NY Start up -opintojaksolla kehittyvät niin ideat ja innovaatiot kuin opiskelijatkin.

Askel, joka voi muuttua oikeaksi kilpajuoksuksi

08.10.2018

Olen aina mieltänyt itseni hyvin yrittäjähenkiseksi ja yrittäjämäisen asenteen omaavaksi. En kuitenkaan ole vielä keksinyt, mitä yrittäisin, jos yrittäisin. Olen kuitenkin kuullut myös sanottavan, että täysin valmis ei tarvitse alussa ollakaan, vaan yrittäjyys itsessään kasvattaa yrittäjyyteen ja yrittäjäksi. No, ilman ideaahan on vaikea lähteä mitään tekemään, jos ei ole edes ajatusta siitä, mitä se tekeminen olisi.

Nuorissa on paljon potentiaalia ja miksei vanhemmissakin – eihän yrittäjälle ole ikää määritetty. Silti yrittäjäksi lähtemisen korkeaan kynnykseen vaikuttaa vahvasti juuri se, ettei ole ideaa tai ajatustakaan toimialasta, jolla haluaisi toimia.

Toisaalta toiset kaipaisivat rinnalleen jonkun toisen, jolla olisi samantyylisiä kiinnostuksen kohteita, ja näin yrittäminen kaksin olisi huomattavasti matalamman kynnyksen teko. Toisilla taas on valtavasti ideoita, muttei yksinkertaisesti ole kiinnostusta olla itse kaiken pää. Kuitenkin hän voisi toimia toisen rinnalla tai olla osallisena jossakin, mitä voi kehittää ja viedä eteenpäin. Miten nämä kaikki saisi yhdistettyä?

Mahdollisuus astua yrittäjyyden polulle

NY Start Up on Nuori yrittäjyys ry:n koordinoima yrittäjyysohjelma korkea-asteen opiskelijoille. Kymmenen opintopisteen opintojaksolla opiskelijat pääsevät pyörittämään omaa yritystä syksyllä ja keväällä.

Opintojakson tarkoituksena on, että opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen ja kokeilla, millaista yrittäjänä toimiminen on. Samalla kehittyvät myös työelämätaidot. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa NY Start Up pilotoitiin ensimmäisen kerran syksyllä 2017.

NY Start Up -opintojakso on hyvä keino harjoitella yrittäjyyttä. Parhaimmassa tapauksessa se myös yhdistää erilaisia tai miksei samanlaisiakin persoonia. Ideoita ei tarvitse olla valmiiksi, ne voi voivat syntyä yhdessä tekemisen ja pohtimisen tuloksena.

Epäonnistuminenkin opettaa

Rohkea voi myös hypätä mukaan tuntemattomaan toisen opiskelijan seuralaiseksi yrittäjyyden polulle ja innovoida sekä kehittää toisen ideaa. Sitähän työntekijätkin tekevät päivittäin arkipäivän työssään. Riskit ovat pienet, joten kompastuminen tällä tiellä ei haittaa. Todellisuudessahan oikeassakin elämässä tappion tekeminen tai konkurssi on kokemus siinä missä muukin – se mikä ei tapa, tunnetusti vahvistaa.

NY Start Up on kokeilemisen ja innovoinnin mahdollisuus. Askel, joka voi joskus muuttua kilpajuoksuksi oikeassa yritysmaailmassa.

Toisaalta opintojaksoa ei tarvitse ottaa juuri yrittäjyyden näkökulmasta. Yrittäjämäinen asenne on sitä, että on rohkea ja innovatiivinen, yrittää aina parhaansa ja näkee asioissa kehittämiskohteita ja pyrkii keksimään asioille aina parempia puolia ja suuntia. Osallistumisen NY Start Up -opintojaksolle voi ajatella myös alustana itsensä, niin vahvuuksien kuin heikkouksienkin ja yrittäjämäisen asenteen kehittämiselle.

Elisa Kaasinen

Kirjoittaja on keväällä 2018 valmistunut tradenomi, joka seurasi NY Start Up -opintojakson ensimmäistä toteutusta 2017–2018 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Hän teki opinnäytetyön Yrittäjäksi – nuorille tukea yrittämisen alkuun –hankkeelle opiskelijoiden yrittäjyysasenteista, motivaatiotekijöistä sekä opintojaksoon liittyvistä odotuksista ja sisällön kehittämisestä. Hän työskentelee Xamkissa liiketalouden ja tekniikan koulutusassistenttina.