Kuva: Timo Pennanen / Chat GPT.

Yrittäjyys ja vastuullisuus sopivat yhteen

18.11.2024

Yrittäjyydellä on yhteiskunnassamme keskeinen voima taloudessa. Yrittäjyys synnyttää innovaatioita, työpaikkoja ja taloudellista kasvua. Tulevaisuudessa taloudellinen hyöty ei välttämättä ole enää tärkein painopiste, vaan kestävä kehitys ja vastuullisuus tulevat olemaan esillä entistä enemmän. Yrityksen tuottaman lisäarvon merkitys sekä sen vaikutus ympäristöön tulevat nousemaan keskeisiksi tekijöiksi, jotka vaikuttavat kilpailukykyyn, asiakkaiden luottamukseen ja yhteiskunnan hyväksyntään.

Korkeampaa lisäarvoa tuotteelle

Yrittäjyys lähtee halusta vastata markkinoiden tarpeisiin. Pelkästään tuotteen kehittäminen ja sen saattaminen markkinoille eivät enää riitä, vaan on oltava kyvykkyyttä tuottaa lisäarvoa, jotta erottaudutaan kilpailijoista. Lisäarvoa voidaan tuottaa monella tavalla. Esimerkiksi rakennustuotteita valmistava yrittäjä voi luoda tuotteelleen lisäarvoa käyttämällä ekologisia materiaaleja ja innovatiivista valmistusteknologiaa.

Yhtenä keinona voi olla, että tuotantoprosessissa tarvittavaa energiaa korvataan uusiutuvilla energiamuodoilla. Tällä tavoin voidaan erottautua kilpailijoista ja mahdollistaa oman yrittäjyyden sekä tuotteen menestys markkinoilla.

Kestävä kehitys ja ympäristövastuu

Yrityksen tuotteen elinkaaren ympäristövaikutuksia voidaan mitata ympäristöselosteella. Ympäristöseloste on tuotteen elinkaariarviointi, joka kattaa koko tuotantoprosessin raaka-aineen hankinnasta ja valmistuksesta käyttöön asti, sekä tuotteen elinkaaren lopussa tapahtuvaan kierrätykseen ja loppusijoitukseen saakka (kuva 1).

Kuvassa on esitetty elinaariarvioinnin laskentaan liittyvät vaiheet. Vaiheet on ilmoitettu moduuleina A1-A5, B1-B7, C1-C4 ja D. A1-vaihe Raaka-aineen hankinta. A2-vaihe Kuljetus ja logistiikka. A3-vaihe Tuotanto. A4-vaihe Kuljetukset työmaalle. A5-vaihe Tuotteiden asennus työmaalla. B1-B7 vaiheet Tuotteen käyttö. B1: Käytön aikaiset. B2: Kunnossapito. B3: Korjaukset. B4: Osien vaihto. B5: Uudistaminen. B6: Energian kulutus. B7: Vedenkulutus. C1-C4 vaiheet Elinkaaren loppu. C1: Purku. C2: Kuljetus. C3: Kierrätys. C4: Loppusijoitus. D Uudelleenkäytön ja kierrätyksen hyödyt.
Kuva 1. Elinkaariarvioinnin vaiheet. Kuva: Timo Pennanen.

Ympäristöselosteen avulla yritys voi korostaa liiketoimintansa vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Se antaa tarkan kuvan yritykselle ja sidosryhmille, mitkä vaiheet muodostavat suurimmat hiilijalanjälkiarvot ja miten niitä voidaan vähentää.

Ympäristöselosteen avulla yrittäjä voi esimerkiksi:

1. Vähentää ympäristökuormitusta, tunnistamalla tuotannon eri vaiheissa syntyviä päästöjä ja jätevirtoja.

2. Tehostaa resurssien käyttöä tunnistamalla, missä vaiheessa raaka-aineita ja energiaa käytetään tehottomasti. Näin voidaan kehittää ratkaisuja, jotka vähentävät hukkaa.

3. Lisätä kilpailukykyä vastuullisilla ja ekologisilla toimilla. Yritykset, jotka voivat osoittaa konkreettisia toimenpiteitä ympäristövaikutustensa vähentämiseksi voivat saada enemmän markkinaosuuksia.

4. Olla edelläkävijöinä sääntelyvaatimuksissa. Uusi rakentamislaki astuu voimaan 1.1.2025 alkaen, jolloin rakennuksilta edellytetään hiilijalanjälkilaskentaa. Rakennuksen hiilijalanjälkiarvo muodostuu rakennuksen ilmastoselvityksestä. Ilmastoselvitys on laskelma, joka ilmoittaa rakennushankkeen laskennallisen hiilijalan- ja hiilikädenjäljen koko rakennuksen elinkaaren ajalta ja sitä tullaan vaatimaan 1.1.2026 alkaen.

Tulevaisuuden näkymiä

Yrittäjyys perustuu vahvasti innovaatioihin, mutta se kulkee rinnakkain myös ympäristövastuun kanssa. Ne yritykset, jotka onnistuvat luomaan korkean lisäarvon tuotteita ja kantavat vastuuta ympäristöstä, tulevat olemaan vahvoilla tulevaisuuden liiketoimintaympäristössä.

Tulevaisuuden rakennusteollisuudessa toimivat yritykset tulevat laatimaan ympäristöselosteita osaksi tuotteitaan ja palveluitaan, ei pelkästään lainsäädännön pakottamana, vaan myös toimintaympäristön takia. Tällä hetkellä suuret investoijat vaativat ja tulevat vaatimaan entistä enemmän ympäristövastuullisuutta yrityksiltä. Kun yritykset tulevat entistä tietoisimmiksi ympäristövaikutuksistaan, niin innovatiivisuus ja ympäristövastuut yhdistyvät, jolloin ne tulevat yhdessä korostumaan taloudellisen kasvun ja kestävän kehityksen veturina.

Yrittäjyydelle tämä voisi tulevaisuudessa olla mahdollisuus rakentaa liiketoimintaa, jossa taloudellinen menestys ja ympäristön hyvinvointi on yhdistetty. Uudet teknologiat ja uusiutuvat energiamuodot ovat avaintekijöitä, jotka takaavat menestyksen tänään ja myös tulevaisuudessa.

Tulevaisuudessa vastuullisuus on enemmän kuin valinta – se on välttämättömyys.

BIMEYES – Ympäristöselosteet tietomalleihin Etelä-Savon rakennustuotteista on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toteuttama hanke. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, rahoittajana Etelä-Savon ELY-keskus. Hankkeen toteutusaika on 1.6.2023–31.5.2025.

Kirjoittanut Timo Pennanen

Kirjoittaja  työskentelee BIMEYES – Ympäristöselosteet tietomalleihin Etelä-Savon rakennustuotteista -hankkeen projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.