Kuvituskuva: erilaisia kasviksia ja mikroskooppi.

Kestävyysloikalla lisäarvoa Kymenlaaksoon

18.11.2024

Tiesitkö, että Kouvolassa on eniten maatiloja Suomessa? Kouvolassa tuotetusta ja kasvatetusta ruuasta liian paljon menee jalostamattomana alueen ulkopuolelle. Jalostusaste olisi saatava nousuun ja nimenomaan paikallisesti.

Kymenlaakson elintarvikesektorin yritysten uudistumista, muutoskyvykkyyttä ja kasvuhakuista arvonkehittämistä tuetaan viime vuonna aloitetussa KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka-hankkeessa. Tavoitteenamme on nostaa tuotteiden jalostusarvoa sekä lisätä elintarviketuotantoa ja elintarvikealan yrityksiä. Lisäksi edistämme ja autamme alueen elintarvikeyritysten kansainvälistymistä löytämällä tai kehittämällä vientiin soveltuvia tuotteita.

Xamk rakentaa Kouvolaan uuden analyysi- ja testauskeskuksen, jonne rakentuu erilaisia tutkimus-, testaus- ja tuotekehitysympäristöjä osana investointihanketta. Keskuksen sekä kehittyvän elintarviketekniikan koulutusohjelman myötä Xamkilla on tarjota elintarvikealan toimijoille sekä testaus- ja kehitysympäristö että apukäsiä. Opiskelijat voivat ideoida, kehittää ja testata yrityksille heidän jo olemassa olevaa reseptiikkaa tai innovoida uutta. Voimme tarjota makuraatia testaamaan ja etsimään kokeiluista helmet jatkoon.

Monella pk-yrityksellä on pulaa ajasta, ideoista ja välineistä. Koe-eriä ei ole järkevää tehdä isoilla tuotantolinjoilla, vaan niihin kannatta hyödyntää KEKE-hankkeessa investoituja monipuolisia laitteistoja, jotka on suunniteltu erityisesti pilot-luokan testaukseen. Opiskelijoita hyödyntämällä yritys säästää myös aikaa, kun kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen itse. Laitteistot sijoitetaan Kouvolan Kellomäkeen remontoitaviin tiloihin, jonne yritykset ovat tervetulleita testaamaan ja kokeilemaan omia uusia tuotteitaan tai tuoteideoitaan myös itse.

KEKE-hanke on jaettu hankkeen toteuttajien kesken toisiaan tukeviin seitsemään erilaiseen työpakettiin. Xamkin työpaketissa painottuvat tuotekehitys ja tuotteiden jalostusarvon nostaminen. Sitä kautta saadaan lisäarvoa alueen raaka-ainetuotannolle.

Kasviproteiinit ovat yksi keskeinen tulevaisuuden ravinto. Uusissa ravitsemussuosituksissakin ne on nostettu entistä merkittävämpään asemaan. Kymenlaakson maatalous on pääosin peltoviljelyä. Kehittyvä elintarviketekniikka -koulutuksessa keskiössä on juuri kasviperäiset elintarvikkeet.

Tässähän on täydellinen mahdollisuus saada tuplaosuma ja samalla lisää ilmaa elintarvikesektorin siipien alle!

KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka -hanketta toteutetaan ajalla 1.10.2020–30.6.2026. Hankkeen päätoteuttaja on Kouvola Innovation Oy ja osatoteuttajia Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, LUT-yliopisto, Kouvolan ammattiopisto Oy Eduko ja ProAgria Etelä-Suomi ry. Muut kumppanit: Metsäkeskus. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama Kymenlaakson liiton kautta.

Kirjoittaneet Mari Järvenmäki ja Piia Rommi

Järvenmäki työskentelee Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa lehtorina ja KEKE-hankkeen TKI-asiantuntijana, Rommi KEKE-hankkeen TKI-asiantuntijana.