Syksyinen maisema. Kuva: Pixabay.

Xamk tarjoaa kestävää työtä kestävän työn tutkijalle

18.11.2024

Xamk tarjoaa tutkijan työhön toimivat prosessit, resurssit ja työkalut, mikä antaa tutkijalle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen eli tutkimiseen.  Tämän lisäksi ammattikorkeakoulu antaa erinomaisen alustan edistää tieteen ja käytännön välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua.

Xamkissa eri taustoista tulevien ihmisten välinen työskentely on itsestäänselvyys, minkä seurauksena eri tieteenalat ja käytännön näkökulmat ovat jatkuvassa luontaisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Moninäkökulmainen yhteistyö vaatii tekijöiltään paljon, mutta se on mahdollista. Avain sujuvaan moninäkökulmaiseen työskentelyyn onkin mielestäni työyhteisön jäsenten välinen keskinäinen kunnioitus ja arvostus, jossa erilaiset taustat ja erilainen osaaminen täydentävät toisiaan pyrkimättä kilpailemaan keskenään tai poissulkemaan toisiaan.

Haluaisin ajatella tutkijan työtäni tässä kokonaisuudessa lähinnä luovana käsityöläisammattina, jossa voin tarjota kokonaisuuden osaksi omat työkaluni eli käyttämäni tutkimusmenetelmät. Työssä kehittyminen vaatii jatkuvaa omien työkalujen käytön harjoittelua ja ennen kaikkea halua oppia. Tämä mahdollistuu mainiosti ammattikorkeakoulun moninaisessa työympäristössä. Moninainen ja moninäkökulmainen työympäristö tarjoaa yhdessä ajattelemisen iloa ja raikkaita näkökulmia, jonka seurauksena saan mahdollisuuden hyödyntää omia työkalujani entistä kiinnostavampien ja laajempien kysymysten äärellä.

Edustan työntekijänä koulukuntaa, joka tekee asioita, kliseisesti, rakkaudesta lajiin. Työni on minulle jonkinlaista jatkuvaa yritystä hahmottaa ja ymmärtää maailmaa ja elämää. Tajuan, että abstraktia tavoitetta maailman ja elämän lopullisesta ymmärryksestä on mahdotonta saavuttaa. Jokainen yritykseni ymmärtää vie tavoitetta vain entistä kauemmaksi ja avaa ainoastaan uusia kysymyksiä. Koskaan ei tule valmista. Kun asetettu tavoite lipuu yritys yrityksen jälkeen entistä kauemmaksi, mikään ei omassa mielessä ole koskaan riittävää. Tämä tuo työhön tiettyjä haasteita. Kun mikään ei riitä ja omia tavoitteita ei voi täysimääräisesti saavuttaa, täytyy riittävyyden rajoja etsiä jostain. Itselläni nämä rajat ovat hahmottuneet työn ja vapaa-ajan tasapainottamisen kautta.

Xamkissa työskennellessäni olen huomannut, että aiemmin niin paljon kammoamani ajatus työnajanseurannasta voikin olla rajoja asettava ystävä. Työtä ja sen tekemistä on oikeus ja mahdollisuus rajata – siitäkin huolimatta, että työ itsessään on intohimo ja motivaation lähde. Työajanseuranta on esimerkiksi auttanut minua hahmottamaan, kuinka paljon aikaa todellisuudessa meneekään koneen äärellä. Hieman itseänikin yllättäen työajanseuranta on antanut minulle ”luvan” tai ehkä enemmän ”velvollisuuden” irrottautua työstä. Tämä on suunnannut katsettani vahvemmin vapaa-aikaan ja auttanut löytämään sieltä uusia mielenkiinnon ja oppimisen kohteita, mikä lopulta parantaa myös työni laatua.

Toinen tärkeä näkökulma, johon olen herännyt riittävyyden kokemuksen kanssa painiessa, liittyy organisaatiokulttuuriin ja yleiseen työnteon ilmapiiriin. Olen kokenut, että Xamkissa henkilökuntaa pidetään aidosti organisaation tärkeimpänä resurssina ja työntekijät halutaan pitää työkykyisinä. Tämä näkyy kokemukseni mukaan myös käytännössä. Työkaverini ovat motivoituneita ja kehityshaluisia, ”kaveria ei jätetä” -mentaliteetti on arkipäivää ja aina saa apua.

On tuottanut myös suurta iloa huomata, että johtajat ottavat työnsä vakavasti. He haluavat johtaa ja paneutua tehtäväänsä. He kuuntelevat ja tukevat, ja antavat samalla työntekijälle vapauden tehdä itsenäisiä päätöksiä ja johtaa omaa työtään. Organisaation toimivuus ei ole vain johdon tai vain työntekijöiden asia, eikä toimivan yhteisön rakentamiseen päde vahva viisaus sopan ja kokkien määrästä. Mielestäni yhteiseen hyvään työsoppaan tarvitaan mukaan ihan jokainen kokki.

Hanketyöni alkaa olla minun osaltani loppusuoralla, ja näin ollen myös työni Xamkissa tulee päätökseen. Näen Xamkin kuitenkin potentiaalisena tutkijan työnantajana myös tulevaisuudessa. Itselleni tämä vuosi on ollut erittäin antoisa, mutta myös haastava. Olen saanut tehdä työtä toisenlaisista tutkimusperinteistä ja taustoista tulevien kollegoiden kanssa, mikä on ohjannut minut katselemaan hieman uudella tavalla myös oman ajatteluni ja tekemiseni rajoja sekä omaa riittävyyttäni.

Tämä ei olisi onnistunut ilman Uudistuvan työelämän tiimiä ja omaa hankettamme. Tässä kohtaa siis suuri kiitos ja kumarrus kaikesta!

Minulla on ollut ilo tutustua projektitutkijan työhön Xamkissa tammikuussa 2024 alkaneessa Kohti kestävää hoitotyötä -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää hoitotyöhön kestävän työn malli, jossa keskitytään työntekijälähtöisiin turvallisiin työsuhteisiin, sosiaaliseen ja terveydelliseen suojeluun, työntekijöiden oikeuksiin, päätöksentekoon osallistumiseen sekä tasa-arvoiseen kohteluun.

Tämä Työsuojelurahaston rahoittama hanke on ensi kontaktini työskentelyyn ammattikorkeakoulussa. Lisätietoa hankkeen verkkosivuilta.

Kirjoittanut Marjo Ring

Kirjoittaja työskentelee projektitutkijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.