Hyvä fiilis tarttuu työkavereihin ja auttaa parempiin tuloksiin. Fysioterapeutti Paula Hämäläinen (vas.), fysioterapeuttiopiskelija Tuomas Virkkala, projektipäällikkö Minna Männikkö, tki-asiantuntija Marko Tanskanen, jalkaterapian lehtori Laura Saar ja fysioterapeuttiopiskelija Taru Toikka käynnistävät ideointipalaverin rennolla huumorilla. Kuva: Sari Saukkonen

Työ antaa merkitystä elämälle

08.10.2019

Työllä on oltava tekijälleen jotain merkitystä, joka saa lähtemään töihin. Muun muassa digitalisaation ja automaation myötä työtehtävät muuttuvat. Samaan aikaan työn merkitys ihmisille muuttuu.

Puoliso tarkasti kimppalottoamme ja ensimmäiset numerot osuivat kohdalleen. Hän halusi tietää mitä teen osuudellani, jos nyt tulee iso potti. Lopettaisinko työnteon? Minulle jäisi enemmän aikaa vaikka puutarhan hoitoon ja flamencon tanssimiseen.

Sen enempää miettimättä vastasin, etten lopettaisi työntekoa. En ainakaan kokonaan enkä ainakaan vielä. Työ on minulle tärkeää.

Palkka tehdystä työstä

Erään palaverin alussa halusin tietää, mitä työ merkitsee työryhmälle. Seurasi hetken hiljaisuus. Lopulta ensimmäinen uskalsi avata keskustelun. Hän totesi sanovansa nyt ihan suoraan ensimmäisenä mieleen tulleen asian: palkka. Muut myöntelivät varovasti.

Näinhän se on. Elämiseen tarvitaan tuloja ja työstä saatava palkka on hyvin monelle yksi motivaattori. Jollekin taloudellinen toimeentulo voi olla ainoa syy työtehtävien hoitamiseen ja elämän sisältö tulee muualta.

Velvollisuus ja elämän tarkoitus

Työnteko on vielä minun sukupolvelleni lapsuudessa opittu arvo, johon kuuluu pyrkiä. ”Ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä” on tullut tutuksi lausahdukseksi. Työtä tekemällä tuntee kuuluvansa yhteiskuntaan. Työ on merkittävä osa elämän tarkoitusta.

Palkka merkitsee sitä, että ihmistä ja tehtyä työtä arvostetaan. Työn menettäminen on henkilökohtainen kriisi muutenkin kuin taloudellisesti, koska samalla menettää arvostuksen ja tarpeellisuuden kokemuksen.

Töissä pitää olla kivaa

Nuoremmilla on työstä toisenlaiset ajatukset. Seurasin keskustelua, jonka osanottajien mielestä vain hölmö tekee työtä, joka ei ole kiinnostavaa ja innostavaa. Työn parissa vietetään niin suuri osa elämästä, että olisi tyhmää tuhlata se johonkin tylsään.

Työn on oltava omien arvojen mukaista. Joku kertoi tekevänsä palkatonta vapaaehtoistyötä, joka on aivan yhtä innostavaa ja antoisaa kuin sama työ olisi palkallisena. Varmasti näin on, mutta tuolloin toimeentulo on turvattava muuten.

Työn imu

Pysytään pinnalla -hankkeessa teimme henkilöstökyselyn mukana olevissa yrityksissä. Osa kysymyksistä kuvastaa työn merkityksiä ja työssä viihtymistä.

Ahlstrom-Munksjön Karhulan tehtaan kyselyssä väite ’Kun työskentelen, työ vie minut mennessään’ sai varsin positiivisen arvion. Henkilöstöassistentti Ulla Korjus on tästä ilahtunut. ”Sehän kertoo, että työntekijä nauttii työstään ja kokee olevansa siinä hyvä. Tämä tunne lisää hänen hyvinvointiaan ja samalla innostus heijastuu koko työyhteisöömme.”

Työyhteisö luo hyvinvointia

Rakkaudesta lajiin. Koripalloammattilainen Jukka Kankaanpää (erotuomari takana) työskentelee innostuneesti monissa koripalloon liittyvissä tehtävissä. Kuva: Sari Saukkonen

Työpaikan sosiaaliset suhteet ovat merkityksellisiä työssä viihtymiselle ja hyvinvoinnille ylipäätään. Työyhteisön ilmapiiri vaikuttaa itse kunkin mielialaan. Innostus ja hyvä fiilis tarttuu.

Korjus pohtii työyhteisön vaikutuksia mielialaan ja kertoo havainnostaan:

”Kyllähän työpaikalla usein jo heti aamun ensimmäisellä tervehdyksellä huomaa, millä fiiliksellä työkaveri on. Yleensä kaikki moikkaavat hymyillen ja vaihdetaan muutama sananen. Mutta ihan aina ei voi olla hyvä aamu. Olen huomannut, että joka on tullessaan ollut vähän kulmat kurtussa, niin jo ensimmäiseen kahvitaukoon mennessä hänkin on sulanut.”

On mielekästä olla mukana tekemässä jotain tärkeää. Tavoitteista motivoitunut työntekijä hyödyttää työnantajaa.

Korjus on tyytyväinen saatuaan kyselyn tuloksista varmistuksen sille, että heillä työ on tekijöilleen merkityksellistä. ”Työntekijä pääsee toteuttamaan itseään yhteisten päämäärien saavuttamiseksi ja luulen, että se myös edesauttaa sitoutumisessa työpaikkaan. Meillä henkilöstön vaihtuvuus on todella pientä.”

Työ on tärkeää

Olen onnekas, koska työni on merkityksellistä ja sopusoinnussa arvojeni kanssa. Se on riittävän haasteellista ja tarjoa mahdollisuuksia oppia uutta ja hyödyntää taitojani. Lisäksi minulla on mahtavat työkaverit, jotka takaavat innostuneen työilmapiirin. En luopuisi tästä kaikesta lottovoiton takia.

Entä lopettaisiko puolisoni itse koripallon parissa työskentelyn, jos jostain tulisi valtavasti rahaa? Ihan varmasti ei!

Pysytään pinnalla on neljän ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteuttama ESR-rahoitteinen hanke. Jyväskylän ammattikorkeakoulu hallinnoi hanketta, osatoteuttajina ovat Kaakkois-Suomen, Oulun ja Lahden ammattikorkeakoulut. Hankkeen kohderyhminä ovat kivijalkayritykset, kiinteistö- ja isännöintitoimistot sekä pk-teollisuus. Tavoitteena on kehittää näiden muutosjoustavuutta.

Kirjoittanut Sari Saukkonen

Kirjoittaja työskentelee Pysytään pinnalla -hankkeen TKI-asiantuntijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.