Kuvassa Reijo Honkonen. Taustalla näkyy liitutaulu, johon piirretty tikku-ukko. Reijo Honkonen pakinoi Xamk READ -lehdessä. Kuva: Manu Eloaho, Darcmedia.

Tekoälystä

13.03.2023

Tekoäly on ollut esillä tiedotusvälineissä viime aikoina lähes yhtä paljon kuin poplaulajatar, joka päätti vetäytyä julkisuudesta, koska julkisuus ahdistaa. Tiedossa ei ole, ahdistaako julkisuus jo tekoälyäkin.

Ehkä ei, sillä olemassa olevan tiedon mukaan tekoälyyn ei saa vielä lisävarusteena ahdistuksen ja loppuunpalamisen kaltaisia tunteita, tunneälyn kanssakin on niin ja näin. Tekoäly ei empatisoi. Tekoälyn reaktio poplaulajattaren käytökseen olisi luultavasti syvä hämmennys ja bugi jos toinenkin.

Tekoälyn kapasitetti ei taipuisi ymmärtämään, miksi julkisuusahdistuksesta pitää avautua nimenomaan julkisuudessa. Tekoäly määräisi toisenlaisen reseptin. Tekoäly ehdottaisi avautumaan vain ystävälle tahi lemmikille. Pään voisi pitää myös kokonaan kiinni. Vetäytyminen julkisuudesta on mahdollista tehdä vähin äänin, ei siihen torvisoittokuntaa tarvita vetäytymistä säestämään. Näin sanailisi tekoäly.

Tekoälyn kyvyttömyys ymmärtää poplaulajattaren logiikkaa ei yllätä. Vaikka tekoäly ei ole enää pelkkä tietopankki, vaan se pystyy päättelemään, suunnittelemaan, luomaan ja oppimaan, se ei pääse poplaulajattaren ajatuksenjuoksusta perille. Se ei tiedä, että poplaulajatar on juuri julkaissut vain kaksi tähteä saaneen levyn, jotä luennehditaan tylsäksi ja väsähtäneeksi. Siksi poplaulajattaren on salakuljetettava levy julkisuuteen ison uutisen kainalossa.

Tekoäly muistuttaa monessa mielessä perinteistä työntekijää.

Jos tekoäly olisi kuunnellut poplaulajattaren levyn, se voisi tehdä oman ehdotuksensa levystä, joka myisi kultalevyn verran ja saisi viisi tähteä. Tekoäly ei kuitenkaan ryhtyisi poplaulajaksi eikä varaisi stadionia keikkaa varten. Tekoäly ymmärtää rajallisuutensa. Sillä ei ole riskinottokykyä eikä omaperäistä lauluääntä.

Tekoäly muistuttaa monessa mielessä perinteistä työntekijää. Tekoäly tietää kaiken ja on innokas innovoimaan. Siksi senkin perään on katsottava. Se herättää aiheellista pelkoa. Sillä voidaan pian korvata monta kahviautomaatilla notkujaa. Lienee syytä myös paljastaa, että tekoäly on savolainen keksintö. Vastuu siirtyy aina tekoälyn käyttäjälle.

Puutteistaan huolimatta tekoäly on jo nyt otettu laajasti käyttöön elämän eri osa-alueilla. Tekoäly suunnittelee muun muassa ruokalistoja. Se yhdistelee reseptejä luovasti ja ennakkoluulottomasti. Listoja syntyy jopa ilmastoystävällisellä ja välimerellisellä twistillä.

Omia lemppareitakin tekoälyllä on. Jos porsaanlihan käytölle on annettu kielto koko kevään ajaksi, tekoäly ujuttaa joulukinkun juhannusviikon listalle. Näin syntyy trendejä.

Tekoälylle voi huoletta ulkoistaa tiedonvälityksen, markkinoinnin, tieteellisen kirjoittamisen, rekrytoinnin sekä perehdyttämisen. Erityisesti perehdyttämisessä tekoälyn näytöt ovat kiistattomat. Tekoäly on kuin pitkään talossa ollut työntekijä. Se kertoo perinpohjaisesti ja pitkäpiimäisesti kaiken tarvittavan, mutta ei malta lopettaa siihen, vaan kertoo myös asioita, joista se ei mitään ymmärrä. Se rakastaa omaa ääntään ja osaa olla tosikkomainen ja rasittava.

Omia lemppareitakin tekoälyllä on. Näin syntyy trendejä.

Monet opinahjot sallivat jo nyt tekoälyn käytön opinnoissa. Käytänteet eivät tosin ole vielä yhtenäiset. Tämän kevään opiskelijahaussa joillain korkeakouluilla on jopa omat kiintiönsä teköälyille.

Tekoälyn käyttö opiskelun apuna vaatii joka tapauksessa selkeät pelisäännöt. Yhtenä ratkaisuna voisi olla elintarvikkeista tuttu käytäntö, jossa luetellaan tuotteen sisältämät aineosat suolasta ja lisäaineista lähtien.

Opiskelija voisi laatia palauttamansa tehtävän loppuun tarkan prosenttipohjaisen tuoteselosteen, josta selviää, paljonko tehtävän ratkaisussa on käytetty tieteellisiä tietoja, tekoälyä, omaa kriittistä ajattelua ja netistä kopsattua huuhaata sekä tietenkin myös sen, voiko mukana olla jäämiä esimerkiksi pakinoista tai muista allergiaa aiheuttavista tuotoksista, joita on valmistettu samalla linjastolla.

Kirjoittanut Reijo Honkonen

Kirjoittaja on liiketalouden lehtori emeritus. Hän työskenteli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.