Ravintola Tallissa maistuu Saimaan maut. Kuva: Aki Loponen.

Saimaan alueen ruokatarjonta näkyy ja maistuu koko vuoden Ravintola Tallissa

18.03.2024

ERG Saimaa 2024 -juhlavuosi yhdistää kulttuurin, taiteen ja ruuan uudella tavalla. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on mukana juhlavuodessa niin opetuksen, hankkeiden kuin ravintolapalveluiden kautta.

Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy -status vuodelle 2024 tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Juhlavuoden aikana alueella luodaan tapahtumia ja tapahtumakokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla kolmen maakunnan alueella.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Ravintola Talli on hyväksytty mukaan Taste Saimaa Partner -verkostoon. Taste Saimaa Partner -tunnus viestii tuotteista ja palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, paikallista yhteistyötä, vastuullista toimintaa ja paikallisten raaka-aineiden käyttöä.

Ravintola Talli juhlii 20-vuotista taivalta osana Saimaan alueen juhlavuotta

Xamkin ravintolapalveluiden ensimmäinen ravintola, Ravintola Talli, täyttää 20 vuotta syyskuussa 2024. Tallin 20-vuotista taivalta juhlitaan 16.9.–20.9.2024 eri tavoin.

Tallin juhlaviikko on tarkoitus nostaa Taste Saimaa -tapahtumaksi kevään aikana. Ravintola Talli on ollut joutsenmerkitty ravintola jo vuodesta 2008. Näin ollen ravintolan ruokalistoilla käytetään puhtaita, kotimaisia ja myös paikallisia raaka-aineita sesongin mukaan.

Portaat Luomuun -ohjelmassa Talli on porrastasolla 4, sillä päivittäin ravintolassa on käytössä yli 20 luomutuotetta. Joutsenmerkityn ravintolan koko toiminta on ympäristömyötäistä ja kasvisruokaa on tarjolla ruokalistalla päivittäin.

Tallissa syntyy tarinoita, kestäviä ruokateemoja, virtuaalisia elämysillallisia

Restonomiopiskelijat osallistuvat Talli 20 vuotta -juhlaviikon osatapahtumien suunnitteluun ja Tallin tarinallistamiseen osana opintojaan keväällä 2024. Esimerkiksi Joutsenmerkin teemapäivää, lähiruokapäivää ja Saimaahenkistä kokouspakettia tuotteistetaan parhaillaan osana Tallin juhlavuotta.

Tavarantoimittajat ja eri sidosryhmät tulevat myös juhlistamaan Tallin 20-vuotista taivalta syyskuussa. Xamkin Restolabissa tuotteistetaan parhaillaan virtuaalista elämysillallista, jossa yhdistyy virtuaalisuuden lisäksi tarinallisuus sekä aitoja makuelämyksiä Tallin toteuttamassa illan menussa.

Saimaan alueen ruokateemat ovat aina olleet osa Tallin toimintaa. Järvikalaa ruokalistoille hankitaan lähivesistöistä muun muassa Järvi-Suomen Kalatuotteen ja Kerimäen kalafileen kautta. Korteniemen luomuhunajaa käytetään niin ruoanvalmistukseen, leivontaan kuin kahvilatuotteena. Paikallisia leipomoita, kuten Siiskonen ja Agassi, käytetään sopimusperusteisesti tuoreen leivän ja leipomotuotteiden toimittajina.

Kuva: Aki Loponen.

Lähiluomutilan kasvikset, juurekset, sienet ja marjat näkyvät Tallin ruokalistoilla. Rapion myllyn ohraryyneistä valmistetaan paikallista ryynirieskaa niin lounaalle kuin tilausravintolatilauksiin. Tallissa on alusta asti nyljetty mateita, valmistettu riistaterriiniä, haudutettu yön yli lihaa ja tehty marjajälkiruokia.

Saimaan alueen juhlavuosi käynnistyi madekeitolla

Saimaan alueen juhlavuosi Ravintola Tallissa käynnistyi madekeitolla. Kaikissa Xamkin Etelä-Savon ravintoloissa vietetään Saimaan alueen lounasviikkoa 18.–22.3.2024, jolloin muikut ja järvikalapihvit näkyvät ruokalistoilla niin Mikkelissä kuin Savonlinnassa. Kymenlaakson opiskelijaravintoloissa tarjotaan samalla viikolla ilmastoystävällistä ruokaa.

Kevätmenuissa, äitienpäivänä, Talli 20 vuotta -juhlaviikolla syyskuussa, syysmenuissa ja isänpäivänä Tallissa nostetaan esiin Saimaan alueen raaka-aineet sekä puhtaat, aromikkaat maut. Samalla muistellaan Tallin 20-vuotista taivalta, eletään nykyhetkessä ja suunnitellaan tulevaa – kuten Tallissa on aina tehty.

Lisätietoa

Taste Saimaa -esittelysivut: Tervetuloa nauttimaan Saimaan ruokakulttuurista – Taste Saimaa – Taste Saimaa

Ravintola Tallin verkkosivut: Ravintola Talli – Ravintolat (xamkravintolat.fi)

Joutsenmerkki: Tervetuloa – Joutsenmerkki

Portaat Luomuun -ohjelma: Luomua ravintola | luomuravintolat Suomesta & tietoa luomusta – Luomuravintola.fi

Kirjoittanut Minna-Mari Mentula

Kirjoittaja työskentelee ravintolapalveluiden palvelupäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.