro mielipiteesi lehden artikkeleista, se onnistuu lähettämällä kommentti artikkelin lopussa olevan kommenttikentän kautta. Vinkkaa myös juttuideoita ja kerro mielipiteistäsi lehdestä. Kehitämme lehteä lukijoiden toiveita kuuntelemalla.

    Hyviä lukuhetkiä!

    Toivottaa REaD-lehden toimitus

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


− kaksi = 7