Jään pinnalle valuneen öljyn torjunnan tutkimusta kevättalvella 2024. Kuva: Manu Kettunen.

Öljynkeräämistä jäisissä olosuhteissa öljyntorjunta-altaalla

18.11.2024

Xamkin öljyntorjunnan tutkimus- ja testialtaalla tehtiin ensimmäiset tutkimukset jään pinnalle valuneen öljyn poistamiseksi henkilökunnan voimin. Havaintojen perusteella öljyn todettiin leviävän melko nopeasti jäässä oleviin halkeamiin ja ilmataskuihin, joten öljy ei pysy tiiviisti jään pinnalla, josta se olisi helpommin poistettavissa.

Öljyistä lunta kasattiin aluksi lapioilla, mutta työ osoittautui hyvin haasteelliseksi, rankaksi ja osittain turhaksi, koska öljy oli ”sitoutunut jo jään pinnalle”. Artikkelin yläkuvasta näkyy selvästi, kuinka öljy on levinnyt suojareunojen ulkopuolelle.

Keräystä tehostamaan otettiin avuksi kaivinkone, jolla öljyyntynyt lumi kasattiin ja nostettiin suoja-altaaseen. Näin toimimalla saatiin osa öljystä talteen.

Öljyisen lumen kasaamista kaivinkoneella. Kuva: Manu Kettunen.

Lopullisen puhdistuksen suunnitelma

Jäljelle jäänyttä öljyä oli levinnyt laajalle alueelle alkuperäisestä vuotokohdasta, ja mekaanisesti tapahtuva poisto ei ollut enää tehokasta. Tämän vuoksi öljyn poistamiseksi tehtiin suunnitelma.

Vuotoalueen kohdalle päätettiin tehdä kaivinkoneella avanto, johon saadaan asennettua mekaaninen öljynkeräysskimmeri. Skimmerin avulla öljy saadaan poistettua vähäisellä jätemäärällä.

Öljyn keräystä varten tehty avanto. Kuva: Manu Kettunen.

Avantoon asennettiin mekaaninen öljynkeräys laite keräämään avantoon kertynyttä öljyä. Jääalueen puhdistusta ja keräimelle saatavan öljymäärän tehostumista avustettiin vesisumusuihkulla, jolla saatiin öljy siirtymään tehokkaasti avantoon. Kyseisellä taktiikalla öljyinen alue saatiin puhdistettua melko tehokkaasti.

Keräyslaite toiminnassa. Kuva: Manu Kettunen.
Vahinkoalueen näkymä keräyksen jälkeen. Jäljelle jäänyt öljy poistettiin imeytystuotteilla. Kuva: Manu Kettunen.

Keväällä jäiden sulamisen jälkeen vahinkoalueella havaittiin vain pieniä öljylauttoja, joten torjuntatoimien todettiin olevan oikeansuuntaisia. Työturvallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota niin suunnittelussa kuin toteutuksen aikana.

Öljyntorjunnan tutkimus-ja testausympäristöstä antaa lisätietoja projektipäällikkö Antero Myrén, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 044 702 8222. Tutustu myös verkkosivuihimme.

Kirjoittanut Antero Myrén

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.