Tekoälyllä luotu kuvituskuva oppimistilanteesta. Pöydän äärellä valkopartainen, joulupukkia muistuttava mies, ja hänen ympärillään on iloisia opiskelijoita. Taustalla näkyy Englannin lippu. TKI-toimijoiden englannin intensiivikurssi perustuu läheiseen vuorovaikutukseen. Kuva: Adobe / Marko Sorsa.

TKI-henkilöstön englannin intensiivikurssilla kielenkannat aukeavat varmasti

27.05.2024

Tänä päivänä lapset ja nuoret kasvavat lähes englannin kielen natiiveiksi. Englantia on internetin, somen ja tubettajien kautta kaikkialla. Toista oli vielä edellisen aikuisuuden kynnyksellä. Ihminen saattoi hyvinkin jäädä asteelle tongue-tied, ainakin in sparsely populated area.

TKI-henkilöstön englannin intensiivikurssi perustuu vahvaan kurssilaisten keskinäiseen ja sataprosenttisesti englanninkieliseen vuorovaikutukseen. Suomen kielen puhuminen on siis kaikissa tilanteissa täysin kiellettyä. Jos suusta pääsee suomeksi jotain vaikkapa vain huomaamatta, siitä huomautetaan varmasti. Mutta huumorilla tietenkin.

Kurssin työpäivät alkavat aikaisin aamulla yhteisellä aamupalalla. Näin opiskelija joutuu hyvin tai huonommin nukuttuaan saman tien kielikylpyyn, mikä jatkuukin päivän loppuun saakka. Kaikki toimet aamupalasta nukkumaanmenoon saakka tapahtuvat yhdessä ja englanniksi, vessassa käyntejä ja itse nukkumista lukuun ottamatta. Tämä siis tarkoittaa myös esimerkiksi päivittäisiä päiväkävelyretkiä ja usein päivän päättävää saunomista savusaunassa.

Yhteiselo on niin tiivistä, että ensimmäistä kertaa mies- tai naismuistiin ei kännykkä olekaan jokaisella koko ajan edessä tai kädessä, muutoin kuin ehkä haettaessa Google Kääntäjästä sanamuunnosta. Jo tämä on nykyaikuiselle eräänlainen elämys, ja hyvin positiivinen sellainen.

Jokainen kurssilainen saa valita uuden minänsä

Heti TKI-henkilöstön englannin intensiivikurssin alkajaisiksi opiskelija riisutaan kaikesta menneestä. Sinä et olekaan sinä, vaan valitsemasi ”hän”. Opettaja ja kurssin kehittäjä, rovaniemeläinen Dominic Landon antaa opiskelijoille tarkasteltavaksi listan, mistä jokainen voi itsenäisesti valita oman uuden henkilöllisyytensä. Vaihtoehtoja on paljon. Tarjolla on muun muassa maan ja maailmankuuluja näyttelijöitä, urheilijoita, presidenttejä, kuninkaallisia ja taiteilijoita. Itse valitsin persoonakseni silloisen tasavallan presidentti Sauli Niinistön, nykyisen eläköityneen presidentti Sauli Niinistön.

Kun uusi henkilöllisyys ja persoona on valittu, olet sen jälkeen ainoastaan hän – hänen historiastaan nykyhetkeen saakka. Kuitenkin niin, että voit mielikuvituksesi puitteissa kertoa ja keksiä hänestä käytännössä aivan mitä tahansa. Kurssilaiset myöskin askartelevat uuden persoonansa auki kukin omalle paperilakanalleen. Tämä tapahtuu leikkaamalla ja liimaamalla paperille aikakauslehdistä valitsemiaan tunnettuja hahmoja, taloja, ajoneuvoja, eläimiä ja paikkakuntia. Tämän jälkeen he sepittävät paperille mallinnetulle elämälleen oman tarinansa, ja esitelmöivät sitä muille kurssilaisille kurssin eri tehtävissä.

Juuri tämä tekee vuoropuheluista ja päivittäisistä keskinäisistä tilanteista erittäin hauskaa. Kun jokainen tietää Sauli Niinistön ja hänen vaimonsa Jennin, saa jo pelkkä aamupöpperössä nopeasti keksitty tarina Niinistön ja Suzanne Innes-Stubbin yhteisistä autoretkistä vuoden 2012 mallisella Niinistön Honda CR-V:llä lähes stand-up-komiikkamaisia piirteitä. Tällöin unohdat mahdollisen puhekielellisen jäykkyytesi lähes huomaamattasi, ja saat tilalle positiivisen kokemuksen itse vuorovaikutustilanteesta lähes tuntemattomien ihmisten kanssa.

Kurssin tehokasta luonnetta kuvaa hyvin myös se, ettei muiden kurssilaisten eli Xamk-kollegoiden oikeita nimiä välttämättä edes tiedä tai muista viikkojenkaan tiiviin yhdessä olon jälkeen. Eikä useankaan heistä ole kuullut puhuvan mitään suomeksi koko aikana. Ympärillä pyörii muun muassa Walesin prinsessa Catherine, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen ja vaatesuunnittelija Paola Suhonen. Kurssin kehittäjä ja vetäjä Dominic Landon itse on näyttelijä Jack Nicholson.

Kurssin pitopaikka on kaukana työ- ja kotiympäristöstä. Kuva: Marko Sorsa.

Landon on vienyt tarkoituksella kurssinsa vähintään noin sadan kilometrin päähän jokaisen koti- tai työpaikasta, jolloin houkutusta piipahtaa muualla kesken kurssin ei kenellekään tule. Tällä kertaa Xamkin tilaama kurssi järjestettiin idyllisessä Sahanlahti Resortissa Puumalassa. Myös majoitushenkilökunnan kanssa käytävä päivittäinen kommunikointi, eli vaikkapa ruokailuihin liittyvät keskustelut, tapahtuvat luonnollisesti täysin englanniksi.

Kurssi rakentuu vahvalla huumorilla TKI-englannin ympärille

Opintosisällöt ja erityisesti sanastot pyörivät suurelta osin Xamkin TKI-henkilöstön eri osaamisalueiden sanastojen ja tarpeiden ehdoilla. Opiskelijat keskustelevat, lukevat ja kirjoittelevat keskenään sekä arkipäiväisistä että työhön liittyvistä asioista englanniksi, ja parinvaihtoa tapahtuu taajaan. Landon jakaa tehtäviä ja niitä varten TKI-pohjaisilla sanoilla höystettyä materiaalia, määrää tahdin ja seuraavan työparin tai -ryhmän. Keskinäisiä tuttuus- ja suosikkiasetelmia suuntaan tai toiseen ei näin pääse syntymään lainkaan.

Mikäli kurssilaisia on sellaisilta Xamkin vahvuusaloilta, joita aiemmin ei kurssilla ole ollut, pyytää Landon toimittamaan oman vahvuusalansa esittelyn ja sanastoa opintomateriaalin koostamista varten. Seuraavalla jaksolla vahvuusalan sanasto on mukana opintomateriaaliin huomaamattomasti sisällytettynä.

Intensiivikurssi ylläpitää tärkeää kansainvälistä työkalua

Kaiken kaikkiaan TKI-henkilöstön englannin intensiivikurssi kestää yhdeksän päivää. Opintokokonaisuus siis viedään läpi kolmella eri viikolla kolmen päivän mittaisina intensiivijaksoina. Jaksojen välissä on joitakin kotitehtäviä, itsenäisesti ja kurssilaisten kesken. Jotkut yritykset ovat kokeneet omaan yritystoimintaansa muokatun kurssin niin hyödylliseksi, että ovat tilanneet kurssista kahden lisäjakson mittaisen jatkokurssin.

TKI-toimijat tarvitsevat englantia, kuten luonnollisesti mahdollisesti muitakin kieliä, lähes toisena työkielenään ja hyvin merkittävänä työkalunaan. Tämän vuoksi kielten hallintaa on vähintään perusteltua ylläpitää hallitusti.

Landon käykin kurssin aikana läpi joitakin usein ja toistuvasti kuulemiaan lapsuksia.

– Kun te olette ja edustatte asiantuntijuutta, ei kuulosta kovinkaan hyvältä, jos tällaiset aivan perusasiat puheessa ovat pielessä, Landon muistuttaa.

Oh, Jack Nicholson, of course. And in English, how else.

Sähköisen ja digitaalisen ilmailun yritysklusteri -hanke tutkii ja edistää uusien skaalautuvien teknologioiden käyttöä ilmailun eri osa-alueilla. Lisäksi hanke vie eteenpäin innovaatiotoimintaa Suomen uusimmalla yleisilmailulentokentällä Helsinki-East Aerodromella Pyhtäällä, sekä vahvistaa kentän energiatehokkuutta.

Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittama ja rahoittavana viranomaisena toimii Uudenmaan liitto. Hanketta toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy.

Spell Kielikurssit on rovaniemeläisen Dominic Landonin aktiiviseen oppimiseen pohjautuva englannin kielen oppimisympäristö.

Suomen ja englannin kaksikielisessä kodissa Naantalissa varttunut Landon on valmistunut näyttelijäksi Lontoossa, minkä lisäksi hän on opiskellut englannin kielen maisteriksi Helsingissä ja Oulussa. Kotilähtökohdat ja kaksoistutkinto on antanut mahdollisuuden kehittää vahvaan vuorovaikutukseen ja kannustavaan läsnäoloon perustuvia englannin kielen kursseja. Landon on toiminut kielikouluttajana jo yli 25 vuotta.

Spell Kielikurssien kotisivut

Kirjoittanut Marko Sorsa

Kirjoittaja työskentelee Sähköisen ja digitaalisen ilmailun yritysklusteri -hankkeen projektipäällikkönä. Ilmailun harrastamisen lisäksi hän on toiminut ilmailutoimittajana ja -kuvaajana. Hän opiskelee Sähkövoimatekniikan YAMK-insinööriksi Xamkin Mikkelin kampuksella.