Valokuvassa kädet, joissa on multaa. Taustalla näkyy peltomaisemaa.

Yhdyskuntalietteen ravinne- ja energiapotentiaalin hyödyntämisen maksimointia

18.11.2024

Y-MAX-kokonaisuudessa on mukana koko yhdyskuntajätevesilietteen arvoketju.

Yhdyskuntajätevesilietteen energiasisältö on alhainen ja lietteen lisäkäsittely, kuten ravinteiden talteenotto, vaatii energiaa. Biokaasutuotantoon voidaan tuoda lisäenergiaa hyödyntämällä kanan- tai kalanlantaa. Lisäenergia voidaan hyödyntää lietteen prosessoinnissa. Lisäksi liikennepolttoaineena biokaasu vähentää merkittävästi liikenteen päästöjä.

Kanan- ja kalanlanta sisältävät paljon typpeä. Hankkeessa optimoidaan kanan- ja kalanlannan ravinnepitoisuuksia ottamalla niistä talteen typpeä ennen biokaasuprosessia. Näin voidaan välttää korkean typpipitoisuuden aiheuttama inhibitio mädätysreaktorissa.

Kokonaisuudessa kuusi työpakettia

Y-MAX-kokonaisuus kattaa koko yhdyskuntajätevesilietteen arvoketjun aina lietteestä biokaasutuotannon jälkeiseen mädätteen loppukäsittelyyn asti. Hankkeessa tutkitaan sekä kuiva- että märkämädätystä sekä niiden jälkeistä lopputuotteiden optimointia ravinteiden talteenoton maksimoimiseksi. Tärkeässä roolissa on reaaliaikaisen prosessinohjauksen kehittäminen ja mittaus- ja monitorointimenetelmien laitekehitystyö.

Y-MAX-kokonaisuus koostuu kuudesta työpaketista:
– TP 1. Projektin koordinaatio ja viestintä
– TP 2. Regulaatiot, symbioosit ja kaupallistaminen
– TP 3. Karakterisointi, mittaus ja monitorointi
– TP 4. Typen poisto ja talteenotto
– TP 5. Jakeiden karakterisointi & lietteen ja mädätyksen optimointi
– TP 6. Mädätteen loppukäsittely ja ravinteiden talteenotto

Kehittämistyötä ja tuloksia tullaan hyödyntämään ja esittelemään erilaisissa vesialan foorumeissa ja yhteistyökanavissa. Yhteistyön pohjalta on myös mahdollista rakentaa erilaisia ulkomaille suuntautuvia ja vientiin tähtääviä jatkoavauksia tulevaisuudessa.

Valokuvassa henkilöitä BioLuuppi-demonstraatioympäristön vieressä.
Y-MAX-hankkeen osapuolet tutustumassa Xamkin BioLuuppi-demonstraatioympäristöön ja BioSairila Oy:n biokaasulaitokseen Mikkelissä. Kuva: Vuokko Malk.

Yritysyhteistyö lisää vaikuttavuutta

Y-MAX-hankkeella on useita suoria ja epäsuoria positiivia vaikutuksia kuten ravinteiden talteenotto lannoitteina, biokaasutuotannon lisääntyminen, päästöjen vähentyminen, taloudelliset hyödyt nykyisiin arvoketjuihin, yrityksien uudet liiketoimintamallisuudet sekä yleisen tietämyksen lisääntyminen. Hankkeen vaikuttavuus pohjautuu yritysten vahvaan yhteistyöhön.

Kaupalliset edut ja ympäristövaikutukset skaalautuvat useisiin vastaaviin prosesseihin sekä Suomessa että muualla maailmassa, kun yritykset hankkeen jälkeisessä vaiheessa tuotteistavat ja kaupallistavat ratkaisunsa.

Valokuvassa henkilöitä kuvattuna Mikkelin uudella jätevedenpuhdistamolla. Henkilöiden edessä on kyltti Mikkeli.
Mikkelin Vesilaitos ja Blue Economy Mikkeli osallistuvat Y-MAX-hankkeen yhteistyöhön. Hankkeen osapuolet vierailemassa Mikkelin uudella jätevedenpuhdistamolla. Kuva: Vuokko Malk.

Y-MAX – Yhdyskuntalietteen ravinne- ja energiapotentiaalin hyödyntämisen maksimointi -hankkeessa optimoidaan jätevesilietteen käsittelyprosessia, jotta saavutetaan mahdollisimman suuri hyöty ravinteiden talteenotossa samalla minimoiden energiankulutus ja maksimoiden energiatuotanto.

Hankkeen hallinnoija on Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy (Xamk) ja osatoteuttajia ovat Ductor Oy, Dewaco Oy, Finnish Water Forum, Valmet Automation Oy ja Intolead Oy. BioSairila Oy tarjoaa fasiliteetit tutkimuskäyttöön. Hanketta rahoittaa Ympäristöministeriö.

Lisätietoa hankkeesta: www.xamk.fi/y-max.

Kirjoittaneet Vuokko Malk, Hanne Soininen, Topi Helle, Jaakko Kapanen, Päivi Tikkakoski, Heidi Tervo, Heli Karaila, Riku Kettunen, Mika Jantunen, Ilkka Virkajärvi ja Aino-Maija Laitinen

FM Vuokko Malk työskentelee TKI-asiantuntijana ja TkT Hanne Soininen tutkimusryhmäpäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Topi Helle toimii toimitusjohtajana ja Jaakko Kapanen vanhempana projektipäällikkönä Finnish Water Forumissa. Päivi Tikkakoski toimii tuotekehitysjohtajana, Heidi Tervo tutkimuspäällikkönä ja Heli Karaila liiketoimintapäällikkönä Valmet Automation Oy:ssä. Riku Kettunen toimii production managerina Dewaco Oy:ssä, Mika Jantunen Partner & CEO:na Intolead Oy:ssä, Ilkka Virkajärvi Head of Techonologyna Ductor Oy:ssä ja Aino-Maija Laitinen hallintopäällikkönä BioSairila Oy:ssä.