Shake-hankkeessa testataan ja tuotekehitetään alueen oppilaitosten ja yritysten kanssa verkostoituneesti ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuvia uuden yrittäjyyden ja innovaatioiden tukemisen kokeiluja.

Taijia ja roolipelejä – yrityscaseja ratkottiin 24 tuntia

08.05.2017

Xamkin opiskelijoista koostuva projektiryhmä järjesti Esedun ja Xamkin opiskelijoille huhtikuussa 2017 yhteisen Shake 24h -leirin Susiniemen leirikeskuksessa. Leirillä opiskelijat ratkoivat aitoja paikallisilta yrityksiltä saatuja toimeksiantoja.

Shake -hankkeessa on syksyn 2016 aikana käynnistetty oppilaitosyhteistyössä uudenlaisen opintomallin rakentaminen. Osana tätä mallia Xamkin liiketalouden ja tietojenkäsittelyn opiskelijat ovat toteuttaneet erilaisia sparraustapahtumia Esedun opiskelijoille projektiopintoinaan. Shake 24h oli yksi näistä.

Raikkaita ideoita ja ratkaisuja toimeksiantoihin

Leirille osallistui noin 60 eri alojen opiskelijaa Xamkista ja Esedusta. Mukana oli liiketalouden opiskelijoita molemmista oppilaitoksista sekä hoito- ja leipomoalan opiskelijoita.

Little Big Womanin Kirsi Manninen tutustutti opiskelijat Taijin saloihin. Kuva: Kristiina Kinnunen

Opiskelijat työskentelivät 24 tunnin ajan. Tänä aikana he pääsivät tutustumaan muun muassa roolipelaamisen ja taijin saloihin. Tehtävänä opiskelijoilla oli ideoida yritystoimeksiantoihin ratkaisuja pienryhmissä, joissa oli mukana molempien oppilaitosten opiskelijoita. Toimeksiantajana leirillä toimi Geriwell, Kuntokeskus Ote, Little Big Woman ja Mikkelin Kaupunkilehti.

Leirin aluksi opiskelijat pääsivät tutustumaan toimeksiantajayrityksiin ja toimeksiantoihin. Esittelyiden jälkeen opiskelijoilla oli myös mahdollisuus keskustella toimeksiantajien edustajien kanssa ja kysyä lisää liittyen kehitystehtäviin ja toimeksiantajayritysten toimintaan.

Leirin aikana opiskelijat tuottivat ryhmissä esityksen toimeksiantajille. Jokaisen toimeksiantajan casen parissa työskenteli useampi opiskelijaryhmä. Leirin päätteeksi opiskelijaryhmät esittelivät ideansa ja kehitysehdotuksensa yritysten edustajille.

Nuorten innostus jäi mieleen

Yritysten edustajat olivat silminnähden tyytyväisiä opiskelijoilta saatuihin ideoihin ja ehdotuksiin. Geriwellin toimitusjohtaja Heli Peltola kommentoi leirikokemusta seuraavasti:

”Kokemus oli aivan ihana. Päällimmäisinä jäi mieleen nuorten innostus ja hyvät ulkopuolelta tulevat ajatukset. Opiskelijoiden käyttäytyminen ja suhtautuminen toimeksiantoon oli hienoa ja ideat hyviä. Joitakin ideoita on jo jalkautettu ja otettu yrityksessämme käyttöön”.

Lisäarvona Peltola mainitsi, että vaikka omaa irrottautumista omasta työstä onkin joskus haastavaa tehdä, oli tärkeää raivata kalenterista aikaa ja tulla itse paikalle leirille esittelemään yritystoimintaa ja kuulemaan opiskelijoiden esitykset. Hän suosittelisi tämän kaltaista yhteistyötä myös muille yrityksille.

Opiskelijat nostivat palautteessa opittuja asioita kysyttäessä esiin yrittäjyyden, yhteistyön ja ryhmätyötaidot. Kokemuksena leiri oli antoisa ja opettavainen kaikille osapuolille, ja jatkossa tämän kaltaista toimintaa onkin hyvä lähteä toteutuksen ja palautteen pohjalta kehittämään ja toteuttamaan yhteistyössä yritysten ja oppilaitosten kanssa.

Shake – innovaatiokokeilujen uusi malli –hanke

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoimaa Shake – innovaatiokokeilujen uusi malli –hanketta toteuttavat yhteistyössä Xamk, Esedu, Otavan Opisto ja Helsingin yliopiston Ruralia-insituutti. Tavoitteena on luoda ilmiöpohjaisesti ja kokeilukulttuuriin perustuen oppilaitosasteet ylittävä ja elinkeinoelämän kanssa yhteinen opintomalli, joka osaltaan tukee oppilaitoksesta toiseen sekä työhön ja yrittäjyyteen siirtymistä. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. Hanke alkoi 1.4.2016 ja kestää 31.3.2018 saakka. www.xamk.fi/shake #shakehanke

Kirjoittanut Anna-Maija Torniainen

Kirjoittaja työskentelee Shake-hankkeessa ja toimii Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä.