Opiskelijayrittäjyys Suomen korkeakouluissa

18.11.2024

Suomi on tunnettu innovatiivisesta koulutusjärjestelmästään ja korkeasta koulutustasostaan. Viime vuosina Suomen korkeakoulut ovat kuitenkin ottaneet merkittäviä askeleita myös yrittäjyyden edistämisessä. Yrittäjyydestä on tullut yhä näkyvämpi osa suomalaista korkeakoulutusta, ja sen merkitys korostuu jatkuvasti muuttuvassa globaalissa taloudessa.

Yleiskatsaus opiskelijayrittäjyyteen

Opiskelijayrittäjyys tarkoittaa sitä, että opiskelijat perustavat ja johtavat omia yrityksiään opintojensa aikana. Se voi olla opiskelijan tapa soveltaa oppimaansa käytännössä, hankkia lisätuloja, kehittää omaa osaamistaan työelämää varten tai parhaassa tapauksessa luoda itselleen opintojen jälkeinen työpaikka. Suomessa opiskelijayrittäjyydellä on jo vuosikymmenten mittainen historia, ja sen taustalla vaikuttavat sekä koulutusjärjestelmän joustavuus että yrittäjyyskasvatuksen lisääntyminen oppilaitoksissa.

Suomen Yrittäjien opiskelijabarometrin mukaan 34 % korkeakouluopiskelijoista oli halukkaita toimimaan yrittäjinä opintojen jälkeen vuonna 2022. Merkittävimmät syyt yrittäjyyshalukkuuteen olivat mahdollisuus toteuttaa itseään sekä mahdollisuus päättää itsenäisesti tekemästään työstä. Suurimmat syyt, miksi opiskelija ei halunnut yrittäjäksi opintojen jälkeen olivat yritysidean puute, taloudelliset riskit ja liian suuri työmäärä. (Vartiainen  2022.)

Suomen korkeakoulut tukevat opiskelijayrittäjyyttä tarjoamalla yrittäjyyteen keskittyviä opintokokonaisuuksia ja kursseja, joissa opiskelijat voivat oppia tärkeitä liiketoimintaan liittyviä taitoja. Lisäksi useiden korkeakoulujen ohessa ylläpidetään yrityshautomoita ja startup-inkubaattoreita/kiihdyttämöitä, joissa opiskelijat saavat mentorointia ja tiloja yritystoiminnalle. Rahoituksen tukemiseksi opiskelijoille tarjotaan tietoa eri rahoitusmahdollisuuksista sekä korkeakouluilla on usein oma opiskelijayrittäjyyttä tukeva rahoituskanava. Korkeakoulujen yrittäjyystapahtumat, kuten startup-kilpailut ja hackathonit, puolestaan antavat opiskelijoille tilaisuuden verkostoitua ja esitellä liiketoimintaideoitaan sekä osaamistaan.

Suomen opiskelijayrittäjyysyhteisöt

Suomen korkeakoulujen opiskelijayrittäjyyden keskiössä toimivat Entrepreneurship Societyt (lyhennettynä ES) eli yrittäjyysyhteisöt. Ne ovat opiskelijavetoisia, voittoa tavoitelemattomia yhdistyksiä, joiden tehtävänä on kannustaa ja tukea opiskelijoita kohti yrittäjyyttä, edistää yrittäjämäistä ajattelua sekä kehittää jäsenien työelämätaitoja. Vuonna 2023 Suomen korkeakouluissa toimi 17 aktiivista yrittäjyysyhteisöä, jotka yhdessä luovat lähes koko suomen laajuisen ES-verkoston.

Kuvassa iloinen, yrittäjähenkinen opiskelijajoukko.
ES Ice Breaker -tapahtuma Jyväskylästä 2024. Tapahtumassa ES -yhteisöjen hallituksen jäsenet kohtaavat vuoden alussa. Kuva: Mea Matero.

Yrittäjyysyhteisöt ovat keskeisessä roolissa alueidensa ja koko Suomen startup-ekosysteemissä. Monet merkittävät tapahtumat, kuten Slush, Junction ja *ship Startup Festival ovat saaneet alkunsa ES-yhteisöistä. Tämän lisäksi ES-verkosto jakaa Startup Foundation -järjestön kanssa yhteisen tavoitteen luoda suomeen 100 uutta, yli 100 miljoonan euron liikevaihdon omaavaa startuppia vuoteen 2050 mennessä. Tämä kunnianhimoinen, mutta täysin realistinen tavoite muuttaisi onnistuessaan koko Suomen talouden.

Tulevaisuudessa korkeakoulujen yrittäjyysyhteisöjen tärkeys tulee vain kasvamaan. Pysyäkseen hyvinvointivaltiona Suomi tarvitsee lisää yrittäjyyttä, etenkin kasvuyrityksiä. Nämä puolestaan tulevat tarvitsemaan vahvan ekosysteemin, joka tarjoaa niille tukensa, mutta mikä ennen kaikkea mahdollistaa kyseisten yritysten syntymisen ja olemassaolon.

Kuten aiemmin on mainittu, yrittäjyysyhteisöt ovat tässä avainasemassa. Puhuimmepa sitten yritysten syntymisestä tai niiden tukemisesta, maailmanlaajuiset menestysyritykset kuten Wolt tai Smartly.io ja Suomen työmarkkinan mullistava Strive-tapahtuma ovat kaikki erinomaisia merkkejä siitä, mihin motivoituneet ja kunnianhimoiset opiskelijat yhdessä pystyvät, kun heillä on käytössään tarvittavat resurssit sekä ympärillään inspiroiva ekosysteemi.

Tutustu Suomen ES-verkostoon ja Startup Foundation -säätiöön.

Opiskelijayrittäjyys Xamkissa

Xamkissa yrittäjyys on mahdollista integroida vahvasti osaksi opintoja vapaavalintaisten yrittäjyysopintojen (yrittäjyyspainotteinen henkilökohtainen opiskelusuunnitelma) kautta, jotka ovat avoimia kaikille opiskelijoille alasta riippumatta. Opiskelijat voivat tämän lisäksi hyödyntää Xamkin tarjoamia mahdollisuuksia esimerkiksi suorittamalla työharjoittelunsa ja opinnäytetyönsä omassa yrityksessään, mikäli oma koulutusala sen sallii.

Xamkissa toimii myös Opiskelijayrittäjyyspalvelut-yksikkö, joka vastaa opiskelijoiden yrittäjyyttä tukevista palveluista. Yksikön palveluihin kuuluvat matalan kynnyksen tukipalvelu, josta opiskelijat saavat apua ja neuvoja yrittäjyyteen liittyviin haasteisiin ja kysymyksiin, sekä opiskelijayrittäjyyden tukirahasto, joka rahoittaa lupaavia yritysideoita. Tämän lisäksi kehitteillä on myös verkostoitumis- ja tiiminrakennusalusta, jonka kautta opiskelijayrittäjät ja yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat voivat löytää toisensa sekä omalta kampukselta että yli kampusrajojen.

*ship Startup Festival 2024. Kuva: Fiia Ketonen.

Tapahtumat ovat olennainen osa Opiskelijayrittäjyyspalvelut-yksikön toimintaa, ja niitä järjestetäänkin Xamkin kampuksilla ympäri vuoden. Tapahtumien toteutus ja markkinointi tehdään tiiviissä yhteistyössä Xamkin yrittäjyysyhteisö Patteri ES:n kanssa. 

Merkittävän opiskeljayrittäjyystapahtuma on Kotkassa viime keväänä jo kymmenettä kertaa järjestetty *ship Startup Festival, joka on yksi Suomen suurimmista startup-tapahtumista. Kaksipäiväinen tapahtuma oli täynnä yrittäjyys- ja startup-aiheista ohjelmaa, joka huipentui sen toisena päivänä järjestettävään Pitch Captain Competition -kilpailuun, jossa varhaisen vaiheen startupit kilpailivat 15 000 euron pääpalkinnosta.

Tätä Xamkin monipuolista opiskelijayrittäjyyden kokonaisuutta kutsutaan *ship Akatemiaksi. Xamkissa opiskelijayrittäjyyttä kuitenkin edistetään ja kehitetään myös lukuisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeiden (TKI) kautta, jotka tuovat suurta tukea ja lisäarvoa opiskelijayrittäjyyteen, koulutuksen keskeistä roolia opiskelijoiden tukemisessa ja kannustamisessa kohti opiskelijayrittäjyyttä unohtamatta.

Lue lisää *ship Akatemiasta

Xamk Booster 2.0 -hankkeen tavoitteena on Xamkin opiskelijayrittäjyyden kokonaisvaltainen boostaaminen kasvattamalla opiskelijoiden tietoisuutta opiskelijayrittäjyydestä, järjestämällä tapahtumia yhdessä Patteri ES -opiskelijayrittäjyysyhteisön kanssa ja tarjoamalla opiskelijayrittäjille verkostoitumismahdollisuuksia Suomen startup-tapahtumissa.

Kirjoittanut Mikko Vihanto

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.