Kuvassa vaaka, jonka toisessa vaakakupissa on lyhenne AI (artificial intelligence, tekoäly) ja toisessa ihmisen aivot. Kuva: Freepik.com.

Miten algoritmit kaappaavat ajatuksemme?

30.09.2024

Algoritmit ohjaavat ajatuksiamme päivittäin, mutta mitä voimme tehdä rikkoaksemme niiden luoman kuplan?

Digitaalisella aikakaudella algoritmeista on tullut välttämättömiä verkossa saatavilla olevan valtavan tietomäärän hallinnassa. Sosiaalisen median alustoista hakukoneisiin nämä monimutkaiset sääntöjoukot määrittävät, mitä sisältöä näemme. Ne muokkaavat paitsi verkkokokemuksiamme myös ajatusprosessejamme.

Curtin-yliopiston apulaisprofessori Michele Willson tutki algoritmien vaikutusta päätöksentekoon, maailmankuvaan ja siihen, miten teknologia muuttaa arkeamme. Hänen mukaansa algoritmit eivät ole neutraaleja, vaan ne sisältävät poliittisia, teknisiä ja sosiaalisia arvoja, jotka vaikuttavat siihen, miten näemme ja ymmärrämme maailmaa. (Willson 2016.)

Tässä artikkelissa tarkastelen, miten algoritmit vaikuttavat ajatteluumme. Lisäksi pohdin algoritmisen kaventumisen mahdollisia vaaroja – ja mitä voimme tehdä näiden vaikutusten lieventämiseksi.

Algoritmien rooli

Algoritmit on suunniteltu esittämään käyttäjille nopeasti ja tehokkaasti olennaisinta tietoa. Ne analysoivat verkkokäyttäytymistämme – mitä klikkaamme, kuinka kauan viivymme sivulla ja mitä jaamme – ja räätälöivät näiden tietojen perusteella sisältöä, joka todennäköisesti kiinnostaa meitä.

Vaikka algoritmien toimintalogiikka voi parantaa verkkokokemustamme suodattamalla pois epäolennaista tietoa, sillä on myös merkittäviä haittapuolia.

Algoritmien tavoitteet vs. käyttäjän tarpeet

Useimpien algoritmien ensisijainen tavoite on maksimoida käyttäjän sitoutuminen. Tämä tarkoittaa usein sisällön priorisointia, joka generoi klikkauksia, jakoja tai pitkiä katseluaikoja. Valitettavasti tämä tavoite ei aina vastaa sitä, mitä käyttäjät todella tarvitsevat.

Sen sijaan, että algoritmit tarjoaisivat tasapainoisen näkemyksen, ne usein vahvistavat sisältöä, joka on sensaatiomaista, tunnepitoista tai vahvistaa olemassa olevia uskomuksia.

Kognitiiviset vinoumat ja algoritminen manipulointi

Ihmisen kognitio suosii luonnostaan tietynlaista tiedonkäsittelyä, jota algoritmit hyödyntävät. Tärkeimpiä vinoumia ovat:

Vahvistusvinouma: Suosimme tietoa, joka vastaa olemassa olevia uskomuksiamme.

Totuusvinouma: Uskomme helposti tietoon, vaikka se ei olisi täysin totta.

Illusorinen totuusvaikutus: Toistuva altistuminen tiedolle lisää todennäköisyyttä, että uskomme sen, riippumatta sen totuudellisuudesta.

Algoritmit hyödyntävät näitä vinoumia esittämällä meille jatkuvasti samanlaista sisältöä, mikä paitsi vahvistaa olemassa olevia näkemyksiämme myös tekee meistä ennustettavampia ja helpommin manipuloitavia. Willsonin tutkimus tuo esiin sen, kuinka algoritmit vaikuttavat myös esimerkiksi kauneuskäsityksiimme – jotkut algoritmit pyrkivät määrittelemään, mitkä selfiet tulisi poistaa, mikä ohjaa meitä luottamaan teknologiaan omien esteettisten päätösten sijaan (Willson, 2016).

Algoritmisen kaventumisen vaikutukset

Maailmankuvan rajoittaminen

Yksi algoritmisen kaventumisen merkittävimmistä seurauksista on maailmankuvan rajoittaminen. Algoritmit luovat kaikuja, joissa poikkeavia mielipiteitä kohdataan harvoin, koska meille esitetään jatkuvasti samanlaista sisältöä. Tämä voi johtaa polarisaation ja ääriliikkeiden lisääntymiseen, kuten salaliittoteorioiden ja radikaalien poliittisten liikkeiden nousu osoittaa.

Käyttäytymisen ääripäät

Algoritmien priorisoima sisältö vetoaa usein tunnepitoisiin ja reaktiivisiin taipumuksiimme. Ajan myötä tämä voi pahentaa käyttäytymisen ääripäitä, tehden meistä alttiimpia manipulaatiotaktiikoille ja vähemmän kykeneviä kriittiseen ajatteluun.

Algoritmit eivät ainoastaan muokkaa sitä, mitä näemme, vaan myös kertovat, mitä meidän tulisi nähdä. Willson huomauttaa, että teknologian rooli arjessamme kasvaa jatkuvasti, kun älylaitteet muuttavat fyysiset tekomme dataksi. Tämä prosessi normalisoi ja piilottaa algoritmien vaikutuksen jokapäiväisiin päätöksiin, mikä yksinkertaistaa ja fragmentoi monimutkaisia prosesseja. Se heijastaa yhteiskunnassa vallitsevaa suuntausta kohti luokittelua ja yksilöimistä. (Willson, 2016.)

Strategiat algoritmisen vaikutuksen vastustamiseksi

Kriittinen ajattelu ja valikoiva huomiointi

Algoritmien kaventavien vaikutusten vastustamiseksi meidän on harjoitettava kriittistä ajattelua ja harkittua sisällön valintaa. Kriittinen ajattelu tarkoittaa kuluttamamme tiedon tarkastelua, sen lähteen kyseenalaistamista ja vaihtoehtoisten näkökulmien harkitsemista.

Valikoiva huomiointi tarkoittaa puolestaan tietoisesti päättämistä, mitä sisältöä kuluttaa ja mitä jättää huomiotta.

Medialukutaito

Medialukutaidon parantaminen on ratkaisevan tärkeää algoritmien hallitsemassa ajassa. Kun ymmärrämme, miten algoritmit toimivat, tunnistamme niiden tavoitteet ja havaitsemme tiedossa mahdollisia vinoumia voimme navigoida digitaalisessa maisemassa tehokkaammin.

Sivuttaislukeminen

Sivuttaislukeminen tarkoittaa useiden lähteiden konsultointia tiedon uskottavuuden varmistamiseksi. Tämä käytäntö voi auttaa meitä murtautumaan algoritmien kahleista ja kehittämään hienostuneempaa ymmärrystä kiinnostavista aiheista.

Vaikka algoritmit epäilemättä parantavat kykyämme käsitellä valtavia tietomääriä, niillä on myös merkittäviä riskejä kognitiiviselle autonomiallemme. Kun ymmärrämme, miten algoritmit vaikuttavat ajatusprosesseihimme ja harjoitamme aktiivisesti käytäntöjä, jotka edistävät kriittistä ajattelua ja medialukutaitoa, voimme lieventää näitä vaikutuksia ja varmistaa tasapainoisemman maailmankuvan.

Siksi on tärkeää, että yksilöt, yritykset ja poliittiset toimijat yhdessä kantavat vastuun algoritmien vaikutusten hallitsemisesta eettisesti ja kriittisesti. Yksilöiden tulee varmistaa kriittinen ajattelu, politiikan antaa yrityksille laillinen kehys ja yritysten noudattaa sekä lakia että eettisiä periaatteita.

CyberCare Kymi on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toteuttama hanke, jota rahoitetaan Kymenlaakson liiton kautta Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Hanke toteutetaan ajalla 1.11.2023–31.12.2025.

Lähteet

How computer algorithms shape our experience of the real world. ScienceDaily. 2016. WWW-sivu. Saatavissa: www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160802104157.htm [viitattu: 7.8.2024]

Lancaster, V. 2023. How Algorithms Change How We Think. WWW-sivu. Saatavissa: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-art-of-critical-thinking/202304/how-algorithms-change-how-we-think [viitattu: 6.8.2024]

Willson, M. 2016. Algorithms (and the) everyday. Information, Communication & Society. PDF-dokumentti. Saatavissa: https://doi.org/10.1080/1369118X.2016.1200645 [viitattu 7.8.2024]  

Kirjoittanut Janine Klauenbösch

Kirjoittaja työskentelee CyberCare Kymi -hankkeessa kyberturvallisuuden asiantuntijana.