San Franciscon Moscone Center julkisivu Game Developers Conference 2022 -tapahtuman aikana. GDC 2022 San Franciscon Moscone Centerissä. Kuva: Teemu Saarelainen.

Yritykset matkalla Amerikkaan

30.05.2022

Game Developer Conference (GDC) 2022 -tapahtumaan vietiin Baltic Explorers -hankkeen mukana yhteensä 22 peliyritystä neljästä eri maasta. Pandemian aiheuttaman live-tapahtumien tauon päättyminen edesauttoi yrityksiä verkostoitumaan kasvokkain ja tapahtuman osallistujat olivat erittäin kiinnostuneita sekä yrityksistä että hankkeesta. Yrityksille tarjottiin myös messupiste tapaamisia ja peliesittelyjä varten ja kävijöitä messupisteellä oli tasaisesti koko tapahtuman ajan.

San Franciscon Moscone Centerissä 21.–25.3.2022 järjestetty GDC 2022 -tapahtuma oli jaettu kahteen osaan, konferenssi- ja messualueeseen. Konferenssialueella järjestettiin koko tapahtuman ajan erilaisia sessioita, joihin kuului muun muassa pelialan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja työpajoja. Messualueella taas oli mukana pelialan suurimpia toimijoita ja pelialan yrityksiä esittelemässä tuotteitaan ja palveluitaan.

Baltic Explorers -hanke kustansi hankkeen ja yritysten yhteiseen käyttöön messupöytäalueen, ja samaan pakettiin kuului luonnollisesti tapahtumaliput yhdelle edustajalle per yritys sekä pääsylippuja konferenssialueen puhujatapahtumiin. Näitä lippuja jaettiin tasaisesti kaikkien kesken ja tarpeiden mukaan. Täten saatiin jokaiselle mukana olleelle maksimoitu hyöty tapahtumaan osallistumisesta.

Verkostoituminen tapahtumissa on tärkeää

Messupöytä tarjosi yrityksille paikan tavata yhteistyökumppaneita, potentiaalisia julkaisijoita sekä rakentaa omia verkostoja varsinkin Pohjois-Amerikan alueelle. Kaikista mukana olleiden yritysten peleistä oli esillä videokooste. Pöydän ääressä yritysten olikin hyvä esitellä omia peliprojektejaan. Pöytäpaikka tarjosi myös kätevän tapaamispaikan mukana olleille yrityksille, ja heidän antamansa palautteen perusteella heillä oli keskimäärin 15 tapaamista päivittäin. Hankekin sai hyvin näkyvyyttä.

Tapahtumaviikolla monet tahot järjestivät pienempiä sivutapahtumia, joista moniin hankkeen sekä yritysten edustajat osallistuivat. Varsinkin pelialalla on yleistä, että parhaat verkostot rakennetaan tapahtumien ympärillä erilaisissa iltatapahtumissa. Uusia yhteyksiä on tietenkin ylläpidettävä tapahtumaviikon jälkeen ja onkin tärkeää tavata ihmisiä, joiden kanssa yhteistyössä saadaan aikaan mahtavia asioita. Yritysten palautteen perusteella jatkotapaamisia on sovittu muun muassa rahoittajien ja julkaisijoiden kanssa, ja ainakin yksi sopimus on allekirjoitettu tapahtuman myötävaikutuksella.

Baltic Explorers vientikiihdyttäjänä

Baltic Explorers -hankkeen tavoitteena on auttaa pelialan yrityksiä Suomesta, Ruotsista, Virosta ja Latviasta viemään tuotteitaan ja palveluitaan EU:n ulkopuolelle, varsinkin Pohjois-Amerikan ja Aasian markkinoille. Nämä ovat peleihin liittyvän liiketoiminnan suurimmat alueet tulojen mukaan.

Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä on mahdollistaa yritysten osallistuminen kansainvälisiin pelialan tapahtumiin, ja GDC on yksi suurimmista vuotuisista pelialan tapahtumista. Yrityksiä on tarkoitus viedä vielä muihin suuriin tapahtumiin tämän vuoden aikana, ja esimerkiksi syksyllä on tarkoitus toteuttaa matkat Etelä-Koreaan ja Japaniin kahteen suureen pelialan tapahtumaan Aasiassa. Yritysten haku näille vientimatkoille on parhaillaan käynnissä.

Baltic Explorers on Central Baltic Interreg-rahoitusohjelman rahoittama hanke. Hankkeen hallinnoija on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja hankkeen osatoteuttajia ovat LAB, Dataspelsbranschen, Latvian Technological Center ja Tartu Science Park.

Kirjoittanut Jani Ruotsalainen

Kirjoittaja työskentelee Baltic Explorers -hankkeen hankeasiantuntijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.