Logistiikan kansainvälistä TRA 2020 -konferenssia on valmisteltu niin Brysselissä kuin Suomessakin. Kuva: Olli-Pekka Brunila

Xamkin logistiikka esille TRA2020 -konferenssissa

09.12.2019

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuksen ja kehittämisen strategiana on kansainvälistyminen, mutta myös osaamisprofiilin nostaminen. Yksi hyvä keino on osallistuminen alan kansainväliseen konferenssiin julkaisuilla.

Maailmalla on useita kymmeniä tai jopa satoja erilaisia tieteellisiä ja vähemmän tieteellisiä logistiikan ja merenkulun teemoihin soveltuvia konferensseja. Järjestäjinä yleensä yliopistot yhdessä yritysten ja sidosryhmien kanssa.

Transport Research Arena (TRA) on Euroopan komission yhteistyössä eri suurten eurooppalaisten verkostojen kuten esimerkiksi ALICE [Alliance for Logistics Innovation through Collaboration, (jonka jäsenenä on myös Xamk)] ja ministeriöiden sekä virastojen järjestämä kuljetusalan yksi suurimmista ja tärkeimmistä tapahtumista.

Konferenssia on järjestetty joka toinen vuosi alkaen vuodesta 2006, ja vuonna 2020 se järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Ajankohta on 27.4.-30.4.2020 ja paikka Helsingin messukeskus. Tapahtuman pääjärjestäjinä ovat liikenne- ja viestintäministeriö, Traficom, VTT ja Business Finland.

Vuoden 2020 teemana on ”Rethinking transport – towards clean and inclusive mobility” ja paikanpäälle odotetaan 3000 vierasta: niin tutkijoita, kuljetus- ja logistiikka-alan edustajia, virkamiehiä kuin päättäjiäkin. Puhutaan siis erittäin merkittävästä tapahtumasta niin Euroopan- kuin maailmanlaajuisestikin.

Xamkilta teemasessioihin kolme artikkelia

TRA 2020 -konferenssi on siis oivallinen paikka esitellä logistiikan hankkeiden tuloksia. Saimme kolme konferenssiartikkelia hyväksytysti läpi. Ne esitellään ensi keväänä sopivissa teemasessioissa. Konferenssissa oli valittavana kaksi polkua eli tieteellinen ja konferenssiartikkeli.

Xamkin logistiikan konferenssiartikkelien aiheet olivat Kouvola-Kotka yhteysvälin kehittäminen, sairaalarobotiikka pienjätelogistiikassa ja onko satamien digitalisaatiosta mitään haittoja? Kaikki teemat olivat konferenssiin soveltuvia ja mielenkiintoisia aiheita niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Tapahtuman suunnittelu vie aikaa

Xamk osallistuu tapahtumaan pienellä osastolla yhteistyössä kymenlaaksolaisten toimijoiden eli Kymenlaakson liiton, Kinnon ja HaminaKotkan sataman kanssa. On erittäin tärkeää olla mukana tapahtumassa niin sisällöllisesti kuin viestinnällisesti markkinoimassa osaamista ja tarjontaa.

Aikaa konferenssin alkuun on enää puoli vuotta, mutta ensimmäisissä palavereissa kirjoittajat ovat olleet kesällä 2018, jolloin suunnittelimme yhdessä silloisen Trafin ja VTT:n edustajien kanssa ketä toimijoita voisi olla tapahtumassa Kymenlaaksosta mukana. Saimme ALICE:lta mandaatin olla mukana niin ohjelma- kuin organisaatiokomiteassa.

Tämä on ollut mielenkiintoinen matka, vaikka erilaisissa palavereissa on saanut istua niin Brysselissä kuin Suomessakin. Toisaalta verkostot ovat kasvaneet melkoisesti ja myös Xamkin tunnettavuutta ja TKI-toimintaa on siinä samassa markkinoitu rutkasti niin suomalaisille kuin ulkomaisille toimijoille. Loppuvuosi ja ensi kevät ovat kiireistä aikaa monella eri suunnalla. Nähdään TRA 2020 konferenssissa keväällä.

Kirjoittaneet Olli-Pekka Brunila ja Vappu Kunnaala-Hyrkki

Brunila työskentelee logistiikan tutkimuspäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja hän on TRA 2020 -ohjelmakomitean jäsen. Kunnaala-Hyrkki työskentelee TKI-asiantuntijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja hän on TRA 2020 -organisaatiokomitean jäsen.