Vuoden 2018 *ship Startup Festivalin osallistujat, etualalla tapahtuman järjestäneet opiskelijat. Kuva: Tapio Auvinen

Opiskelija-aktivismi kehittää yrittäjyyttä

08.10.2018

Entrepreneurship Society (ES) -toiminnan keskiössä on nuorten ja opiskelijoiden kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan. ES-toiminta perustuu hyvin paljon vapaaehtoiseen aktivismiin ja kiinnostukseen kehittää itseään.

ES rantautui Suomeen noin vuonna 2009. Aalto-yliopistossa perustettu Aalto Entrepreneurship Society ja Turussa Boost Turku olivat ensimmäiset yhdistykset Suomessa, jonka jälkeen toiminta aktivoitui laajemmin toiminnan aloittaneiden nuorten voimin. Tästä alkoi kansallinen liike, jonka tuloksena on syntynyt esimerkiksi sijoittajatapahtumia ja muita suuria jopa kansainvälisesti noteerattuja konferensseja ja tapahtumia kuten esimerkiksi Slush ja Polar Bear Pitching.

Moderniin ES-toimintaan kuuluu suurena osana olla tukemassa myös korkeakoulujen tuottamia yrittäjyystoimintoja sekä opetusta. Ajatuksena on, että opiskelijat tarjoavat toisille opiskelijoille kiinnostavia aiheita ja sisältöjä, jotka auttavat nuoria yrittäjyyden tiellä.

ES-toiminta Xamkissa

Timo Nisula puhumassa PatteriES:n järjestämässä STAGE-tapahtumassa. Kuva: PatteriES

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa jo useita vuosia toiminut Patteri Entrepreneurship Society (PatteriES) on paikallinen toimija, joka toteuttaa erilaisia yrittäjyyteen liittyviä sisältöjä yhteistyössä Xamkin kanssa. Yhdistys on toimintansa aikana järjestänyt suuren määrän mm. STAGE-tapahtumia ja erilaisia hackathoneja. Suurimpana tapahtumana se on synnyttänyt *ship Startup Festivalin, joka tuo yhteen nuoria yrittäjiä niin Suomesta kuin maailmalta.

*ship Startup Festival on opiskelijoiden järjestämä tapahtuma, joka järjestettiin neljännen kerran tämän vuoden elokuussa. Tapahtumaan osallistui 50 startup-yritystä, jotka kilpailivat 5000 euron pääpalkinnosta pitchauskilpailussa. Tapahtumassa oli myös yli 30 kokenutta yritysmaailman edustajaa mentoroimassa nuoria yrittäjiä. Kaksipäiväisessä tapahtumassa kävi yhteensä noin 200 vierasta. Ship Startup Festival on Kaakkois-Suomen suurin yrittäjyystapahtuma.

ES-toiminta tavoittaa Xamkissa keskimäärin 500 yrittäjyydestä kiinnostunutta nuorta vuodessa erilaisten tapahtumien kautta. Nämä 500 nuorta ovat suuri lisä niihin opiskelijoihin, joita perinteinen korkeakoulun yrittäjyyskasvatus koskettaa.

ES-toiminnalla saadaan opiskelijoita kiinnostumaan yrittäjyydestä ja tällä tavoin myös todennäköisemmin yrittäjyyden opintojaksoille, joissa he pääsevät syventämään osaamistaan liittyen yrittäjyyteen.

Yrittäjyyden edistäminen on yhteisöllistä

Entrepreneurship Societyt ovat avoimia yhteisöjä, joihin kuka tahansa voi liittyä − tietenkin painotus on nuorissa ja opiskelijoissa. Xamkissa PatteriES hakee jatkuvasti mukaan yrittäjyydestä innostuneita opiskelijoita erilaisiin rooleihin, esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen ja markkinointiin liittyen. ES-verkosto on suuri − siihen kuuluu 19 eri ES:ää ympäri Suomen.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Xamkissa opiskelevalla opiskelijalla on mahdollisuus verkostoitua ympäri Suomen muihin saman kiinnostuksen kohteen jakaviin opiskelijoihin ja tällä tavoin saavuttaa etua − ei vain opiskeluissa − vaan myös työelämässä.

ES:llä on myös vuosittain kansallisia tapaamisia kuten esimerkiksi Icebreaker-tapahtuma Jyväskylässä talvisin ja *ship Startup Festival kesäisin. Nämä ovat paikkoja, joihin nuoret yrittäjyysaktiivit kokoontuvat ja inspiroituvat yrittäjyydestä ja yhteenkuuluvuuden tunteesta. ES-toiminta tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos oman yrityksen perustaminen ei vielä tällä hetkellä opiskelijalle ole mahdollista.

ES-toiminta on opiskelijayhdistystoimintaa, joten siitä saa opintopisteitä erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja järjestäessä. Toiminta on vapaaehtoista ja sen vuoksi joustavaa, joten opiskelijalle ei ole väliä, missä vaiheessa opintoja hän hyppää mukaan. Tärkeintä on, että on innostunut auttamaan muita ja kiinnostunut oppimaan lisää.

Kirjoittaneet Teijo Javanainen ja Petri Kähärä

Javanainen on projektityöntekijä, tieto-ja viestintätekniikan opiskelija ja PatteriES:n hallituksen jäsen. Kähärä työskentelee projektipäällikkönä Kotka-Kouvola-yhteysvälin kehittäminen -hankkeessa. Hän on myös yrittäjä sekä yrittäjyyden DI-opiskelija.