Reijo Honkonen pakinoi READ-lehdessä. Kuva: Manu Eloaho/Darcmedia.

Ideoita senioriyrittäjille

08.10.2018

Mielikuvamaakarit ovat luoneet yrittäjyydelle nuorekkaan ja menevän brändin. Yritys ei ole enää yritys, vaan se on start up tai vähintään stay up.

Ihanteena on sarjayrittäjä, joka jää 23-vuotiaana täysin palvelleena eläkkeelle. Näin ollen on ymmärrettävää, että viisikymmentä vuotta samassa osoitteessa huopahattuja valmistanut hattukauppias saa turhaan odottaa kutsua keynote speakeriksi seminaariin, jonka teemana on ”Sikaihana Mä Oy” tai ”Kohubloggari Irren kolme pointtia kuuluisuuteen”.

Tämä kaikki hypetys on ihan fine ja jees. Silti se hieman hämmästyttää ja kummastuttaa tällaista pientä seniorikulkijaa maakunnassa, jonka pääasiallinen vahvuus on vanhusten tuotannossa. Se panee myös miettimään, voisiko yrittäjyydenkin näkökulmaa reivata varttuneeseen väkeen päin. Täällä on monen sortin osaamista ja kokemusta. Intoa ja luppoaikaakin on runsaasti, sillä olympiadin pituus on edelleen neljä vuotta.

Nyt tulee sitten muutama yritysidea. Niissä ei blogata eikä edes wokata. Ne kumpuavat meidän senioreiden maailmasta. Ne voi itse kukin viedä hautomoon/kiihdyttämöön/rikastamoon/energiajätteisiin. Palautusoikeutta ei ole, takuuaikakin pääsi juuri äsken loppumaan.

Elikkä, isketään tiskiin ensimmäinen idea. Pitkän työuran tehneet seniorit tietävät, miltä tuntuu, kun työpaikalla vedetään kölin alta. Joillekin on tuttua sekin, miten hauskaa on vetää toisia kölin alta. Kokemusasiantuntijat Oy olisi oiva nimi senioreiden pyörittämälle henkilöstövuokrausfirmalle, josta voisi tilata seniorin yritykseen ratkomaan johtamisongelmia ja tulehtuneita henkilöstösuhteita.

Veriset riidat kahvinkeittovuoroista saisivat oikeat mittasuhteet, kun entinen sahatyöläinen kertoisi, miten rotta söi ensimmäisenä työpäivänä eväät ja toisena työkaveri. Koska seniori olisi jo etääntynyt työelämästä, eivätkä kaikki muistotkaan olisi enää kirkkaana mielessä, hän voisi värittää ja paisuttaa kertomuksiaan aina tilanteen mukaan. Hän voisi toteuttaa irlantilaista kansanviisautta tähän tapaan: Jos sinun on valittava totuuden ja hyvän tarinan välillä, valitse hyvä tarina.

On helppo mennä ajattelussaan laatikon ulkopuolelle, kun on pihalla jo valmiiksi muutenkin.

Seniorit olisivat myös oiva vastaus työvoimapulaan, jonka orastava nousukausi on tuonut riesaksemme. Joissain yrityksissä jo ydintoiminnaksi taantuman aikana noussut sisäinen palaveeraus on ajautunut kriisiin, kun ihmiset eivät tule entiseen malliin enää palavereihin, vedoten asiakastapaamisiin ja muihin sangen kaukaa haettuihin tekosyihin. Pirren ja Pertsan Miitti Oy voisi toimittaa senioreita yrityksen sisäisiin palavereihin paikkaamaan poissaolevia lusmuilijoita. Meillä seniorilla on yleensä kärkevä mielipide asiasta kuin asiasta emmekä me arkaile tuoda sitä julki. Voin lisäksi sanoa kokemuksesta, että on helppo mennä ajattelussaan laatikon ulkopuolelle, kun on pihalla jo valmiiksi muutenkin. Eikä voida väheksyä sitäkään, että seniorilla ei koskaan ole kiire toiseen palaveriin, jos kahvia ja vehnästä sekä altista kuulijakuntaa vain riittää. Laajennettuun palvelupakettiin voisi kuulua myös aiheissa rönsyily.

Sokerina pohjalla on Syntipukit Ky. Sieltä voi tilata senioreita paikalle aina kun on löydettävä syyllisiä mokiin. Hyvin koulutettu seniorisyntipukki tunnustaa heti, ei selittele ja osoittaa aitoa katumusta pitkän kaavan mukaan. Hän ei myöskään ilmianna oikeaa syyllistä. Se jos mikä vapauttaa energiaa tehdä uusia, vieläkin isompia mokia.

Kirjoittanut Reijo Honkonen

Kirjoittaja työskentelee liiketalouden lehtorina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.