Kuva: Auli Lämsä.

Innovaatioita ja yhteistyötä

18.11.2024

Ideoiden ja innovaatioiden jalostaminen on pitkäjänteistä työtä!

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta ympäristöinsinööriksi valmistunut Auli Lämsä osallistui viimeisenä opiskeluvuotenaan vuonna 2023 Demolan innovaatioprojektiin, jossa tiimin tavoitteena oli kehittää Mikkelin kaupungin veto- ja pitovoimaa.

Demola on suomalainen yritys, joka tuo kehitysprojekteja korkeakouluihin ympäri maailmaa eri teemojen alla. Projektien taustalla olevat kehityskohdat nousevat alueiden tarpeista, ja ne sisältävät myös sidosryhmätyötä. Sidosryhmiä tavataan projektin aikana kaksi kertaa, ja näiden tapaamisten tarkoituksena on saada rakentavaa palautetta oman kehitystyön tueksi.

Pimeyden pääkaupunki -innovaatio

Lämsä ja hänen kaksi insinööri opiskelijakollegaansa kehittivät parin kuukauden aikana Mikkelin kaupungille uuden identiteetin, jonka ideana oli kääntää usein negatiivisena kehityssuuntana nähtävä katuvalojen sammuttaminen alueen vahvuudeksi ja erikoisuudeksi. Pimeyden Pääkaupungissa viimeinen lähtijä ei sammuta valoja, vaan olemme ensimmäiset, jotka tekevät niin.

Innovaatio luo lisääntyvän keinovalon keskelle luonnollisen pimeyden saarekkeen, jossa alueen asukkaat, matkailijat ja luonto saavat hetken hengähdystauon. Tiimi huomioi myös, mitä vähenevä keinovalo tarkoittaa esimerkiksi alueen matkailulle ja korkeakouluille.

Pimeyden Pääkaupunki muotoiltiin konseptiksi kahdeksassa viikossa täysin tyhjästä. Tiimi jatkoi innovaation kehittämistä Demola-konseptin jälkeen, ja Lämsä esitteli ideaa useille eri kontakteille. Pimeyden pääkaupungin jatkokehitystä varten Lämsä teki Xamkin EESpäin Innovaatiot -hankkeelle opinnäytetyönsä, johon hän keräsi teoriatietoa valon ja valon energiantuotannon vaikutuksista.

Tiimi tapasi ahkerasti Xamkin opiskelijayrittäjyyden eri tahoja sekä paljon eri sidosryhmiä ja kontakteja. Pimeyden Pääkaupunki -innovaatio etsii vielä lopullista paikkaansa.

Innovaatioiden kehitysaskelia tulevaisuuteen

Demolan innovaatioprojektin rakenne oli Lämsän mielestä toimiva ja ruokkii luovaa mieltä. Voisiko jotain samantyyppistä olla Xamkilla tarjolla ympäri vuoden? Paikkaa, johon alueen yritykset, kaupunki ja kaupunkilaiset voisivat tuoda esille nousseita ongelmia ja jossa opiskelijatiimit voisivat niitä ratkoa?

Tätä kautta voisi kanavoida myös opiskelijoilta itseltään lähteviä ideoita, kuten Pimeyden Pääkaupunki, tai vaikka harjoittelussa huomattua asiaa, jonka voisi tehdä toisin. Näin kaikki voittavat: opiskelija saa olla luova ja osallistua alueen kehittämiseen ilman, että ideoiden on oltava yritystoimintaan tähtääviä. Alueen toimijat puolestaan saisivat tuoretta näkemystä ongelmien ratkaisemiseen.

Pimeyden Pääkaupungin innovaatio matkasi kesäkuussa 2024 Atlantin taakse, jonne Lämsä tiimeinen ilmoitti sen 2024 DarkSky Awards -tapahtumaan, jossa innovaatio voitti Rising Star -palkinnon. Rising Star myönnetään opiskelijatöille, jotka keskittyvät pimeän taivaan suojeluun sekä valosaasteen vähentämiseen. Tiimi vastaanotti palkinnon Arizonassa järjestetyssä palkintoseremoniassa marraskuussa 2024.

Jalosta ideasi ja innovaatiosi asiakkaalle!

Innovaatioiden kaupallistaminen ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen on yritystoiminnan olemassaolon edellytys. EESpäin Innovaatiot -hanke tarjoaa tähän maksutonta innovaatiovalmennusta, ja seuraava valmennus alkaa 28.1.2025.

Valmentajana toimii Jarkko Pellikka, joka on kokenut innovaatioiden kehittämisen ja kaupallistamisen ammattilainen. Tällä hetkellä hän vastaa Nokian innovaatioiden kehittämisestä yhdessä startupien ja pk-yritysten kanssa eri toimialoilla.

EESpäin Innovaatiot -hanke (1.9.2023–31.8.2025) saa osarahoitusta Etelä-Savon ELY-keskukselta.

Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta.

Lisätietoja vuoden 2025 alussa alkavasta valmennuksesta löydät täältä. Lue lisää ja hae mukaan!

Kirjoittaneet Johanna Koponen ja Auli Lämsä

Koponen työskentelee EESpäin Innovaatiot -hankkeen projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Lämsä valmistui elokuussa 2024 ympäristöinsinööriksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta ja aloitti syksyllä 2024 kemiantekniikan diplomi-insinöörin opinnot LUT-yliopistolla.