Yllättävän monet tuntuvat etätyössäkin seuraavan yhteisön normeja ja pyrkivän ylläpitämään toimistokulisseja myös kotonaan. Kuva: Pixabay

Etätyö – miten mahtavaa aikaa olla itsekäs

07.12.2020

Työn tekemisen murroksessa on helppo hukata oma itsensä stressin, kiireen ja uuden opettelun alle. Etätyöntekijä tarvitsee itsekkyyttä voidakseen paremmin ja selvitäkseen tästä erikoisesta ajasta.

Etätyöntekijä, oletko muistanut olla itsekäs? Etätyön tekeminen on ollut keväästä saakka työntekemisen muoto, joka on tullut tutuksi arviolta sadalle prosentille tietokoneella asiantuntijatyötä tekevistä. Etätyön teettäminen on tullut tutuksi samassa suhteessa kaikille tällaisia työntekijöitä palkkaaville.

Kaikki yritykset joutuivat keväällä laatimaan nopeasti säännöt etätyölle. Syksyyn mennessä liian ahtaista rajoista oli onnistuttu luopumaan, ja työntekijät ovat saaneet tilaa olla tehokkaita omalla tavallaan.

Yllättävän monet tuntuvat kuitenkin seuraavan yhteisön normeja ja pyrkivän ylläpitämään toimistokulisseja myös kotonaan. Haastamme sinut etätyöläinen hyödyntämään koko etätyöskentelyn vapauden niissä rajoissa, joita sinulle on annettu – huolehdi itsestäsi ja terveydestäsi, vaikka se tuntuisi itsekkäältä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa etätyösääntömme työajasta ovat tällä hetkellä: liukuva työaika 9–15, jolloin olisi suositeltavaa olla tavoitettavissa, työtä voi kuitenkin tehdä milloin vain, jos niin haluaa. Eli sangen vapaata, edellyttäen tulosta syntyvän. Ehdotuksemme joustavan työajan ehdotuksiin alla perustuu näihin rajoihin.

I’m chasing the sun, babe!

Arvon etätyöläinen: luettuasi tämän tekstin sulje tietokoneesi, puhelimesi ja aivosi ja poistu asunnostasi. Suomen talvi on pitkä ja pimeä, joten maksimoi terveytesi ja poistu aurinkoon, kun se on tarjolla. Paras aika ulkoiluun on suunnilleen klo 10–14, jolloin aurinko laskee harvoja säteitään kansamme keskuuteen. Valitettavasti tämä on myös aika, jolloin todennäköisesti esihenkilösi kaipaa sinua eniten, mutta entä sitten – etätyösääntöjä noudattaen voit ottaa tämän terveyshyödyn itsellesi ja aikatauluttaa tärkeät viestit pimeämpään aikaan.

Erityisen rauhalliseen työpäivään ja kognitiivista painetta vähentämään sopii kesken työpäivän pidetty meditaatioharjoitus. Kuva: Pixabay

Etätyö on erinomaisen mainio mahdollisuus toteuttaa omaa sisäistä kelloasi. Nuku pitkään, valvo myöhään, älä nuku ollenkaan – tai mikä vaan sopii sinulle. Kun työt voi tehdä joustavasti aiemmin tai myöhemmin, omaa univelkaa niillä ei ainakaan kannata kasvattaa. Esihenkilösi tavoittaa sinut helposti jättämällä viestin vastaajaan tai sähköpostiin ja sen loppuraportin voi kirjoittaa yölläkin. Maailman suurimmat nerotkin tiettävästi valvovat pitkään yöhön luomisinnoissaan – mikset sinäkin?

Erityisen rauhalliseen työpäivään ja kognitiivista painetta vähentämään sopii kesken työpäivän pidetty meditaatioharjoitus. Meditaatio auttaa muun muassa kokoamaan ajatuksia, hälventämään mielen stressipilviä ja löytämään tärkeimmän eli oman itsesi.

Kun nyt tämän tekstin kirjoittamishetkellä lumi sataa ulkona, eikä auringon jahtaus käy, laitamme tähän loppuun jokaiselle sopivan meditointiharjoituksen. Voit tehdä tämän harjoituksen esimerkiksi makuulla tai istuessasi sohvalla silmät kiinni rauhassa hengittäen. Tämä visuaalinen harjoitus on sovellus Jay Shettyn Ajattele kuin munkki -kirjasta.

Visualisoi itsesi johonkin kauas etätoimistosta, jonnekin missä tunnet olosi rauhalliseksi ja rennoksi. Paikka voi olla vaikka aurinkoranta, kävely viinitilalla, uima-allas tai vaellus vuorilla.

    1. Katso vasemmalle avaamatta silmiäsi. Mitä näet? Havainnoi ja jatka kävelyä.
    2. Katso oikealle avaamatta silmiäsi. Mitä tuoksuja tunnet? Havainnoi ja jatka kävelyä.
    3. Mitä kuulet? Kenties italialaisen viinitilan omistajan laulua.
    4. Tunne ilmavirta ja tuuli kasvoillasi.
    5. Etsi rauhallinen ja mukava paikka, johon voit istahtaa.
    6. Hengitä sisään levollisuutta, tasapainoa, hellittämistä, pysähtyneisyyttä ja rauhaa.
    7. Hengitä ulos stressiä, painetta ja kielteisyyttä. Nyt et ole enää etäpalaverissa.
    8. Hakeudu tähän paikkaan aina kun tunnet tarvetta rauhoittua.

Vaihtoehtoisesti jää tähän meditaatiotilaan, niin kauan kuin siellä paistaa aurinko. Unohda kiire ja ota oma aikasi – ole itsekäs – työt voi tehdä joustavasti myöhemminkin. Esihenkilösi tietää missä asut ja tavoittaa sinut tarvittaessa – viimeistään, kun ovikellosi soi.

Lähteet:

Jay Shetty, 2020. Ajattele kuin munkki. Kehitä mieltäsi ja saavuta sisäinen rauha. Kustannusosakeyhtiö Otava. Helsinki. 254.

Kirjoittaneet Petri Kähärä ja Antti Leppilampi

Kähärä työskentelee tutkimuspäällikkönä logistiikan ja merenkulun vahvuusalalla ja Leppilampi projektipäällikkönä Esge-hankkeessa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.