Hankehakemuksen sivusta syntyi runo black out poetry -menetelmällä. Kuva: Tuulevi Aschan

Jokainen osaa kirjoittaa runon

07.12.2020

Kirjanselkärunoja, hakukonerunoutta, tussausrunoja. Runoja ruokapaketin kyljestä tai käyttöohjeesta. Mitkä tahansa sanat sopivat runojen raaka-aineeksi. Sanoja järjestäessä tulee järjestelleeksi myös ajatuksiaan.

Voimavarana ihmisyys – kulttuurihyvinvoinnista karhunpeijaisiin -seminaarissa puhunut Karri Paleface Miettinen on työskennellyt muun muassa Harvialan koulukodin nuorten kanssa riimien ja runojen keinoilla. Räppäri teki heidän kanssaan biisejä ja leikki sanoilla muutenkin. Kun töitä oli tehty yhdessä muutama kuukausi, Miettinen meni jälleen Harvialaan.

– Henkilökunta tuli vastaan ovella ja kertoi, että kaikki Hesarit ja Hämeen Sanomat olivat hävinneet taukohuoneesta.

Mistä oli kyse?

Karri Miettinen oli ohjannut pojat työskentelemään sanataiteen kanssa. Menetelmäkuvaus lienee kuitenkin ollut jokin muu kuin taiteeseen viittaava. Onkin viisasta sovittaa kieltä osallistujien maailmaan ja puhua heidän suuhunsa sopivilla termeillä. Taide on väline ja ohjaus keskittyy juuri tuon välineen käyttöön itsetuntemuksen ja elämää koskevien havaintojen apuna.

– Vaikka joku nuori kundi on keskellä oman elämän haasteita, hän pystyy tekemään hyvinkin tarkkoja havaintoja itsestään ja ympäröivästä maailmasta erilaisilla taiteen keinoilla, muistuttaa Miettinen.

Hakukoneruno syntyy parista ensimmäisestä sanasta, joihin hakukone tarjoaa eri vaihtoehtoja. Runo on valmis. Kuva: Tuulevi Aschan  Klikkaa kuva suuremmaksi.

Koska selitämme sanoilla ympäröivää maailmaa, runot voivat toimia väylänä analyysiin ja sanavalinnoista kumpuaviin ja niitä perusteleviin keskusteluihin. Sanojen avulla päädytään pohtimaan omaa elämää, tunteita ja tulevaisuutta.

– Enää ei ole yhtään lehteä, josta ei olisi leikattu sanoja irti, muistelee Karri Paleface Miettinen eräästä vanhainkodista kollaasityöpajan jälkeen saamiaan terveisiä.

Sanat toimivat apuna kaiken ikäisten kanssa niin lastensuojelulaitoksissa, vankiloissa, kouluissa, palvelutaloissa kuin vaikka työyhteisöjen sisällä. On vaikea löytää tahoa, jossa sanataidemenetelmiä ei voisi käyttää. Sanataiteen keinot ovat tuttuja myös Parasta Etelä-Savoon -hankkeen eri teemojen käsittelyssä.

Valmiiden sanojen maailma

Runojen aineksiksi voi poimia mitä tahansa sanoja. Mitkä tahansa kelpaavat ja metodeja on monia.

– Maailma on täynnä sanoja, ota ne käyttöön, kannustaa Miettinen ja jatkaa kertomalla työskentelymenetelmistä valmiiden sanamateriaalien kanssa.

Kirjojen selkämyksistä syntyy monenlaisia runoja. Kuva: Tuulevi Aschan

Valmis materiaali tarkoittaa tässä kirjastojen poistohyllyistä löytyviä kirjoja, kirpputorien ilmaislaatikoita, sanoma- ja aikakauslehtien tekstejä tai vaikka hankesuunnitelman sivuja. Materiaalia saattaa löytyä taloyhtiön paperinkeräyslaatikosta ja sellaiseksi sopii pino luettuja ilmaisjakelulehtiä. Myös laitteiden käyttöohjeet ja kaikenlaiset pakkaustekstit toimivat sanataiteen tarpeissa.

Valmiita materiaaleja manipuloidaan, käytetään uudelleen, kierrätetään, räjäytetään ja revitään. Kun kirjojen sivuja revitään irti, sanoja leikataan, liimataan ja maalataan tussilla yli, uusiokäyttö saattaa edellyttää oman ajattelun muuttamista. Miettinen puhuu myös siitä, miten vapauttavaa sabotoiminen voi olla. Sillä voi kyseenalaistaa myös omia ajattelutapoja.

– Vartuin itsekin kodissa, jossa oli paljon kirjoja ja kirjahylly. Onkin ollut vapauttavaa sabotoida luvan kanssa myös kirjoja.

Voi myös ajatella, että kirjojen hyödyntäminen sanataidemenetelmissä antaa kirjoille lisäaikaa. Vanhoista kirjoista on ylitarjontaa ja yhä enemmän kirjoja päätyy kannet irrotettuina roskiin.

Tällä kertaa en itse repinyt kirjoja vaan tartuin tekstin, jota ei ole tarkoitettu runoksi: hankesuunnitelman. Luin yhden sivun moneen kertaan ja poimin sieltä sopivia sanoja. Virallisen tekstin seasta sivulta numero kuusi kaivautui lopulta esiin runo.

Ei ole valittu tunteita.
Lahjattomuuden, epäonnistumisen muistoja.
Kapea siivu mahdollisuuksista.
Eivät ole koskaan löytäneet ominta tapaansa olla.

Black out poetry

• Etsi sanomalehdestä, aikakausilehdestä tai vanhasta, tarpeettomasta kirjasta sivuja. Ota lyhyt lehtiartikkeli, valitse palsta valmista tekstiä tai vanhan kirjan sivu.

• Yliviivaa mustalla tussilla yli tekstillä kaikki ne sanat, joita et käytä runossa. Runosta tulee sitä kiinnostavampi, mitä vähemmän sanoja jää jäljelle.

• Jäljelle jääneet sanat muodostavat valmiin runon.

Kirjavinkki

Revi se. Kaisa Happonen & Karri Miettinen. WSOY. 2018

Parasta Etelä-Savoon -hankkeen tavoitteena on edistää hyvinvointiin vaikuttavien taide-, kulttuuri- ja luontolähtöisten menetelmien käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä kasvatus- ja nuorisoaloilla. Sitä toteuttavat 1.1.2019-1.1.2019-31.3.2021 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote, Savonlinnan Seudun Kolomonen ry ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto (ESR) Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.

Kirjoittanut Tuulevi Aschan

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Parasta Etelä-Savoon -hankkeessa.