Kuvassa kolme henkilöä Karage-kyltin edessä. Kultainen Jousi -liikeideakilpailu järjestettiin yhteistyössä Etelä-Savon alueen oppilaitosten ja yrittäjyysyhteisö Mikkeli Karagen kanssa. 

Liikeideat palkittiin Kultainen Jousi -kilpailun finaalissa Etelä-Savossa

14.12.2021

Maakunnallinen Kultainen Jousi -liikeideakilpailu huipentui finaalitilaisuuteen 25.11.2021. Kilpailu muodostui kaikille suunnatusta avoimesta sarjasta sekä seutukunnittaisista oppilaitossarjoista.

Kultainen Jousi -liikeideakilpailun tarkoituksena oli rohkaista innovatiivisuuteen ja luovuuteen palkitsemalla ideoita ja innovaatioita. Kilpailu pyrki vahvistamaan kestävään elinkeinotoimintaan, osaamiseen ja hyvinvointiin perustuvaa Etelä-Savon alueen kilpailukykyä. Kilpailuun lähetettiin yhteensä 30 uutta ideaa.

Avoimen sarjan voitto lasten design-astiastolle

Kuvassa Emmi Lemmetty-Garcia-
Emmi Lemmetty-Garcian liikeidea voitti avoimen sarjan.

Avoimen sarjan finaalipaikan lunastivat innovatiivisilla ideoillaan Emmi Lemmetty-Garcia, Marjo Leväniemi tiimeineen sekä Veikko Malkki.

Voittajaksi valittiin Lemmetty-Garcia, jonka Skandino-tuotteet ovat luonnonkuiduista valmistettuja lasten design-astioita. Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti:

”Idea on valmiin oloinen paketti. Lasten design-astioita on markkinoilla, mutta tässä on löydetty uusi kulma. Kustannusrakenne on mietitty. Idea on innovatiivinen ja kasvumahdollisuuksia löytyy. Ideassa on myös huomioitu hyvin kansainvälisyys.”

Avoimen sarjan tuomaristossa vaikuttivat pankinjohtaja Mikko Antikainen, Suur-Savon Osuuspankki, aluejohtaja Heidi Loukiainen, Etelä-Savon Yrittäjät ry ja yrittäjä Cristian Kundt, Nordic Create.

Kultainen Jousi -liikeideakilpailun pääyhteistyökumppanina toimi Suur-Savon Osuuspankki.

– Tällaisia liikeideakilpailuja tarvitaan ehdottomasti, maakuntamme kaipaa uutta yritystoimintaa, Antikainen totesi. – Kun uusia ideoita syntyy, niitä voi aina tarvittaessa jalostaa eteenpäin.

Huikean menestystarinan luonut yrittäjä Andrei Koivumäki (Neliöt Liikkuu LKV) jakoi tilaisuudessa tarinaansa ”Onnistumisen salaisuus”. Koivumäki rohkaisi kaikkia kilpailuun osallistuneita unelmoimaan isosti ja tekemään asioita.

Xamk on sitoutunut strategiassaan vahvistamaan uusien yritysten syntymistä, kasvattamaan opiskelijavetoisten yritysten määrää, kehittämään yrittäjyyttä ja yritysten toimintaedellytyksiä sekä edistämään innovaatiotoimintaa ja tutkimustulosten kaupallistamista Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa.

Kultainen Jousi -liikeideakilpailu edisti omalta osaltaan Etelä-Savon alueen innovaatiotoimintaa.  Lisätietoja kilpailusta: www.esedu.fi/kultainen-jousi

Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hanke saa osarahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta Etelä-Savon ELY-keskukselta. Hanketta toteutetaan 1.9.2020–31.12.2022 . Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta www.xamk.fi/yrittajyydenkolmasaalto

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon ja Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeet mahdollistivat Kultainen Jousi -liikeideakilpailun.

Kirjoittanut Johanna Koponen

Kirjoittaja työskentelee Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.