Kuvassa vasemmalta: Anu Vainio (Xamk), Teijo Javanainen (Xamk), Riku Happonen (Xamk), Andreas Glöess (JCI Zwickau), Thomas Hetzel (Oberlungwitz Burgermeister).

Harrastus luo lisäarvoa työhön

08.10.2019

Globaaliin järjestöharrastukseen osallistuminen tuo lisäarvoa työelämään. Tämä tosiasia vahvistui vierailulla Sachsenringin radalla Saksassa.

Hankkeemme Luova Yritysgeneraattori yksi kirjattu toimintaympäristö on KymiRing ja siihen liittyvät kansainväliset moottoriurheilutapahtumat paikallisen elinkeinoelämän mahdollisuuksina, joita toimialueellamme tullaan tulevaisuudessa järjestämään.

Jotta pystymme ymmärtämään aivan uudenlaista toimintaympäristöä, täytyi meidän mennä tutustumaan MotoGP-kilpailuun. Valitsimme lopulta Saksan GP:n, joka ajettiin Sachsenringin radalla 5-7.7.2019.

Junior Chamber International -verkosto auttaa

JCI on globaali, yli 120 maassa toimiva, alle 40-vuotiaiden kansalaisjärjestö paremman johtajuuden kehittämiseen. Järjestön jäsenet jakavat yhteiset arvot, joista erityisesti ”the brotherhood of men transcend to sovereignty of nations” tarkoittaa jäsenten ystävyyttä yli maiden rajojen.

Lähtiessämme Saksaan suunnittelimme majoittuvamme hotellissa joko Dresdenissä tai Leipzigissä, sillä sadan kilometrin säteellä radasta kaikki majoitukset olivat loppuunmyytyjä. Kyselimme HRG:ltä tarjouksia, mutta näitä ei koskaan viimeistelty.

Ajattelin, että löytyisiköhän alueelta paikallinen JCI-toimija, joka voisi tietää pienestä hotellista, jota ei löytyisi kansainvälisiltä varaussivustoilta kuten Booking tai HRG. Kolmen tunnin päästä tykättyäni Facebook-sivusta ja esiteltyä itseni sekä kysymykseni saimme vastauksen: tervetuloa ilmaiseen home hospitality -majoitukseen Zwickaun koko tiimi ajalle 3-7.7.2019!

Zwickau sijaitsee 20 kilometrin päässä radasta, mikä on lähes KymiRingin ja Kouvolan välinen etäisyys. Majoitus on veloitukseton JCI-jäsenyyden ansiosta, vaikka emme edes olleet aiemmin tavanneet paikallisten kanssa. Zwickausta pääsimme Sachsenringille junalla noin 25 minuutissa päivittäin edestakaisin aamuin kuin illoin. Juna-asema oli noin kahden kilometrin päässä rata-alueen portilta.

Paikalliset verkostosuhteet tuovat lisäarvon

Majoitus löytyi ja kysyttiin, haluammeko tavata paikallisia kehittäjiä tai viranomaisia matkallamme, jotta ymmärtäisimme kokonaisvaltaisesti tapahtuman vaikutuksen eri sektoreissa. Vastasimme, että mielellämme ja tästä alkoikin todellinen ilotulitus.

Koordinaattorimme järjesti meille tapaamisen Oberlungwitzin pormestarin Thomas Hetzelin kanssa. Oberlungwitz on kunta, jonka alueella Sachsenringin rata sijaitsee. Tämä tapaaminen oli perjantaina 5.7 rata-alueella ja saimme tapaamisessa saksankielisen paikallisen elinkeinotutkimuksen käyttöömme MotoGP tapahtuman taloudellisesta vaikutuksesta alueen pk-sektoriin ja kuntaan vuosina 2012 – 2017. Tämä siis täysin meille järjestettynä. Lisäksi pääsimme tutustumaan yrittäjään, joka tekee yhteistyötä Sachsenringin moottoriradan kanssa erilaisissa tapahtumissa ympäri vuoden myymällä radalle tehtyjä nimikkotuotteita luvan kanssa tapahtumakävijöille.

 Vierailu ammattikorkeaan järjestyi helposti

Kuvassa Anu Vainio (vas.), Eric Forkel (R&D expert, Westsächsische Hochschule Zwickau UAS) ja Teijo Javanainen.

Huomasimme pari päivää ennen lähtöä, että Zwickaun kaupungissa on paikallinen ammattikorkeakoulu. Suunnittelimme, että olisi hienoa käydä vierailulla samalla reissulla, mutta kehen ottaa yhteys ja onnistuisiko vierailu parin päivän varoitusajalla keskellä kesää?

Viesti koordinaattorillemme, paikallisen JCI Zwickaun jäsenelle, ja kuudessa minuutissa yhteydenotosta oli vierailu järjestetty ensimmäiselle päivällemme torstaille 4.7. Saimme vierailla myös Chemnitzin kauppakamarin kustantamana August Horch – Audi -museossa, jossa delegaatiostamme tehtiin juttu kuvien kanssa paikalliseen kauppakamarilehteen.

Yhteinen nimittäjä kaikkeen lisäarvoon oli JCI-järjestön jäsenyys. Ilman järjestön jäsenyyttäni ei tiimimme olisi saanut samanlaista mahdollisuutta ja kokemusta MotoGP-tapahtumasta. Lähtisimme pitämään hyvinkin erilaista työpajasarjaa kymenlaaksolaisille yrittäjille ilman tätä kokemusta, joka antoi uuden suunnan hankkeemme toimenpiteille syksyllä 2019 ja keväällä 2020.

Kirjoittanut Riku Happonen

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovilla aloilla.