Kuvassa järvimaisema iltaruskon aikaan. Kuva: Tuula Höglund.

Liikeidea liiketoimintasuunnitelmaksi opinnäytetyönä

02.06.2021

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa opiskeleva Riitta Pilssari teki opinnäytetyönään liiketoimintasuunnitelman oman liikeideansa pohjalta. Opiskelut antoivat siten tärkeän sysäyksen yrityksen perustamiseen.

Yrittäjyys on ollut jo pitkään Pilssarin unelmana ja intohimona. Siksi restonomin opintoihin kuuluva, työelämään liittyvä 15 opintopisteen amk-opinnäytetyö oli helppo tehdä tukemaan omaa yrittäjyyshaavetta.

Liikeidean luominen, sen kehittäminen ja työstäminen liiketoimintasuunnitelmaksi johti aina yrityksen perustamiseen asti: kesäkuun alussa avautuu Tuustaipaleen Luontohotelli.

Alueen historia näkyy yrityksen toiminnassa

Liikeidean kehittäminen lähti ajatuksesta nostaa perinteikäs alue uuteen kukoistukseen paikallisella yhteistyöllä. Luonto, lähiruoka ja historia loivat puitteet toiminnalle.

1800-luvun harjoituskasarmi Venäjän armeijan tarkk’ampujapataljoonalle oli alku Mäntyharjun Tervajärven rannalla sijaitsevalle miljöölle, jonne uusi majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluja tarjoava yritys sijoittuu.

Hotellina toimii vuonna 1949 rakennettu entinen ruokalarakennus, joka on täysin remontoitu. Tiloissa voi edelleen nähdä paksut kiviseinät ja leveät ikkunalaudat. Huoneet on sisustettu pelkistetysti luontoaiheisilla tekstiileillä ja seiniltä löytyy alueen historiaan liittyvää aineistoa.

Yrityksen käytössä on tällä hetkellä kaksi rakennusta, juhlasali ja ruokalarakennus. Juhlasali toimii pitopaikkana juhlille ja kursseille, joihin voi tilata myös pitopalvelun. Salissa on erinomainen akustiikka myös elävän musiikin esittämiseen.

Luonto tärkeänä osana liiketoimintaa

Patikoimaan luontopolulle tai retkelle läheiselle kodalle pääsee oppaan johdolla tai omatoimisesti suoraan hotellin pihasta. Liiketoiminta-ajatuksena on järjestää retkiä ympäri vuoden ja myös iltaisin, jolloin voi ihailla vaikkapa tähtitaivasta.

Erilaiset luontoon liittyvät kurssit, esimerkiksi villiyrttien käyttö ruuanlaitossa, kuuluvat myös suunnitelmiin. Alue mahdollistaa monenlaisen toiminnan mato-onginnasta frisbeegolfiin.

Lähellä olevalla lammastilalla voi tutustua tilan eläimiin ja muutaman kilometrin päässä oleva golfkenttä on käytössä veloituksetta, Pilssari kertoo ohjelmapalvelujen suunnitelmistaan.

Alueen historia sekä lähiruoka näkyvät ruokalistalla

Restonomiopiskelijana Pilssarille oli tärkeää suunnitella ruokalista, joka sekä kunnioittaa alueen historiaa että hyödyntää paikallisten yrittäjien tuotteita. Ruokalistalla onkin lähialueella tuotetuista raaka-aineista valmistettuja annoksia, joihin on haettu innostusta ja vaikutteita venäläisestä keittiöstä alueen historiaan viitaten.

Lisätuloja yrittäjä toivoo saavansa myymällä erityisruokavalioleivonnaisia myös yrityksille, kahviloille ja leipomoiden myymälöille, joilla ei ole omia gluteenittomia ja maidottomia tuotteita valikoimissaan. Tuotteiden reseptejä on kehitetty omassa keittiössä, koostumus ja maku on pyritty saamaan mahdollisimman samantyyliseksi kuin normaalileivonnaisten.

Alueelle toivotaan yhteistyökumppaneita

Restonomiopinnot tukivat yritystoiminnan aloittamista laajasti. Opintojaksojen antia pystyi hyödyntämään tulevan yrityksen toiminnan suunnittelussa, ja liiketoimintasuunnitelman teossa liikeidea tarkentui toteuttamiskelpoiseksi.

Pilssarin mielestä historiallinen alue antaa mahdollisuuksia, ja suunnitelmissa onkin saada alueelle lisää toimintaa.

– Nyt yritykseni alkumetreillä odotan mielenkiintoisia kohtaamisia ja keskusteluja sekä asiakkaiden että tulevien yhteistyökumppanien kanssa. Haemme yhteistyökumppaneita aktiivisesti, yhdessähän näitä puitteita rakennetaan, Pilssari hymyilee.

Kirjoittaneet Tuula Höglund ja Riitta Pilssari

Höglund toimii lehtorina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, ja Pilssari on restonomiopiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa sekä juuri aloittanut yrittäjä.