Yrittäjyyden ja yrittäjyyskasvatuksen merkitys on kasvanut maailmanlaajuisesti. Kuva: iStock

Miltä sinun yrittäjyysviikkosi näyttää?

08.10.2018

Global Entrepreneurship Week (GEW) eli kansainvälinen yrittäjyysviikko on ympäri maailmaa vuosittain toteutettava tapahtuma. Tänä vuonna Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toimii GEW-viikon pääkoordinaattorina Suomessa, ja mukana ovat kaikki kampukset.

Global Entrepreneurship Weekiä vietettiin ensimmäisen kerran 2008. Tuolloin Helsingin kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus toimi Suomen pääkoordinaattorina.

– Nyt olemme saaneet tuon pääkoordinaattorin roolin takaisin meille, joten pidetään siitä nyt yhdessä kiinni ja tehdään hienoja juttuja, toivoo Pienyrityskeskuksen johtaja Anne Gustafsson-Pesonen.

Yrittäjyyskasvatus ja yrittäjyyden kehittäminen tärkeää

Yrittäjyyden ja yrittäjyyskasvatuksen merkitys on kasvanut maailmanlaajuisesti. Global Entrepreneurship Weekin (GEW) tapahtumat ovat oivallinen tapa lisätä tietoutta yrittäjyydestä ja yrittäjäksi ryhtymisestä sekä rohkaista ja inspiroida ihmisiä yrittämään ja toteuttamaan ideoitaan. GEWin tavoitteena on auttaa suomalaisia näkemään paremmin yrittäjyyden monimuotoisuus ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet ja pyrkiä luomaan positiivisempia mielikuvia yrittäjyydestä sekä esitellä inspiroivia tarinoita ja ihmisiä.

– Yrittäjyys laaja-alaisesti ymmärrettynä mahdollistaa meidän kaikkien työn merkityksellisyyden ymmärtämisen. Ei ole yhdentekevää, miten itse kukin aikansa kuluttaa, on tärkeää saada yhteinen hyvä nousuun. Jos jokainen xamkilainen kutsuu mukaan yhden yrittäjyyden toimijan, saamme jo melkoisen laajan verkoston yrittäjyyden innostamiseen ja GEW-viikkoa eteenpäin viemään. Jokainen voi tehdä omannäköisiään ja -kokoisiaan tapahtumia. Kaiken ei todellakaan tarvitse olla megalomaanista, kannustaa Anne Gustafsson-Pesonen.

Monimuotoista ohjelmaa

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään marraskuussa 12.-16.11.2018. GEW-yrittäjyysviikon aikana kaikilla Xamkin kampuksilla järjestetään tapahtumia opiskelijoille, yritysten edustajille ja kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Tapahtumat ovat mm. tietoiskuja, kilpailuja, työpajoja, yrittäjyyteen liittyviä infoja ja inspiroivia puheenvuoroja.

Ohjelmakokonaisuuteen sisältyy mm. kv-opiskelijayrittäjyysmessut, kevytyrittäjyysinfoja, vientitapahtuma yrityksille, inspiroivia yrittäjätarinoita ja koulutuksia, workshoppeja sekä erilaisia verkostoitumistilaisuuksia. Kampuskohtainen ohjelma julkaistaan yrittäjyysviikon sivustolla – jokaiselle löytyy varmasti jotakin mielenkiintoista, mihin osallistua.

Innovoi henkesi kaupalla

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Yrittäjäksi – nuorille tukea yrittämisen alkuun -hanke tarjoaa yrittäjyysviikolla opiskelijoille mahdollisuuden osallistua kansalliseen Innovate or Die (IOD) -innovaatiokilpailuun. Kilpailu avaa oven innovatiiviseen ajatteluun ja yrittäjyyteen, ja sen tavoitteena on tuoda korkeakouluopiskelua ja yritysmaailmaa yhteen toimien molemminpuolisena verkostoitumismahdollisuutena. (Innovate or Die, 2018).

Kilpailussa opiskelijoilla on mahdollisuus verkostoitua yritysten edustajien lisäksi muiden korkeakoulujen opiskelijoiden kanssa. Xamkin opiskelijat olivat kilpailussa ensimmäistä kertaa mukana jo viime vuoden yrittäjyysviikolla hyvällä menestyksellä – moni opiskelijamme oli mukana kilpailun voittajatiimeissä.

Global Entrepreneurship Week

Yrittäjyyden tukeminen ja yrittäjyyteen sekä yrittäjämäiseen toimintaan kannustaminen oppilaitoksissa on erityisen tärkeää. Yhden viikon aikana marraskuussa tuhannet tapahtumat ja kilpailut innoittavat miljoonia yrittäjyyteen liittyviin toimiin jopa 170 maassa. Global Entrepreneurship Network -verkostossa on yli 15 000 kumppaniorganisaatiota. (Gen Global, 2018.)

GEW-yrittäjyysviikkoon kutsutaan mukaan kaikki yrittäjyyttä edistävät tahot. Yhteistyökumppaneina ovat jo mm. Suomen Yrittäjät ja valtakunnallinen YES-verkosto.

Tervetuloa mukaan GEWiin!

Lisätietoa:

https://genglobal.org/finland

www.yrittäjyysviikko.fi 

Yrittäjäksi -nuorille tukea yrittämisen alkuun

Yrittäjäksi – nuorille tukea yrittämisen alkuun -hanke (01.05.2017 – 31.08.2019) on mukana GEW-viikon toteutuksessa ja kehittämässä yrittäjyyden polkuja opiskelijoille. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. Tutustu hankkeeseen: www.xamk.fi/yrittajaksi

Kirjoittaneet Anne Gustafsson-Pesonen ja Anna-Maija Torniainen

Gustafsson-Pesonen työskentelee johtajana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa ja Torniainen Yrittäjäksi – nuorille tukea yrittämisen alkuun -hankkeen projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.