Xamk menestyi avoimen tieteen arvioinnissa
18.11.2024Xamk nousi korkeimmalle tasolle tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa ja menestyi myös muilla osa-alueilla.
Xamk nousi ensimmäistä kertaa avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen seurannan yhteispisteissä korkeimmalle tasolle. Edelliseen kertaan verrattuna Xamk paransi sijoitustaan varsinkin toimintakulttuurin avaamisessa. Toimintakulttuurilla tarkoitetaan muun muassa tutkijanarviointiin liittyvien käytäntöjen avaamista.
– Xamkissa tutkijanarviointiin on panostettu, kun Xamk on kehittämässä omaa tutkijan urapolkumalliaan. Seurannan tulokset kertovat, että olemme tehneet oikeita valintoja, kertoo kehityspäällikkö Marjaana Kivelä Xamkin Kehittämispalveluista.
Suomalainen tiedeyhteisö on yhdessä kehittänyt avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauskokonaisuuden, jossa on asetettu tavoitteita muun muassa julkaisemisen, tutkimusinfrastruktuurin ja oppimisen avoimuuden lisäämiseksi. Avoimuudessa edistymistä mitataan kahden vuoden välein tehtävällä seurannalla (AVOTT-seuranta). Seurannan toteuttaa Tieteellisten seurain alaisuudessa toimiva Avoimen tieteen koordinaatio.
Xamk menestyi muillakin seurannan osa-alueilla. Ylimmälle tasolle noustiin Aineistojen ja infrastruktuurien avoimuuden osalta. Xamkissa on pitkäjänteisesti kehitetty aineistojen hallintaa avoimen tieteen ja tutkimuksen tavoitteiden mukaisesti osana TKI- ja korkeakoulupalveluja.
– Avoimen tieteen asettamiin tavoitteisiin pääseminen on kirittänyt Xamkiä lisäämään aineistojen avoimeen käyttöön liittyviä ohjeita ja toimintamalleja, toteaa projektipäällikkö Markus Häkkinen Xamkin Kehittämispalveluista.
Digitaalisen tiedonhallinnan osaaminen on Xamkissa muutenkin korkealla tasolla menestyksellisen koulutus-, TKI- ja yritysosaamisen ansiosta.
Myös oppimateriaalien ja oppimisen avoimuuden osalta Xamk sai korkeimmat pisteet. Xamkin avoimen oppimateriaalin ohjelmaa on esitelty monissa kansallisissa avoimen tieteen ja tutkimuksen tapahtumissa. Xamkin ohjelma esiteltiin myös tämänkertaisen seurannan kansallisessa julkistamistilaisuudessa, jossa opetusneuvos Sami Niinimäki Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kuvasi avoimuutta kansalliseksi “aarreaitaksi”.
Niinimäki totesi, että kun TKI-panostus kasvaa, tullaan laatuun kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Tässä avoimuuden seurannalla on suuri merkitys.
– Hallituksen asettamien opetuksen tehostamistavoitteiden seurannassa avoimuus saattaa olla myös sellainen tekijä, johon kiinnitetään huomiota, Niinimäki muistutti.
Avoimen toimintakulttuurin edistäminen on yksi Xamkin strategisista tavoitteista ja avoimuuteen liittyvät tavoitteet on kirjattu myös Xamkin ja opetus- ja kulttuuriministeriön väliseen tavoite- ja tulossopimukseen.
– Avoimuus tieteessä, tutkimuksessa ja opetuksessa on tärkeä kilpailutekijä, jossa on aina parannettavaa, Kivelä toteaa.
Avoimien toimintamallien avulla lisätään toiminnan laatua, luotettavuutta ja vaikuttavuutta. Avoimet toimintatavat edistävät myös ammattikorkeakoulun työelämä- ja yritysyhteistyötä.
– Uskon, että lähivuosina avoimuuden seurannassa painottuu entistä enemmän se, miten avoimuutta tutkimuksen ja opetuksen arjessa toteutetaan. Siksi on tärkeää, että avoimen tieteen, tutkimuksen ja opetuksen mahdollisuuksia hyödynnettäisiin entistäkin enemmän kaikessa korkeakoulun toiminnassa, Kivelä päättää.
Lisätietoa
Avoin ja vastuullinen tutkimus, kehittäminen ja opetus Xamkissa. Verkkosivu. Saatavilla: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/avoin-ja-vastuullinen-tutkiminen-kehittaminen-ja-oppiminen
Avoin tiede. 2024. Suomalaiset tutkimusorganisaatiot sitoutuneet edistämään tieteen avoimuutta. Tiedote 30.10.2024. Saatavilla: https://avointiede.fi/fi/ajankohtaista/suomalaiset-tutkimusorganisaatiot-sitoutuneet-edistamaan-tieteen-avoimuutta
Tiede ja tutkimus -palvelu: https://tiedejatutkimus.fi/fi