Kuva: freesvg.org.

Marssiiko IoT koteihin kestävän kehityksen kustannuksella?

15.03.2022

Internet of Things on 2000-luvulla noussut teknologian trendi. Kuluttajien saatavilla olevat älylaitteet ovat yhä halvempia ja monipuolisempia. Kestävä kehitys ja vastuullinen resurssien käyttö on kuitenkin otettava huomioon myös tekniikan kehityksessä.

Internet of things (IoT, esineiden internet) tarkoittaa niitä teknologian trendejä, joilla arkiset esineet tai tuotteet saadaan yhdistettyä internetiin. Kaupasta voi hankkia itselleen älykästä viihde-elektroniikkaa, tekoälyä hyödyntäviä virtuaaliavustajia, älykelloja tai muita älykkäitä kodin laitteita. Teknologiayhtiöt ennustavat, että tällaisten älylaitteiden kehitys on vasta alussa, ja yhä useampi ympärillämme oleva asia tai esine tulee jatkossa sisältämään internet-yhteyden mahdollistavan mikrosirun.

Ympäristöystävällisyys on kasvava haaste, joka tulee ottaa huomioon myös IoT-teknologiassa.

Tulevaisuudessa IoT- ja älylaitteet muotoutuvat yhä enemmän osaksi ihmisten arkea. Mikrosirut yleistyvät päivittäistavarapakkauksissa, huonekaluissa, vaatteissa, paperituotteissa ja ylipäätään kaikissa ympärillämme olevissa tavaroissa. Samalla tavallisen kuluttajan on yhä vaikeampi suojautua erilaisilta internetin vaaroilta, sillä IoT mahdollistaa hyötyjen ja haittojen leviämisen ennennäkemättömällä tavalla.

Maailmalla vallitseva mikrosirupula on vaikeuttanut muun muassa autoteollisuuden tuotantoa. Usein ympäristövaikutuksia ja materiaalin tarvetta yritetään paikata kierrättämällä vanhoja, käytöstä poistettuja laitteita.

IoT-ajattelussa kierrätysnäkökulmaa ei vielä erityisemmin ole tarkasteltu, sillä ilmiön pitkäaikaiset vaikutukset ovat tähän asti olleet pienehköjä. Ympäristöystävällisyys on kuitenkin kasvava haaste, joka tulee ottaa huomioon myös IoT-teknologiassa.

Hurjimpien ennusteiden mukaan IoT-laitteita valmistettaisiin seuraavan vuosikymmenen aikana kymmeniä miljardeja. Elektroniikan valmistuksessa tarvitaan tiettyjä jalometalleja ja mineraaleja, jotka eivät myöskään ole ehtymätön luonnonvara.

Mikäli nykyinen kehitystahti jatkuu, loppuvat myös luonnonvarat samalla hurjalla vauhdilla. Globaalisti tämä tarkoittaisi myös teknologian kallistumista, joka kääntyisi rikkaiden ja kehittyneiden maiden eduksi köyhempien kustannuksella.

IoT on paitsi tekniikan, myös vastuullisuuden ja kestävän kehityksen näyttämö. Pidemmän aikavälin kestävän kehityksen haasteet on pidettävä mielessä tässä kehityksessä. Maapallon resurssit ovat rajalliset ja niitä tulisi käyttää säästeliäästi sekä oikeudenmukaisesti.

Kirjoittanut Timo Hynninen

Kirjoittaja on tietotekniikan lehtori ja ohjelmistoalan koulutusvastaava Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.