Lentäjä, oletan?
07.12.2020Viime vuosina dronet eli kauko-ohjatut lennokit ja ilma-alukset ovat yleistyneet lähes jokapäiväiseen toimintaan. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla on käynnissä useita hankkeita, jossa hyödynnetään droneteknologiaa eri tavoin. Millaista sitten on lennättää ensimmäistä kertaa dronea?
Aikaisempi kosketukseni droneihin ovat olleet erilaiset videot ja kuvat, jotka on kuvattu droneilla ja jotka ovat olleet näkyvillä eri medioissa. Dronet kuitenkin ovat olleet voimakkaasti esillä eri hankkeissa ja yhtenä teknologian alustana, johon voi esimerkiksi kiinnittää erilaisia kameroita, mittareita ja sensoreita. Lisälaitteiden tuottamalla datalla tuotetaan lisäarvoa ja uusia ratkaisuja eri tarpeisiin.
Get Ready – Kestävän kehityksen rannikkoalueen käyttöä itäisellä Suomenlahdella- ja Vähähiilisyyttä tukevat droneliikennepalvelut Etelä-Suomessa -hankkeet järjestivät yhteistyössä Haapasaari Experience -droneleirin 3.-9.8.2020 Kotkan saaristossa Haapasaaressa. Leiri oli oivallinen tilaisuus nähdä erilaisia droneja tositoimissa ja mahdollisuus päästä kokeilemaan jonkinlaista dronea.
Tositoimissa Tom Cruisena
Millaista dronen lennätys sitten on? Olenko kuin Tom Cruise Top Gun -elokuvassa? Sain siihen vastauksen, kun pääsin tositoimiin. Drone, jota pääsin kokeilemaan oli DJI Phantom 4, joka on nykyään jo vanhempi drone-malli, mutta oikein oivallinen monenlaiseen toimintaan kuten kuvaukseen ja etenkin lentoharjoitteluun.
Sain aluksi ohjeistuksen, kuinka drone kasataan: propellien ja akun kiinnitys. Seuraavaksi ohjelmiston asennus älypuhelimeen sekä yhdistäminen ohjaimeen ja sen jälkeen droneen. Yhteydet kunnossa!
Dronen lennätyksessä on hyvin tärkeää tiedostaa säännökset ja turvallisuusohjeet, eli missä saa lentää, mitä pitää varoa ja kuinka korkealle ja etäälle saa mennä. Drone pitää olla aina näköyhteydessä. Turvallisuusohjeistuksen jälkeen harjoittelimme, kuinka dronea lennätetään eli nousut ja laskut, liikkuminen ylös ja alas, liikkuminen oikealle, vasemmalle sekä eteen ja taakse.
Hiki nousi otsalle
Alku tuntui helpolta, mutta hikikarpalot nousevat otsalle, on ensimmäinen nousu ja paljon muistettavaa. Miten ohjainliikkeet menivätkään? Askel askeleelta harjoittelen nousuja ja laskuja sekä lennättämistä. Nousen yhä korkeammalle, ja on sihdattava taivaalle, jotta näköyhteys säilyy. Ohjelmisto antaa kovan tuulen varoituksia, ja otan hieman alemmas ja lopuksi onnistunut laskeutuminen.
Kerta kaikkiaan hieno kokemus. Ei minusta ihan Tom Cruisen esittämää Maverick-taistelulentäjää tullut, mutta kokemus leirillä avasi silmiä siihen, mitä kaikkea droneilla ja niihin kiinnitettävillä lisälaitteilla voidaankaan tehdä. Mihin tulevaisuudessa teknologia kehittyy mm. 5G-yhteyksien myötä?
Oma piti saada
Leirin jälkeen alkoi kesäloma ja suoraan sanottuna iski dronekuume. Yritin sitä jäähdytellä, mutta syyskuussa hankin oman dronen. Tein aika paljon tutkimusta siitä, mikä olisi juuri hyvä laite minulle, ja tietenkin hinta oli merkittävin tekijä. Tarjontaa dronemarkkinoilla on paljon, mutta päädyin kuitenkin samaan valmistajan malliin, jolla tein ensilennon droneleirillä Haapasaaressa.
Oma droneni on malliston pienin, se painaa 249 grammaa, joten drone-lainsäädännössä se luokitellaan ”leluksi”. Alle 250 grammaa painavat dronet ovat ainakin toistaiseksi lainsäädännön mukaan leluja, eikä lennättäjä tarvitse Traficomin järjestämää dronelennättäjän koulutusta. Tulevaisuudessa kuitenkin aion sellaisen suorittaa.