Klusterityöllä lisää kilpailukykyä ja yhteistyötä
02.10.2023Klusterityön tavoitteena on vahvistaa Euroopan talouden ja teollisuuden, erityisesti pk-yritysten, kilpailukykyä ja kestävyyttä.
Eurooppalaista klusterityötä johtaa European Cluster Collaboration Platform (ECCP). Aktiivinen innovaatiotoiminta parantaa suomalaisten yritysten kykyä pärjätä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa. Tähän tarvitaan osaamistason nostoa ja vahvempaa yhteistyötä yritysten sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden välillä.
Klustereiden tarkoituksena on antaa yrityksille kaikki mahdollinen tuki, jotta ne voivat tuottaa uusia palveluita ja tuotteita kannattavasti. Klusterissa yritykset ovat toiminnan keskiössä ja viranomaiset, rahoittajat, tki-toimijat ja koulutusorganisaatiot tekevät työtä yritysten hyväksi.
Monipuolinen toimijakenttä mahdollistaa uusien ideoiden ja yhteistoimintamallien syntymisen sekä tutkimustulosten tehokkaamman hyödyntämisen.
Memory Campus yhdistää eilisen ja huomisen
Memory Campus on Mikkelin kaupungin omistama tiedonhallinnan ja kirjasto-, arkisto- ja museoalan kehittämisalusta, yhteistyöklusteri. Sen toimintaa koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Digitalian tutkimusyksikkö.
Klusterin tavoitteena on arkistoinnin, digitoinnin ja digitalisaation osaamisen, tutkimuksen ja koulutustoiminnan kehittäminen, alan yhteistyön vahvistaminen ja liiketoiminnan kehittämisen tukeminen muistiorganisaatioiden, TKI-toimijoiden ja alan yritysten kanssa.
Disec Oy on mikkeliläinen tiedonhallinta- ja digitointipalveluita tarjoava yritys. Disec tarjoaa monipuolisia SaaS-palveluja yksityisen ja julkisen sektorin toimijoille.
– Memory Campuksessa mukana olo on kasvattanut tiedonhallinnan ympärille paljon toimintaa esimerkiksi yhteistyöhankkeina ja tuonut toimijoita ympäri Suomea Etelä-Savoon, Disecin toimitusjohtaja Aki Lassila kertoo.
– Disec on hyötynyt Memory Campukseen kuulumisestaan lisääntyneen tietouden ja kehityshankkeisiin osallistumisen myötä; esimerkiksi DALAI-hankkeesta saadut eväät ovat auttaneet Diseciä Yksa-arkistopalvelun jatkokehittämisessä ja monipuolistamisessa, Lassila jatkaa.
Ohjelmistoyritys Mindhive Oy on digitalisuuden edelläkävijä alueellamme. Mindhive tarjoaa ohjelmistokehityksen lisäksi niin digitalisaatiokonsultointia, digitaalisia alustapalveluita, palvelumuotoilua, käyttöliittymäsuunnittelua kuin myös tekoälykehittämistä ja data-analytiikan palveluita.
– Olemme olleet mukana toiminnassa eri hankkeiden kautta ja haluammekin jatkossa vahvistua asiantuntijatalona ja olla siltana muihin yrityksiin, Mindhiven toimitusjohtaja Ville Venäläinen kertoo.
– Meitä kiinnostaa etenkin generatiivisten tekoälymallien kehittäminen ja siihen liittyvä yhteistyö, sekä se miten niistä saadaan jalostettua liiketoimintaa ja elinvoimaa tukevaa toimintaa yhteistyössä Xamkin, Memory Campuksen ja muiden toimijoiden kanssa.
Etelä-Savon ruokaklusteri – tunnettu kestävän ruoka-alan verkosto
Etelä-Savon ruokaklusteri perustettiin reilu vuosi sitten. Yksi Etelä-Savon ruokaklusterin perustajajäsenistä on Virtasalmen Viljatuote Oy, jonka yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Petri Karjalainen pitää perustettua ruokaklusteria hienona hankkeena, joka kerää alan toimijat yhteen ja luo nostetta eteläsavolaiselle elintarvikesektorille. Karjalaisesta jo ruokaklusterin perustaminen on kunnianosoitus maakunnan ruokatuotannolle.
Ruokaklusterin visiona on ”Olemme kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu kestävän ruoka-alan verkosto”. Ruokaklusteri toimii vastuullisen ruoka-alan kehittäjänä, verkottajana ja puolestapuhujana. Tavoitteena on edistää vahvaa yhdessä tekemisen kulttuuria ja rohkaista uusiin kokeiluihin.
– Toivoisin ruokaklusterin luovan yhteistyötä ja kontakteja eri toimijoiden välille. Myöhemmin mahdollisesti opintomatkoja ja yhteisiä investointi- tai kehittämishankkeita, joihin saataisiin EU-rahoitusta, Karjalainen linjaa klusterin palvelut yrittäjien näkökulmasta.
Mallia tähän voidaan saada Blue Economy Mikkeli (BEM) vesiklusterin toiminnasta. BEM on mukana kansallisissa ja kansainvälisissä vesialan verkostoissa ja avannut jo yrityksille suunnatun rahoitushaun osaamisen kehittämiseen.
Etelä-Savon ruokaklusteri -toimintamallia rakennetaan parhaillaan kahden hankkeen yhteistyönä. Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea Etelä-Savon ruoka-alalle -hanketta (EAKR, Etelä-Savon maakuntaliitto) toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Ruokaklusterin toiminnallistaminen – RUOTO -hankkeesta (MSR, Etelä-Savon ELY-keskus) vastaavat ProAgria Etelä-Savo, Luonnonvarakeskus ja Etelä-Savon koulutus Oy.
Memory Campus -klusterin kehittämistä koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Digitalia-tutkimusyksikkö. Lisätietoja verkkosivuilta https://memorycampus.fi